Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2021

Οι εξελίξεις στον κόσμο “τρέχουν” και η Ελλάδα στον κόσμο της! 3 ειδήσεις που δεν απασχόλησαν

Γράφει ο
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΨΑΧΕΙΛΗΣ
 
Όσο εμείς ομφαλοσκοπούμε, χάνουμε ευκαιρίες και περιμένουμε τα ψίχουλα της MDCA και το αν θα συνεχίσει να μας κάνει την χάρη να αγοράζει τα ομόλογά μας η ΕΚΤ, η χθεσινή μέρα είχε 3 πολύ σημαντικές ειδήσεις.
1. BITCOIN
Με δημόσια παρέμβασή του, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Σουηδίας ανέφερε ότι βραχυπρόθεσμα σαφώς και κάποιος μπορεί να γίνει πλούσιος επενδύοντας σε Bitcoin, αλλά το να γίνει το κρυπτονόμισμα αξία πάνω στην οποία θα στηριχθούν εθνικά νομίσματα είναι μια κίνηση πολύ υψηλού ρίσκου, διότι όπως εκτιμά, η υπόθεση Bitcoin έχει πολλές ομοιότητες με την φούσκα της τουλίπας του 17ου αιώνα. Το δικό μου σχόλιο είναι ότι πολύ σωστά τα λέει, βλέποντας το θέμα από καθαρά χρηματοπιστωτική πλευρά. Ωστόσο, σε έναν ευρύτερο εθνικό σχεδιασμό, η παροδική υπεραξία των κρυπτονομισμάτων δημιουργεί περιθώρια για επενδύσεις σε εμπράγματες αξίες αναμφισβήτητης σημασίας και αυτό φέρνει κάποια ισορροπία στο ρίσκο κρατών, που σε κάθε περίπτωση είχαν και έχουν σοβαρά προβλήματα.
2. ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
Ενόψει μαζικών αγορών Υ/Α από την Κίνα και για να πέσει η τιμή τους διεθνώς, για πρώτη φορά η Κίνα έριξε στην αγορά πετρέλαιο από τα στρατηγικά της αποθέματα. Τα τελευταία χρόνια η Κίνα επένδυσε μανιωδώς σε αποθηκευτικούς χώρους για Υ/Α με αποτέλεσμα να έχει δημιουργήσει ένα γερό απόθεμα ασφαλείας και να μπορεί με ανάλογες σαν την χθεσινή κινήσεις να επηρεάζει, έστω βραχυπρόθεσμα, τις διεθνείς τιμές. Το δικό μου σχόλιο είναι ότι, αν και καθαρός εισαγωγέας Υ/Α η Κίνα, μέσω της κίνησης να επενδύσει σε αποθέματα, την κάνει στρατηγικό παίκτη στον χώρο των διεθνών τιμών καυσίμων, έστω και βραχυπρόθεσμα. Κίνηση πολύ υψηλής σημασίας για τις διεθνείς σχέσεις της ενέργειας.
3. COVID-19
Ενώ η Δύση ταλανίζεται από μία εντελώς άγαρμπη διαχείριση του ζητήματος των εμβολιασμών κατά της νόσου, πίσω από τις κάμερες υπάρχει εντονότατη ανησυχία για τις μεταλλάξεις που προέρχονται κυρίως από την αφρικανική ήπειρο. Αυτό σημαίνει τουλάχιστο 4 πράγματα.
α) Ξεχάστε ότι τελειώνουμε με την πανδημία. Όσοι μου κάνουν την τιμή να με παρακολουθούν, από την πρώτη στιγμή μίλησα για 2023-24 και βλέπουμε…,
β) Ξεχάστε τα ταξίδια στην Αφρική,
γ) Σοβαρές επιπλοκές της παγκόσμιας τροφοδοσίας σε πρώτες ύλες, αυξήσεις στις τιμές των βασικών τροφίμων, κατάρρευση του outsourcing από την Αφρική και αλλού,
δ) Λιμό τουλάχιστο στην Αφρική (σε συνδυασμό με την Κλιματική Αλλαγή που – από φυσικά αίτια ή ανθρώπινες παρεμβάσεις – είναι γεγονός), επιδείνωση της πανδημίας, ξεσηκωμούς και κοινωνικοπολιτικές αναταραχές, νέα μαζικά μεταναστευτικά ρεύματα, κλπ.
Επειδή λοιπόν αυτή η κατάσταση θα επηρεάσει ολόκληρο τον κόσμο, δεν θα συμφωνούσα με αυτούς που κάνουν λόγο για βραχυπρόθεσμες πληθωριστικές πιέσεις στις αγορές. Το φαινόμενο θα έχει διάρκεια και οι πιέσεις στα ζητήματα ασφάλειας θα είναι ακόμη ισχυρότερες…
Κατά τα άλλα, ο καιρός προβλέπεται σχετικά αίθριος…
 
Βασίλης Κοψαχείλης είναι Διεθνολόγος – Γεωστρατηγικός Αναλυτής με ειδίκευση στη Γεω-επιχειρηματικότητα και ιδρυτικό μέλος του Παρατηρητηρίου Ευρω-Μεσογειακής Ασφάλειας και Συνεργασίας ΠΕΜΑΣ .
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου