Σάββατο, 24 Μαρτίου 2018

Λιβύη: Ο Σεΐφ αλ-Ισλάμ Καντάφι επιβαρύνει τη θέση του Σαρκοζί και κάνει έκκληση στον Μακρόν

Alain Chemali

 Σε μια αποκλειστική τηλεφωνική συνέντευξη με την ανταποκρίτρια της Africanews  στη Τύνιδα, ο Σεΐφ αλ-Ισλάμ Καντάφι συγχαίρει τη γαλλική δικαιοσύνη για τη φύλαξη κατ’ οίκον  του Νικολά Σαρκοζί
Ισχυρίζεται ότι έχει  «σοβαρές αποδείξεις»  εναντίον του
πρώην Γάλλου Προέδρου στην υπόθεση της χρηματοδότησης  από τη Λιβύη της προεκλογικής εκστρατείας του και εύχεται να τον δει να δικαστεί ενώπιον της διεθνούς δικαιοσύνης για τα  «εγκλήματα του κατά της Λιβύης».
Ο γιος του αείμνηστου Μουαμάρ Καντάφι, του εκλιπόντα οδηγού της
Λιβυκής επανάστασης, κάνει αυτές τις ημέρες μια εκπληκτική επιστροφή στη μηντιατική σκηνή.


Ο Σεΐφ αλ-Ισλάμ επιμένει και υπογράφει κατά του Σαρκοζί
Μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του για μια υποθετική προεδρική εκλογή, σύμφωνα με το σχέδιο του ΟΗΕ για να βγάλει τη χώρα από την κρίση, ο Σεΐφ αλ-Ισλάμ Καντάφι αντέδρασε για την κατ’ οίκον φύλαξη του Νικολά Σαρκοζί στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας για μια λιβυκή χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του 2007.
Μέσω τηλεφωνικής σύνδεσης στο σχεδόν λαθραίο κρησφύγετο με την ανταποκρίτρια της  ιστοσελίδαςAfricanews  στην Τύνιδα, Zita Bιn Zineb, ο γιος Καντάφι χαροποιήθηκε  με την τύχη του πρώην Γάλλου προέδρου και «συνεχάρη τη γαλλική δικαιοσύνη  (sic) για τη σύλληψη του Νικολά Σαρκοζί».
Ένας από τους πρώτους που αποκάλυψε στο Euronews από την Τρίπολη, το 2011, τη χρηματοδότηση του τελευταίου από τον πατέρα του, ο Σεΐφ αλ-Ισλάμ, συνεχίζει και υπογράφει.
«Διευκρινήζω ότι έχω ακόμα σοβαρά στοιχεία εναντίον του Σαρκοζί. Και δεν έχω ακόμη εξεταστεί ως μάρτυρας σε αυτή την υπόθεση, ούτε ο Αμπντουλάχ Σενούσι, πρώην επικεφαλής της Λιβύης υπηρεσίας πληροφοριών ο οποίος κατέχει μια καταγραφή της πρώτης συνεδρίασης του Σαρκοζί και του Καντάφι στην Τρίπολη πριν από την προεκλογική εκστρατεία του » , είπε στην δημοσιογράφο της Africanews.
Υπάρχει επίσης και ο «Μπασίρ Σαλάχ, πρώην γενικός διευθυντής της Libya Investment ο οποίος είναι έτοιμος να καταθέσει παρά τις απειλές κατά της ζωής του», πρόσθεσε, παραλείποντας να διευκρινίσει ότι ο πρώην ταμίας του λιβυκού καθεστώτος ήταν αντικείμενο μιας απόπειρας δολοφονίας στη Νότια Αφρική.
Από τις 23 Φεβρουαρίου 2018 βρίσκεται στο νοσοκομείο σε μονάδα εντατικής θεραπείας αφού δέχτηκε έξι σφαίρες στο στήθος του, ενώ επέστρεψε στο σπίτι του στο Γιοχάνεσμπουργκ, όπου ζει σε εξορία.
Μια έκκληση στον Εμμανουήλ Μακρόν
Παρόλο που ο Σεΐφ αλ-Ισλάμ πιστεύει ότι αυτή η φύλαξη κατ’ οίκον έρχεται αργά, χαιρετίζει αυτή την ώθηση επιτάχυνσης στην υπόθεση και εύχεται να μην σταματήσει εκεί. Θέλει να δει τον Νικολά Σαρκοζί ενώπιον της διεθνούς δικαιοσύνης για «τα εγκλήματά του στη Λιβύη», είπε.
Η τηλεφωνική ομιλία έτυχε να γίνει την επόμενη ημέρα της ανακοίνωσης της υποψηφιότητάς του για τις προεδρικές εκλογές στη Λιβύη, των οποίων η ημερομηνία δεν έχει οριστεί από τον ΟΗΕ, και ο γιος του Καντάφι πήρε την ευκαιρία να επιστήσει την προσοχή του νέου Γάλλου προέδρου, Εμμανουήλ Μακρόν.
"Θέλω να σας πω ότι ο πρώην πρόεδρος Σαρκοζί είναι υπεύθυνος για το χάος και την εξάπλωση της τρομοκρατίας και της παράνομης μετανάστευσης στη Λιβύη και την περιοχή. Καλώ συνεπώς τον πρόεδρο Macron να λάβει μέτρα για τη στήριξη των εκλογών στη Λιβύη που θα μπορούσαν να διορθώσουν το τι έκανε ο προκάτοχός του», κατέληξε.
Μετάφραση από γαλλικά: Κριστιάν Ακκυριά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου