Κυριακή 28 Μαΐου 2017

Αντώνης Φώσκολος: «3,5-4 τρις ευρώ ο ελληνικός ορυκτός πλούτος»

Στο Metropolis 95.5 και την εκπομπή «Παρέμβαση» με τον Κώστα Παπαζαφειρίου μίλησε ο καθηγητής πανεπιστήμιου, Αντώνης Φώσκολος.

Από τον Καναδά, όπου βρίσκεται ο κ. Φώσκολος μίλησε για τον ορυκτό πλούτο της Ελλάδας και τα οφέλη που μπορεί να έχει ο ελληνικός λαός από την εκμετάλλευσή του.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Φώσκολος είπε:


«Ο πλούτος της Ελλάδας είναι εφάμιλλος της Σαουδικής Αραβίας θα έχουμε τη δυνατότητα να διαθέσουμε 200-300 δις για τον ελληνικό στρατό αν εκμεταλλευτούμε τους υδρογονάνθρακες. Αφού δώσουμε 300 δις για το χρέος, θα περισσέψουν εκατοντάδες δις για τους Έλληνες. Ο πλούτος μας είναι αμύθητος.
Στο οικόπεδο 1 στο Ιόνιο είναι τα ΕΛΠΕ και έτσι και μπουν μαζί με την Exxon Mobil, ας λέει η Αλβανία ό,τι θέλει.
Εταιρίες κολοσσοί όπως η Total, η Shell, η BP διέλυσαν την οθωμανική αυτοκρατορία πριν αυτή χάσει ό,τι έχασε στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Όταν μπαίνουν στη μέση αυτές οι εταιρίες, δεν νοιάζονται για κανέναν. Μιλάμε για μεγαθήρια. Δυστυχώς αργήσαμε να ξεκινήσουμε, τα πετρέλαια υπήρχαν αλλά οι κυβερνήσεις δεν ήθελαν να αξιοποιήσουν τον πλούτο.
 Η Ευρώπη πεινάει ενεργειακά και δε θέλει να εξαρτάται από τη Ρωσία. Και που θα τα βρει; Στην ανατολική Μεσόγειο και την Ελλαδα.
Υπάρχουν επιχειρηματίες που δεν ήθελαν, τώρα ξυπνησανε.

Δεν ξέρω τι θα κάνει η κυβέρνηση. Τον πρώτο λόγο έχουν οι Total, Exxon Mobil. Αυτοί θα πουν θέλουμε αυτά τα οικόπεδα και εμείς θα τους τα δώσουμε.

Το πιο σημαντικό είναι το ψωμί του ελληνικού λαού. Θα πρέπει μέσα στις συμφωνίες με τις εταιρείες, η ελληνική κυβέρνηση να βάλει όρο να είναι 40-50% Έλληνες εργαζόμενοι.

Είμαστε σε αντίθεση με τα συμφέροντα της Ρωσίας. Ενώ εισάγουμε το φυσικό τους αέριο αυτοί δεν εισάγουν τίποτα από εμάς.
Έχουμε τη διέξοδο να έχουμε πολύ φυσικό αέριο που μπορούμε να το βγάλουμε στην Ευρώπη.
Οι εταιρίες αυτές αναλαμβάνουν όλους τους υδρογονάνθρακες

Στο θέμα των οικοπέδων της Νότιας Κρήτης υπάρχει αποπροσανατολισμός με πρόσχημα για τα βαθιά νερά. Η Exxon Mobil ζήτησε αυτές τις περιοχές.

Ήρθαν οι Γάλλοι και οι Αμερικανοί και πήγαν πρώτα στον Δραγασάκη και μετά στον Τσίπρα. Κανονίστηκαν οι περιοχές, τον Αύγουστο θα δοθούν και δε θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις.

Έδωσα μια διάλεξη το 2011 στο Economist και τους είπα ποια είναι τα αποθέματα και τι θα κερδίσει ο ελληνικός λαός.
Η αξία των κοιτασμάτων είναι 3,5 4 τρις ευρώ. Εμείς θα πάρουμε το 20%, ήτοι περίπου 600 δις ενώ εκτός από αυτά θα δουλέψουν οι Ελληνες που θα φορολογηθούν και αυτά τα χρήματα θα καταλήξουν στα ταμεία του κράτους. το σύνολο που θα κερδίσει ο ελληνικός λαός είναι περίπου 1,2 τρις εκ των οποίων 300 δις θα πάνε στο χρέος 300 στον στρατό, 250 στην παιδεία, 200 στην υγεια και 50 στον πολιτισμό.

Τα ναυπηγεία της Σύρου και του περάματος θα δουλέψουν γιατί θα πρέπει να συντηρηθούν οι πλατφόρμες όταν αναλάβουν οι εταιρίες τα κοιτάσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου