Η υποθετική προσάρτηση της Γροιλανδίας στις ΗΠΑ υπό τη διοίκηση του εκλεγμένου Αμερικανού προέδρου Donald Trump θα έχει καταστροφικές συνέπειες για το ΝΑΤΟ, όπως αναφέρει η εφημερίδα The Hill.
Το ΝΑΤΟ σε μία τέτοια περίπτωση θα κατέρρεε σαν χάρτινος πύργος μέσα σε λίγα 24ωρα.
Η εφημερίδα σημειώνει ότι στην πρόσφατη ιστορία, «η μόνη χώρα που παραβίασε την κυριαρχία της Δανίας ήταν η Γερμανία του Hitler», τονίζοντας ότι «η Αμερική δεν πρέπει να προσπαθεί να σταθεί στο ίδιο επίπεδο με αυτήν».
Θα αποτελέσει αφορμή για εισβολή της Κίνας στην Ταϊβάν
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το The Hill, ένα τέτοιο βήμα από την πλευρά της κυβέρνησης Trump θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από την Κίνα ως δικαιολογία για μια υποθετική «εισβολή στην Ταϊβάν».
Κατά τη διάρκεια της πρώτης προεδρικής θητείας του Trump το 2019, αμερικανικά μέσα έγραψαν ότι ενδιαφέρεται για τη δυνατότητα απόκτησης της Γροιλανδίας, η οποία είναι περιοχή εντός της Δανίας και έχει ευρεία δικαιώματα αυτονομίας.
Στη συνέχεια, οι αρχές του βασιλείου αρνήθηκαν να συζητήσουν την πώληση της Γροιλανδίας, χαρακτηρίζοντας την ιδέα παράλογη.
Τον Δεκέμβριο του 2024, ο Trump είπε ότι η Ουάσινγκτον πρέπει να θέσει υπό τον έλεγχό της τη Γροιλανδία.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι η «κυριότητα και ο έλεγχος» της Γροιλανδίας είναι απολύτως απαραίτητη, έγραψε στη σελίδα του στο Truth Social.
Απαντώντας σε αυτό, ο πρωθυπουργός του νησιού, Mute Egede, τόνισε: «Δεν είμαστε προς πώληση και δεν θα είμαστε ποτέ προς πώληση».
Trump: Χρειαζόμαστε τη Γροιλανδία
Ο Donald Trump έχει εκφράσει πολλές φορές την επιθυμία για απόκτηση και έλεγχο της Γροιλανδίας.
Σε δήλωσή του τα Χριστούγεννα ο Trump εξέφρασε την επιθυμία του να ενταχθούν στις ΗΠΑ, η Διώρυγα του Παναμά, ο Καναδάς και η Γροιλανδία.
Σύμφωνα με τον Trump, οι ΗΠΑ χρειάζονται την περιοχή της Γροιλανδίας για σκοπούς εθνικής ασφαλείας.
«Ο λαός της Γροιλανδίας θέλει να είμαστε εκεί και θα είμαστε εκεί» έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ.
«Αυτοκινητόδρομος από την Αρκτική μέχρι τη Βόρεια Αμερική»
Ο Robert O’Brien στενός συνεργάτης και πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Trump έχει μιλήσει πολλές φορές για τη σημασία της Γροιλανδίας.
Προσφάτως σε τηλεοπτική του συνέντευξη είπε πως η Δανία θα πρέπει να αφήσει τις ΗΠΑ να «αγοράσουν» τη Γροιλανδία, εάν δεν μπορούν να υπερασπιστούν την αυτοδιοικούμενη χώρα, σημειώνοντας ότι η περιοχή θα γίνει ολοένα και πιο σημαντική τα επόμενα χρόνια.
Σε μια συνέντευξη στο «Sunday Morning Futures» του Fox News, ο O’Brien περιέγραψε τη Γροιλανδία ως «αυτοκινητόδρομο από την Αρκτική μέχρι τη Βόρεια Αμερική» και σημείωσε ότι η αυτόνομη χώρα, η οποία είναι μέρος του Βασιλείου της Δανίας, θα γίνεται ολοένα και περισσότερο σημαντική καθώς το κλίμα θα γίνει πιο θερμό τα επόμενα χρόνια.
«Ο Trump έχει 100% δίκιο και πάλι, αυτή τη φορά για τη Γροιλανδία.
Εάν ο μεγάλος σύμμαχός μας η Δανία δεν μπορεί να δεσμευτεί να υπερασπιστεί το νησί, οι ΗΠΑ θα πρέπει να παρέμβουν, όπως είπε ο εκλεγμένος πρόεδρος», πρόσθεσε.
«Η Γροιλανδία είναι στρατηγικά πολύ σημαντική για την Αρκτική, η οποία θα είναι το κρίσιμο πεδίο μάχης του μέλλοντος, επειδή, καθώς το κλίμα θερμαίνεται.
Η Αρκτική θα είναι ένα μονοπάτι που ίσως ακόμη και να περιορίσει τη χρήση της Διώρυγας του Παναμά», υποστήριξε.
Δύο στους τρεις κατοίκους της Γροιλανδίας υπέρ της ανεξαρτησίας
Οι κάτοικοι της Γροιλανδίας πρόκειται να προσέλθουν στις κάλπες για βουλευτικές εκλογές τον Απρίλιο, αν και επί του παρόντος δεν υπάρχει δημοψήφισμα στην ημερήσια διάταξη.
Ένα δημοψήφισμα για το καθεστώς του νησιού κατέστη δυνατό το 2008, καθώς εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία.
Το υπέρ της ανεξαρτησίας δημοκρατικό σοσιαλιστικό κόμμα Inuit Ataqatigiit του Egede έχει 12 έδρες στο κοινοβούλιο των 31 εδρών της Γροιλανδίας, κυβερνώντας σε συνασπισμό μαζί με το Siumut, ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα που υποστηρίζει επίσης την ανεξαρτησία και έχει 10 έδρες.
Η δημοσκόπηση δείχνει ότι δύο στους τρεις κατοίκους της Γροιλανδίας υποστηρίζουν την ανεξαρτησία από τη Δανία, με διαμαρτυρίες που κυμαίνονται από οικονομικές ανισότητες έως γενική δυσαρέσκεια με την κυβέρνηση της Δανίας και τη μοναρχία και με αισθήματα υπέρ της ανεξαρτησίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου