Παρασκευή 28 Μαρτίου 2025

BofA και UBS: Η δασμολογική καταιγίδα Τραμπ θα φρενάρει το ράλι και την ευφορία των ευρωπαϊκών αγορών

"Φρένο" αναμένεται να βάλει στο ράλι των ευρωπαϊκών αγορών η δασμολογική πολιτική Τραμπ, όπως εκτιμούν οι αναλυτές της Bank of America και της UBS, με τις τοποθετήσεις των επενδυτών να γίνονται πολύ πιο επιλεκτικές έπειτα και από τη σημαντική υπεραπόδοση που έχει καταγραφεί φέτος. Μπορεί η ενίσχυση των προοπτικών της ευρωπαϊκής οικονομίας έπειτα και από τα

τεράστια πακέτα για την άμυνα και τις υποδομές που σχεδιάζουν οι Γερμανία και η ΕΕ να έχουν στηρίξει ξεκάθαρα τις αγορές της Ευρώπης, ωστόσο το σοκ από τους δασμούς αναμένεται βραχυπρόθεσμα να "χτυπήσει" την ευφορία που έχει δημιουργηθεί. Η BofA εμφανίζεται πιο bearish προβλέποντας βουτιά τουλάχιστον 10% στην Ευρώπη, ενώ η UBS συστήνει ουδέτερη στάση και εκτιμά πως τα sell-offs θα είναι περιορισμένα με την πτώση να παρουσιάζει στη συνέχεια αγοραστική ευκαιρία.

BofA: Έρχεται ισχυρή βουτιά στην Ευρώπη

Πιο αναλυτικά, όπως σημειώνει η BofA, οι προσδοκίες για την παγκόσμια ανάπτυξη έχουν επιδεινωθεί, αλλά η ροή μακροοικονομικών δεδομένων παραμένει ασαφής: οι έρευνες που διενήργησε η αμερικάνικη τράπεζα τον Μάρτιο στο περιβάλλον των fund managers έδειξαν αξιοσημείωτη επιδείνωση στις προσδοκίες των επενδυτών για την παγκόσμια ανάπτυξη, λόγω των ασθενέστερων στοιχείων και προοπτικών των ΗΠΑ.

Οι οικονομολόγοι της είναι επίσης πιο προσεκτικοί σχετικά με τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές των ΗΠΑ, εν μέρει λόγω των αναμενόμενων αντίθετων ανέμων από τις αλλαγές πολιτικής της νέας κυβέρνησης. Η ροή μακροοικονομικών δεδομένων παραμένει ασαφής, με κάποια βελτίωση σε κάποια δεδομένα των ΗΠΑ (π.χ. η άνοδος του PMI του Μαρτίου στις ΗΠΑ), αλλά και κάποια αδυναμία στην πλευρά άλλων δεδομένων (π.χ. μηνιαία αύξηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ). Η ασάφεια των δεδομένων περιόρισε τον βαθμό στον οποίο οι αγορές ήταν διατεθειμένες να τιμολογήσουν την πραγματική αδυναμία ανάπτυξης, με τις παγκόσμιες μετοχές να ανακάμπτουν κατά 3% από το χαμηλό που έφτασαν πριν από δύο εβδομάδες, επισημαίνει η BofA.

Πρέπει λοιπόν οι επενδυτές να τοποθετηθούν για την αποδυνάμωση της παγκόσμιας ανάπτυξης; 

Όπως σημειώνει η αμερικάνικη τράπεζα, ακόμη και μετά τις πρόσφατες υποβαθμίσεις της ανάπτυξης για τις ΗΠΑ, οι οικονομολόγοι της επισημαίνουν καθοδικούς κινδύνους για τις προβλέψεις τους, δεδομένης της αβεβαιότητας της εμπορικής πολιτικής, των περικοπών των κρατικών δαπανών και των αυστηρότερων κανόνων για τη μετανάστευση. 

Οι οικονομολόγοι της βλέπουν επίσης περιθώρια για απότομη επιβράδυνση της αύξησης του ΑΕΠ της Κίνας στα μέσα του έτους, δεδομένου του αντίκτυπου των δασμών των ΗΠΑ και της αργής απάντησης όσον αφορά τα δημοσιονομικά κίνητρα από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. 

Εντωμεταξύ, στην Ευρώπη, οι οικονομολόγοι της BofA αναμένουν ότι η ανάπτυξη θα παραμείνει υποτονική, καθώς η ώθηση από το μεγάλης κλίμακας γερμανικό δημοσιονομικό πακέτο πιθανότατα θα επηρεάσει την οικονομία από το επόμενο έτος και μετά. 

Συνολικά, η αμερικάνικη τράπεζα βλέπει περιθώρια για μια πιο απτή αποδυνάμωση της παγκόσμιας δυναμικής ανάπτυξης, με τις  προβλέψεις των οικονομολόγων της να συνάδουν με περίπου 3 μονάδες πτώση για τον παγκόσμιο PMI μέχρι τα μέσα του έτους από το εκτιμώμενο επίπεδο των 52 μονάδων τον Μάρτιο.

Με βάση τα παραπάνω, η BofA τονίζει πως είναι αρνητική για τις ευρωπαϊκές μετοχές και τηρεί underweight στάση στις κυκλικές μετοχές έναντι των αμυντικών: οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν παραμείνει σε μεγάλο βαθμό ανεπηρέαστες από τις ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη, βοηθούμενες από την τόνωση του κλίματος λόγω των εξελίξεων στη Γερμανία με την τεράστια δημοσιονομική στροφή που πραγματοποιεί η χώρα. Ωστόσο, η σχέση μεταξύ της απόδοσης των ευρωπαϊκών μετοχών και της παγκόσμιας δυναμικής ανάπτυξης παραμένει ισχυρή, με τις προβλέψεις των οικονομολόγων της BofA να συνάδουν με βουτιά της τάξης το 10% ή μεγαλύτερη για τις ευρωπαϊκές μετοχές μέχρι τα μέσα του έτους. 

Εάν η άμβλυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης οδηγήσει σε διεύρυνση των ασφαλίστρων κινδύνου, όπως και αναμένει η BofA, αυτό θα συνεπαγόταν περίπου 10% υποαπόδοση για τις κυκλικές μετοχές έναντι των αμυντικών, όπως επισημαίνει. Πάντως, παραμένει overweight στις μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης, καθώς, μεταξύ άλλων, είναι σχετικά προστατευμένες από την αβεβαιότητα του παγκόσμιου εμπορίου. Επίσης, οι χαμηλότερες αποδόσεις ομολόγων θα συνεπάγονταν ανανεωμένη υπεραπόδοση για τις μετοχές "ανάπτυξης" έναντι των μετοχών "αξίας" και των μετοχών "ποιότητας" έναντι του συνόλου της αγοράς, όπως τονίζει η αμερικάνικη τράπεζα.

UBS: Τοποθετηθείτε επιλεκτικά

Επιφυλακτική δηλώνει από την πλευρά της και η UBS όσον αφορά την πορεία των ευρωπαϊκών αγορών το αμέσως επόμενο διάστημα, έπειτα και από την υπεραπόδοση που έχουν καταγράψει αλλά και ενόψει των δασμών Τραμπ, τηρώντας ουδέτερη στάση.

Ειδικότερα, όπως σημειώνει, τον τελευταίο μήνα, οι ευρωπαϊκές αγορές κινήθηκαν επηρεαζόμενες από τα θετικά μιας βελτιωμένης εγχώριας προοπτικής μετά τα τεράστια δημοσιονομικά σχέδια της Γερμανίας και τα αρνητικά από την αναζωπύρωση των δασμολογικών ανησυχιών πριν από την προθεσμία που έχει θέσει ο Τραμπ για τις 2 Απριλίου. Ως εκ τούτου, οι ευρωπαϊκές μετοχές διατηρήθηκαν καλύτερα από αυτές σε άλλες περιοχές, αλλά στην ουσία υπήρξε μια σημαντική risk-off αλλαγή: Τομείς ευάλωτοι σε δασμούς ή εκτεθειμένοι στη δυναμική sell-off των ΗΠΑ, όπως οι μετοχές του καταναλωτικού κλάδου, τα μέταλλα και η εξόρυξη και η πληροφορική, σημείωσαν πτώση τον περασμένο μήνα, ενώ οι αμυντικές μετοχές και οι… δημοσιονομικοί νικητές (μετοχές του κλάδου της άμυνας και τράπεζες), κατέγραψαν ισχυρές επιδόσεις.

Η UBS θεωρεί τα δημοσιονομικά σχέδια της Γερμανίας και τα αμυντικά σχέδια της Ευρώπης ως θεμελιωδώς υποστηρικτικά. Θα ενισχύσουν  την τάση ανάπτυξης για την περιοχή και μακροπρόθεσμα, οι αμυντικές δαπάνες μπορούν να οδηγήσουν στην καινοτομία.

Ωστόσο, πιστεύει ότι η βραχυπρόθεσμη ανοδική πορεία των ευρωπαϊκών μετοχών από αυτήν την εξέλιξη έχει υλοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό και η επερχόμενη ροή ειδήσεων για τους δασμούς και η αβεβαιότητα της οικονομικής ανάπτυξης αποτελούν κινδύνους. Έτσι, προτιμά μια πιο επιλεκτική προσέγγιση στις ευρωπαϊκές μετοχές επιδιώκοντας έκθεση στους κύριους "μοχλούς" της Ευρώπης, περιορίζοντας τους δασμολογικούς κινδύνους. Εξακολουθεί επίσης να προτιμά τις μικρές και μεσαίες εταιρείες της Ευρωζώνης, οι οποίες θα είναι ένας από τους μεγαλύτερους ωφελούμενους από τη βελτίωση των εγχώριων προοπτικών.

Οι προτιμήσεις του ελβετικού οίκου όσον αφορά τους κλάδους κλίνουν προς τομείς που είναι σχετικά απομονωμένοι από τους δασμολογικούς κινδύνους, προσφέρουν έκθεση στη διαρθρωτική ανάπτυξη και επωφελούνται από την ευρωπαϊκή νομισματική και δημοσιονομική στήριξη. Αυτό υποστηρίζει την προτίμησή της για τη βιομηχανία, την πληροφορική, της επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και τα ακίνητα. Υποβαθμίζει την ευρωπαϊκή υγειονομική περίθαλψη σε ουδέτερη στάση, δεδομένων των προκλήσεων από τους δασμούς και της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας της πολιτικής των ΗΠΑ.

Όπως τονίζει η UBS, οι πιθανοί εμπορικοί δασμοί ΗΠΑ-ΕΕ είναι το βασικό επερχόμενο γεγονός για τις ευρωπαϊκές μετοχές. Αυτό εγείρει κινδύνους για την οικονομική ανάπτυξη και δημιουργεί τον κίνδυνο ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να χρειαστεί να μειώσει τα επιτόκια περισσότερο, όχι λιγότερο, από ό,τι τιμολογείται σήμερα από τις αγορές. 

Ωστόσο, θεωρεί ότι ο άμεσος αντίκτυπος των δασμών στις ευρωπαϊκές μετοχές είναι μικρός. Αν και περίπου το ένα τέταρτο των ευρωπαϊκών εσόδων παράγονται στις ΗΠΑ, ορισμένα από αυτά αφορούν υπηρεσίες, οι οποίες δεν υπόκεινται σε δασμούς και τα περισσότερα αγαθά που πωλούνται στις ΗΠΑ παράγονται τοπικά. Ως εκ τούτου, μόνο ένα μικρό μέρος των ευρωπαϊκών πωλήσεων (περίπου 5-10%) θα μπορούσε να επηρεαστεί. 

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος, όπως τονίζει, είναι οι αρνητικές συνέπειες στην παγκόσμια ανάπτυξη από τους δασμούς που επιβάλλονται παγκοσμίως. Αυτό εγείρει κινδύνους για τις μετοχές, όπως είδαμε σε περιόδους κλιμάκωσης των δασμών μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας το 2018-1209. Ωστόσο, τα sell-off είναι πιθανό να είναι περιορισμένα και οι αγορές θα κοιτάξουν πέραν της επιβράδυνσης της ανάπτυξης καθώς οι επιχειρήσεις προσαρμόζονται και οι επενδυτικές αποφάσεις δεν αναβάλλονται πλέον. Έτσι, περαιτέρω αδυναμία θα μπορούσε να παρουσιάσει μια ευκαιρία αγοράς, τονίζει η UBS.

"Ουσιαστικά, συνεχίζουμε να βλέπουμε τις ευρωπαϊκές μετοχές να υποστηρίζονται από τις λογικές αποτιμήσεις, την κερδοφορία των εταιρειών και μια πιο φωτεινή προοπτική για την ευρωπαϊκή ανάπτυξη μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις δαπανών", τονίζει ο ελβετικός οίκος προσθέτοντας πως εκτιμά ότι τα EPS στην Ευρωζώνη θα επιταχυνθούν από μηδενική ανάπτυξη το 2024 σε 5% το 2025 και 8% το 2026 ενώ τοποθετεί τον στόχο για τον δείκτη EuroStoxx 50 των blue chips, στις 5.700 μονάδες στο τέλος του έτους.

capital.gr/agores

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου