Με τη Καθαρά Δευτέρα προ των πυλών οι προετοιμασίες για το παραδοσιακό σαρακοστιανό τραπέζι βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Η λαγάνα, ο χαλβάς και τα θαλασσινά είναι οι απόλυτοι πρωταγωνιστές της ημέρας, με τους καταναλωτές να αναζητούν τις καλύτερες τιμές και τις πιο
γευστικές επιλογές. Ωστόσο, οι αυξήσεις στις πρώτες ύλες και το κόστος παραγωγής έχουν επηρεάσει σημαντικά τις τιμές των βασικών προϊόντων της Σαρακοστής.Λαγάνα: Η βασίλισσα της Καθαράς Δευτέρας και οι τιμές του 2024
Η λαγάνα είναι το ψωμί-σύμβολο της ημέρας, με τους φούρνους να έχουν ήδη ξεκινήσει την παραγωγή της. Η παραδοσιακή λαγάνα παραμένει αγαπημένη, ωστόσο οι φούρνοι προσφέρουν και πιο ιδιαίτερες εκδοχές, όπως λαγάνα ολικής άλεσης, με σπόρους ή χωρίς γλουτένη.
Φέτος, η τιμή της λαγάνας αναμένεται να φτάσει τα 3,50 ευρώ το κιλό, λόγω των αυξημένων τιμών σε άλευρα, ενέργεια και πρώτες ύλες. Ωστόσο, οι τιμές διαφέρουν ανάλογα με το φούρνο και την περιοχή:
- Σε συνοικιακούς φούρνους μπορεί να τη βρείτε από 3,00 ευρώ το κιλό.
- Σε γνωστές αλυσίδες αρτοποιείων ή σε φούρνους με premium επιλογές, η τιμή ξεπερνά τα 4,00 ευρώ το κιλό.
- Αν η λαγάνα περιέχει ιδιαίτερα υλικά, όπως ξηρούς καρπούς, φρούτα ή ειδικά άλευρα, η τιμή μπορεί να είναι σημαντικά υψηλότερη.
Χαλβάς: Πόσο κοστίζει το γλυκό της Σαρακοστής;
Ο χαλβάς, είτε ο παραδοσιακός σιμιγδαλένιος είτε ο γνωστός χαλβάς του εμπορίου (μακεδονικός), είναι απαραίτητος στο σαρακοστιανό τραπέζι.
Οι τιμές του χαλβά το 2024 διαμορφώνονται ως εξής:
- Ο κλασικός χαλβάς ξεκινά από 11,80 ευρώ το κιλό.
- Οι premium εκδοχές με κουβερτούρα, κράνμπερι ή ξηρούς καρπούς αγγίζουν ή και ξεπερνούν τα 12,80 ευρώ το κιλό.
Η ποιότητα των πρώτων υλών και η αυξανόμενη ζήτηση για πιο ιδιαίτερες γεύσεις είναι οι βασικοί λόγοι που επηρεάζουν τις τιμές.
Θαλασσινά: Πόσο θα πληρώσουμε για καλαμάρια, γαρίδες και χταπόδι;
Τα θαλασσινά αποτελούν βασικό στοιχείο του σαρακοστιανού τραπεζιού, με την αγορά να προσφέρει μεγάλη ποικιλία σε φρέσκα και κατεψυγμένα προϊόντα. Οι τιμές όμως παρουσιάζουν αυξομειώσεις ανάλογα με την προέλευση και την ποιότητα:
Γαρίδες
Σκούρα γαρίδα εισαγωγής: 8 – 12 ευρώ το κιλό
Κόκκινη γαρίδα: 11 – 14 ευρώ το κιλό
Καλαμάρια
Από 9 – 11 ευρώ το κιλό, με διαφορές ανάλογα με το αν είναι φρέσκα ή κατεψυγμένα.
Χταπόδι
Το φρέσκο χταπόδι, που θεωρείται εκλεκτός μεζές, ξεκινά από 16 ευρώ το κιλό και φτάνει έως 23 ευρώ το κιλό, ανάλογα με το μέγεθος και την προέλευσή του.
Πηγή: newpost
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου