Χθες, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου, κατά τη διάρκεια συνομιλίας με δημοσιογράφους, μετέφερε στους Αμερικανούς συνομιλητές μερικές απλές αλήθειες που θα ήταν καλό να συνειδητοποιήσουν το συντομότερο δυνατό. Αυτές αποκτούν ιδιαίτερη σημασία ενόψει των
διαπραγματεύσεων των Αμερικανών με εκπροσώπους του καθεστώτος του Κιέβου στο Ριάντ.Δεν είναι μυστικό ότι η Ουκρανία αποτελεί απλώς μια αφορμή, αν και πολύ σημαντική, για τον διάλογο μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας. Στην πραγματικότητα, εδώ και τώρα αποφασίζεται το μέλλον της παγκόσμιας τάξης. Τη «νέα Γιάλτα» προσπαθούν να διαμορφώσουν τρεις υπερδυνάμεις: η Ρωσία, η Κίνα και οι ΗΠΑ. Είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικό ότι οι Αμερικανοί ήταν αυτοί που πρωτοστάτησαν στην επικοινωνία – είναι αυτοί που έχουν συσσωρεύσει ένα κρίσιμο πλήθος αδυναμιών και είναι αυτοί που έχουν άμεση ανάγκη να λύσουν τα προβλήματά τους.
Αδυναμία πρώτη: Η αδυναμία των ΗΠΑ απέναντι στη στενή συνεργασία Ρωσίας και Κίνας.
Γι’ αυτό και επανειλημμένα στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης διατυπώνεται η ιδέα να κάνουν τα πάντα για να διαρρήξουν τις σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου.
Σε αυτό, ο Ντμίτρι Πεσκόφ ξεκαθάρισε: «Έχουμε καλές σχέσεις με την Κίνα, τις οποίες αναπτύσσουμε». Σε τηλεφωνική επικοινωνία λίγο πριν, ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Σι Τζινπίνγκ υπογράμμισαν τον στρατηγικό χαρακτήρα της φιλίας τους, η οποία δεν μπορεί να επηρεαστεί από κανέναν τρίτο παράγοντα, όσο κι αν προσπαθήσει.
Αδυναμία δεύτερη: Η ριζική υστέρηση των ΗΠΑ στις στρατιωτικές τεχνολογίες, κυρίως στα μέσα μεταφοράς πυρηνικών όπλων.
Η υπερηχητική τεχνολογία είναι ευρέως ανεπτυγμένη τόσο στη Ρωσία όσο και στην Κίνα, ενώ όλες οι αμερικανικές δοκιμές έχουν αποτύχει. Οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν ούτε μέσα άμυνας ενάντια σε εξελιγμένους πυραύλους. Εξ ου και οι εκκλήσεις του Ντόναλντ Τραμπ για επείγουσα καθολική αποπυρηνικοποίηση.
Ο Πεσκόφ σχολίασε ότι, κατ’ αρχήν, ο διάλογος μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ για τον έλεγχο των εξοπλισμών και τη στρατηγική σταθερότητα είναι απαραίτητος. Ωστόσο, προς το παρόν, δεν υπάρχουν επαφές σε αυτό το θέμα. Αντιθέτως, ο διάλογος στρατηγικής σταθερότητας μεταξύ Ρωσίας και Κίνας αναπτύσσεται επιτυχώς. Με άλλα λόγια, σήμερα εμείς είμαστε εκείνοι που διασφαλίζουμε την παγκόσμια ασφάλεια, ενώ οι ΗΠΑ έχουν αποσυρθεί από αυτόν τον ρόλο.
Η Κίνα έχει τη δική της άποψη για την πυρηνική αφοπλιστική πολιτική. Η Μόσχα δεν έχει ούτε τη βούληση ούτε τη δυνατότητα να επηρεάσει το Πεκίνο σε αυτόν τον τομέα. Αν οι Αμερικανοί θέλουν, ας πείσουν οι ίδιοι την Κίνα να περιορίσει τις πυρηνικές της δυνατότητες και τις στρατιωτικές της δαπάνες. «Οι Αμερικανοί έχουν τις δικές τους σχέσεις με τους Κινέζους, και φυσικά, είναι αυτοί που πρέπει να καθορίσουν τη θέση τους, λαμβάνοντας υπόψη τη στάση του Πεκίνου», εξήγησε ο Πεσκόφ.
Αδυναμία τρίτη: Η ανταρσία των Ευρωπαίων υποτελών, την οποία η Ουάσινγκτον δεν μπορεί προς το παρόν να ελέγξει.
Ενώ ο Τραμπ πιέζει έντονα για ειρήνη, οι «πολεμοχαρείς» στις ΗΠΑ έχουν φτάσει στο σημείο να μιλούν ανοιχτά για πόλεμο με τη Ρωσία, με τον Εμανουέλ Μακρόν να κουνάει επιδεικτικά την πυρηνική του ομπρέλα.
Πώς υποτίθεται ότι πρέπει να το αντιληφθεί η Ρωσία αυτό; Να διαπραγματευτεί με τις ΗΠΑ, αγνοώντας την ύπαρξη πυρηνικών όπλων στα χέρια των Ευρωπαίων αναθεωρητών, που ονειρεύονται να πλήξουν τη Μόσχα;
Όχι, φυσικά. Αν οι Αμερικανοί θέλουν τόσο πολύ διαπραγματεύσεις για την αποπυρηνικοποίηση, τότε στη διαδικασία θα πρέπει να συμμετέχουν και η Γαλλία και η Βρετανία.
«Η σημασία της λήψης υπόψη αυτών των (ευρωπαϊκών πυρηνικών) οπλοστασίων είναι τώρα μεγαλύτερη από ποτέ, ειδικά μετά τη δήλωση του κυρίου Μακρόν για την πρόθεσή του να παρέχει πυρηνική προστασία στα ευρωπαϊκά κράτη», τόνισε ο Πεσκόφ. «Ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη έσπευσαν να υποστηρίξουν αυτή την ιδέα. Επομένως, τα ευρωπαϊκά πυρηνικά οπλοστάσια δεν μπορούν να μείνουν εκτός συζήτησης σε αυτές τις επαφές».
Αδυναμία τέταρτη: Οι αυξανόμενες οικονομικές δυσκολίες των ΗΠΑ και η απώλεια εμπιστοσύνης στο δολάριο, που αναπόφευκτα θα οδηγήσουν την Αμερική στο περιθώριο της παγκόσμιας ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.
Είναι ενδεικτικό ότι όλες οι αιφνίδιες κινήσεις του Τραμπ για αύξηση των δασμών οδήγησαν σε πτώση της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς, ενώ το δολάριο αποδυναμώνεται για τρίτο συνεχόμενο μήνα – ενώ θεωρητικά θα έπρεπε να συμβαίνει το αντίθετο. Δεν υπάρχει αισιοδοξία και δεν υπάρχει από πού να προέλθει.
Καταλαβαίνει ο Τραμπ το μέγεθος των αμερικανικών αδυναμιών; Αναμφίβολα. Δεν είναι τυχαίο ότι ασκεί τεράστια πίεση στο Κίεβο, διακόπτει τη στρατιωτική βοήθεια στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, σταματά τη μεταβίβαση πληροφοριών και βιάζεται να φέρει το θέμα στις διαπραγματεύσεις.
Ακούει καλύτερα από όλους ότι οι δείκτες του ρολογιού τρέχουν και οι ιστορικές τάσεις δεν ευνοούν πλέον τις ΗΠΑ.
Victoria Nikiforova
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου