Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

Το 2017 η Ρωσία αύξησε τις εξαγωγές πετρελαίου κατά 1% και ποιά η ενεργειακή εξάρτηση 5 Ευρωπαϊκών χωρών από τη Ρωσία

Η Γερμανία του 1900 είναι η Κίνα του 2000, και οι Αμερικανοί έχουν συμφέρον να συνεργαστούν με τους Ρώσους εναντίον της Κίνας, όπως ακριβώς οι Βρετανοί είχαν συμφέρον να συνεργαστούν με την Ρωσία εναντίον της Γερμανίας στο Α Παγκόσμιο Πόλεμο............
Αυτό που προτείνει ο Τραμπ δεν είναι μία κακή λύση. Ο Τραμπ λέει να κρατήσει η Ρωσία την Συρία, ώστε να μην στείλουν αέριο οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας............
Οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου το 2017 αυξήθηκαν  σε σχέση με το 2016 κατά 1%, φθάνοντας τα 256,787 εκατομμύρια τόνους, όπως αναφέρει στην έκθεση του το Κέντρο Διαχείρισης Ενεργειακού Δικτύου της Ρωσίας
Μάλιστα οι εξαγωγές πετρελαίου τον

Δεκέμβριο του 2017 ανήλθαν στους 20,45 εκατ. τόνους (-3,6%).
Οι εξαγωγές πετρελαίου στις χώρες εκτός Ευρώπης αυξήθηκαν το 2017  κατά  1,1%, φθάνοντας τους 238,72 εκατομμύρια τόνους. 

Από τις ποσότητες αυτές  το Δεκέμβριο, η Ρωσία εξήγαγε προς τις χώρες αυτές 18,84 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου (-6,7%).
Οι εξαγωγές στην Ευρώπη μειώθηκαν το 2017  κατά 0,4% ,ή κατά  18 εκατομμύρια τόνους (-0,4%).
Στην εσωτερική ρωσική αγορά διοχετεύθηκαν 286,57 εκατομμύρια τόνοι πετρελαίου, ποσότητες κατά 0,2% μικρότερες του 2016
Η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ρωσία μειώθηκε το 2017 κατά 0,1% σε σχέση με το 2016 φθάνοντας τα 548,8 εκατομμύρια τόνους. Παράλληλα τον Δεκέμβριο η παραγωγή πετρελαίου έφθασε τους 46,32 εκατομμύρια τόνους, δηλαδή μειώθηκε κατά 2,3% σε σχέση με το 2016.
 

Όσον  αφορά τις ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες  η Rosneft  παρήγαγε 21,8εκ. τόνους πετρελαίου (0,3% λιγότερο σε σχέση με το 2016), η Lukoil μείωσε την παραγωγής της κατά 1,6% φθάνοντας τους 82,24 εκ τόνους, η Surgutneftgaz παρήγαγε 60,54 εκ. τόνους  (-2,1%), η Gazprom neft 59,94 εκ. τόνους (+3,8%) , η Tatneft 28,9 εκ.τόνους (+0,9%), η Bashneft 10,4 εκ. τόνους (-3,4%), η Rusneft 7 εκ. τόνους(+0,2%), η Neftegazholding 2,1 εκ. τόνους  (-7,5), η Novatec 11,8 εκ. τόνους (-5,5%).

Η ενεργειακή εξάρτηση 5 Ευρωπαϊκών χωρών από τη Ρωσία(στοιχεία απο το 2014)


Για την οικονομική, και κυρίως, ενεργειακή εξάρτηση 5 μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών (Γερμανία, Αγγλία, Ιταλία, Γαλλία και Ολλανδία) από τη Ρωσία κάνει λόγο σε εκτενές άρθρο του αρθρογράφος της Daily Mail, σημειώνοντας ότι αν οι χώρες αυτές τα βάλουν με τη Ρωσία θα καταρρεύσουν οικονομικά.
Όπως σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο αρθρογράφος κάθε φορά που οι αρχηγοί αυτών των κρατών πιέζονται από τη διεθνή κοινότητα να επιβάλλουν οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία, αδιαφορούν, αφού έχουν ως προτεραιότητα τα συμφέροντα των χωρών τους και όχι την υπεράσπιση των δημοκρατικών αξιών και ειδικότερα της ανθρώπινης ζωής.
Έτσι και τώρα μετά την κατάρριψη του Boeing, είναι οι ίδιοι που με απόλυτα κυνικό τρόπο έβαλαν τα εμπορικά-οικονομικά τους συμφέροντα που προκύπτουν από τις συναλλαγές με τη Μόσχα.

Ενδεικτικό είναι πως η Γερμανία έλαβε πάνω από 40 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από τη Ρωσία, από το σύνολο των 127 δισ. εξάγονται στο σύνολο της Δυτικής Ευρώπης. Έτσι για την κα. Μέρκελ προτεραιότητα είναι να καλύψει την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Γερμανία -και όχι να απαντήσει δυναμικά στη ρωσική επιθετικότητα.
Μπορεί η Γάλλοι να μην έχουν την ίδια εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, όπως η Γερμανία και η Ιταλία, ωστόσο η Ρωσία είναι η καλύτερη πελάτισσα στην αγορά εξοπλιστικών προγραμμάτων, σημειώνει η Daily Mail.

Ενδεικτικά, ακολουθεί κατάλογος με την εξάρτηση ανά χώρα από τη Ρωσία
Γερμανία
  • Εισαγωγές από Ρωσία: 30,3 δισ. λίρες
  • Εξαγωγές στη Ρωσία: 28,5 δισ. Λίρες
  • Από τη Ρωσία προέρχεται το 35% του πετρελαίου και το 42% του φυσικού αερίου που καταναλώνει
  • Η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός συνεργάτης της Ρωσίας, ένα από τα πέντε αυτοκίνητα που παράγει, εγγράφονται στη Ρωσία. 6.000 γερμανικές εταιρείες λειτουργούν εκεί και η εργασία περίπου 300.000 Γερμανών εξαρτάται από τις συναλλαγές με τη Ρωσία.
Γαλλία
  • Εισαγωγές από Ρωσία: 8,1 δισ. λίρες
  • Εξαγωγές στη Ρωσία: 6,1 δισ. λίρες
  • Από τη Ρωσία προέρχεται το 15% του πετρελαίου και το 18% του φυσικού αερίου που καταναλώνει
  • Η Γαλλία είναι ο κυριότερος προμηθευτής αμυντικών εξοπλισμών της Ρωσίας. Ηδη είναι σε ισχύ σύμβαση ενός δισ. λιρών για την παράδοση πολεμικών πλοίων Μιστραλ. Χιλιάδες θέσεις εργασίας στη Γαλλία θα κινδυνεύσουν αν διαταραχθούν οι εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία στο κομμάτι των εξοπλιστικών.
Βρετανία
  • Εισαγωγές από Ρωσία: 6,3 δισ. λίρες
  • Εξαγωγές στη Ρωσία: 3,7 δισ. λίρες
  • Το 12% του πετρελαίου που καταναλώνει προέρχεται από τη Ρωσία
  • Σχεδόν οι μισές από τις εξαγωγές στη Ρωσία είναι αυτές των αυτοκινήτων. Παράλληλα πωλούν εξοπλιστικά προγράμματα, καταναλωτικά αγαθά και φαρμακευτικά. Από τη Ρωσία οι Βρετανοί αγοράζουν πετρέλαιο αλλά όχι αέριο. Το 9% των σπιτιών στο Λονδίνου που κοστίζουν πάνω από ένα εκατ. λίρες αγοράστηκαν από Ρώσους τη χρονιά που πέρασε. Στη Ρωσία το 2013 πουλήθηκαν 20.549 Jaquar και Land Rover. Περισσότερες από 600 επιχειρήσεις λειτουργούν στη Ρωσία
Ιταλία
  • Εισαγωγές από Ρωσία: 15,9 δισ. λίρες
  • Εξαγωγές στη Ρωσία: 8,5 δισ. λίρες
  • Από τη Ρωσία προέρχεται το 25% του πετρελαίου και το 38% του φυσικού αερίου που καταναλώνει
  • Η Ιταλία είναι ο τέταρτος -σε οικονομικά μεγέθη- εμπορικός σύμμαχος της Ρωσίας. Οι Ιταλοί εξάγουν κοσμήματα και είδη μόδας -υψηλή ραπτική- στη Ρωσία. Παράλληλα η τουριστική ανάπτυξη της Ιταλίας στηρίζεται στα κύματα Ρώσων τουριστών που γεμίζουν κάθε χρόνο την ιταλική Ριβιέρα.
Ολλανδία
  • Εισαγωγές από Ρωσία: 22,9 δισ. λίρες
  • Εξαγωγές στη Ρωσία: 6,3 δισ. λίρες
  • Από τη Ρωσία προέρχεται το 28% του πετρελαίου και το 11% του φυσικού αερίου που καταναλώνει
  • Η Ολλανδία εξάγει στη Ρωσία κυρίως αγροτικά προϊόντα, τεχνολογικά αλλά και λουλούδια. Το 30% του πετρελαίου που περνάει από το λιμάνι του Ρότερνταμ προέρχεται από τη Ρωσία.
 απο το amna.gr και energypress.gr (σχόλιο φωτο http://iakovosal.blogspot.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου