Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2021

Σε υψηλό 13 ετών ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη

Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης έφτασε σε υψηλό 13 ετών τον Οκτώβριο, καθώς το μπλοκ μάχεται τις αυξήσεις στην ενέργεια. Ο βασικός πληθωρισμός την Παρασκευή έφτασε στο 4,1% για αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat

 Αυτό ήταν το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2008, σύμφωνα με

στοιχεία του Reuters, και ήταν μπροστά από μια πρόβλεψη για 3,7%. Το ποσοστό του Σεπτεμβρίου είχε φτάσει στο 3,4%. 

 Η άνοδος οφείλεται σε αύξηση των τιμών της ενέργειας, εντείνοντας την ανησυχία μεταξύ των υπευθύνων χάραξης πολιτικής. Η ενεργειακή συνιστώσα στα στοιχεία για τον πληθωρισμό αυξήθηκε κατά 23% σε ετήσια βάση. 

 Τα στοιχεία του τρίτου τριμήνου της Παρασκευής έδειξαν επίσης ότι αύξησηκατά 2,2% του ΑΕΠ σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο, τον ταχύτερο ρυθμό του σε ένα χρόνο. 

 Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε την Πέμπτη στο CNBC ότι η αύξηση των τιμών της ενέργειας, η ανάκαμψη της ζήτησης και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδαωθούν προς το παρόν τον πληθωρισμό. 

 «Ενώ ο πληθωρισμός θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να υποχωρήσει από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, αναμένουμε ότι αυτοί οι παράγοντες θα υποχωρήσουν κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους. Συνεχίζουμε να προβλέπουμε ότι ο πληθωρισμός μεσοπρόθεσμα θα παραμείνει κάτω από τους στόχους του 2%», είπε. 

 Η ΕΚΤ προβλέπει πληθωρισμό στο 2,2% το 2021, 1,7% το 2022 και 1,5% το 2023 — άρα κάτω από τον στόχο του 2%. Η τράπεζα θα ενημερώσει αυτές τις προβλέψεις στις αρχές Δεκεμβρίου. 

   naftemporiki.gr με πληροφορίες από το CNBC   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου