Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Όλα όσα δεν ξέρετε για το παρασκήνιο της υπόθεσης Βγενόπουλου με λίγα λόγια


 Του Κώστα Βαξεβάνη

Ένας φίλος, καλός νομικός αλλά και γνώστης αυτού που συνήθως αποκαλούμε «μέσο όρο» στην κοινωνία και τη Δικαιοσύνη, μου έδωσε μία συμβουλή. «Σε όσα λες για την υπόθεση Βγενόπουλου και τη Δικαιοσύνη έχεις δίκιο.
Το μειονέκτημα είναι πως όλη αυτή η υπόθεση χάνεται στις πολλές λεπτομέρειες και η προσπάθειά
σου να τις εξηγήσεις, όταν δεν βοηθάει κανένας άλλος από τους συναδέλφους σου, σε εμφανίζει να έχεις μια προσωπική αντιπαράθεση.
Βγες λοιπόν και πες στον κόσμο πως δεν έχεις τίποτα προσωπικό με τον Βγενόπουλο και δεν θα του αφιέρωνες παραπάνω από μια σελίδα αν δεν συνέβαιναν όλα αυτά στη Δικαιοσύνη γύρω από αυτόν. Πως, όπως ακριβώς και οι άνθρωποι της Δικαιοσύνης, έχεις καθήκον αληθείας και γι’ αυτό αντιπαρατίθεσαι με όλα τα περίεργα που συμβαίνουν και όχι με το Βγενόπουλο».

Αντί να εξηγήσω θεωρητικά ποιός είναι ο ρόλος του δημοσιογράφου και να ρωτήσω ρητορικά γιατί για μια ακόμη φορά αν οι συνάδελφοί μου έχουν πάθει αφωνία σε όσα διαδραματίζονται στη Δικαιοσύνη, αποφάσισα να παραθέσω όσα μου είπε ο φίλος και στη συνέχεια ένα ημερολόγιο καταστρώματος για την υπόθεση Βγενόπουλου.
Ολισθηρού καταστρώματος της Δικαιοσύνης για την ακρίβεια.

-Στις 18 Οκτωβρίου 2010, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Τσιρώνης και Πρόεδρος της Επιτροπής για το Βατοπέδι, καταθέτει στον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου Γιώργο Καλαμίδα, αναφορά με παράλληλα συμπεράσματα από την έρευνα για το Βατοπέδι.
Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, έπρεπε να ερευνηθεί ο Ανδρέας Βγενόπουλος, ο οποίος μέσω της Τράπεζας Marfin-Λαϊκή , συμφερόντων του, δανειοδοτεί είτε επιχειρήσεις δικών του συμφερόντων, είτε άλλες οι οποίες στη συνέχεια κάνουν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην επίσης δικών του συμφερόντων MIG.
Οι εγγυήσεις γι’ αυτές τις περίεργες δανειοδοτήσεις είναι οι ίδιες οι μετοχές της MIG ή των επιχειρήσεων των οποίων αγοράζονται οι μετοχές. Όταν οι μετοχές αυτές πέφτουν και απαξιώνονται η Τράπεζα δεν φροντίζει να πάρει άλλες εγγυήσεις.
Σύμφωνα με αυτή την αναφορά, έπρεπε να ερευνηθεί η στάση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργου Προβόπουλου, αλλά και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για τον πλημμελή τους έλεγχο στην υπόθεση.
Η αναφορά τελειώνει με την πρόβλεψη πως οι δανειοδοτήσεις δημιουργούν σοβαρό κίνδυνο για την Τράπεζα και την Κυπριακή οικονομία (η Marfin-Λαϊκή ήταν Κυπριακή Τράπεζα).

-Στις 12 Ιουλίου 2012, ο αντεισαγγελέας Εφετών Γιάννης Μωραϊτάκης ο οποίος είχε αναλάβει την έρευνα της υπόθεσης, βγάζει διάταξη αρχειοθέτησης. Βασικός μάρτυρας απαλλαγής του Βγενόπουλου, είναι ο Γιώργος Προβόπουλος, του οποίου η ευθύνη γι΄ αυτά τα δάνεια έπρεπε να ερευνηθεί. Ο αντεισαγγελέας «πατάει» πάνω του και βάζει την υπόθεση στο αρχείο, παρότι υπάρχουν δύο εκθέσεις της Τράπεζας της Ελλάδος και της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου για αυτά τα δάνεια. Ο αντεισαγγελέας δεν ερευνά κανένα δάνειο. Λίγους μήνες μετά, η Λαϊκή Τράπεζα την οποία ο Προβόπουλος περιέγραφε ως υγιή καταρρέει μαζί με την Κυπριακή Οικονομία.

-Στην Κύπρο, η Βουλή και η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου αποδίδουν στο Βγενόπουλο την κατάρρευση της Οικονομίας (ζημιά από 2,5 έως 15 δις στο πιο ακραίο σενάριο). Η MIG του Βγενόπουλου καταθέτει μήνυση κατ’ αγνώστων για την κατάρρευση της Κυπριακής Οικονομίας. Πρακτικά, ο Βγενόπουλος μηνύει τον εαυτό του. Σκοπός είναι να απαλλαγεί στην Ελλάδα μέσα από μια διαδικασία fast truck και να το χρησιμοποιήσει ως επιχείρημα για να μην «ξαναδικαστεί» στην Κύπρο.

 Στις 27 Οκτωβρίου 2014, για να αποτρέψω αυτή τη διαδικασία, καταθέτω αναφορά στον Άρειο Πάγο, προσκομίζοντας στοιχεία που έχουν προκύψει από τις κυπριακές Αρχές και ζητάω να ξανανοίξει η υπόθεση. Πραγματικά η Εισαγγελία Διαφθοράς ξεκινάει έρευνα με τους Εισαγγελείς Γιάννη Δραγάτση και Αντώνη Ελευθεριάνο.

-Στις αρχές Νοεμβρίου 2014, ο Εισαγγελέας Δικαστικής Συνδρομής Γιάννης Αγγελής, επισκέπτεται την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη για να παραδώσει στοιχεία για την υπόθεση Βγενόπουλου, τα οποία είχαν προκύψει από τις συναντήσεις του με Κύπριους Ανακριτές. Η Ευτέρπη Κουτζαμάνη αρνείται να τα παραλάβει.

-Μετά την άρνηση της Κουτζαμάνη, στις 13 Νοεμβρίου 2014, ο Εισαγγελέας Αγγελής κάνει μια υπηρεσιακή αναφορά με όλα αυτά τα στοιχεία και την στέλνει στην Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Ράικου. Ζητά να ερευνηθεί ο Βγενόπουλος (σύμφωνα με τα στοιχεία που παραδίδουν οι Κύπριοι) για τη δωροδοκία του Κεντρικού Τραπεζίτη της Κύπρου, προκειμένου να αγοράσει χωρίς τη νόμιμη έρευνα τη Λαϊκή, για διακίνηση μαύρου χρήματος και για περίεργα δάνεια.

 Στις 16 Δεκεμβρίου 2014, η Προϊσταμένη της Διαφθοράς κυρία Ράικου, αντί να κάνει την έρευνα ως έχουσα την αρμοδιότητα, τη στέλνει στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με το επιχείρημα πως αφού πρόκειται για αναφορά ανώτατου δικαστή πρέπει να εξεταστεί από ανώτερο από αυτόν. Το επιχείρημα δεν στέκει νομικά γιατί πρόκειται για υπηρεσιακή αναφορά την οποία έπρεπε να εξετάσει η Εισαγγελία Διαφθοράς λόγω αρμοδιότητας. Η αναφορά τελικώς δίνεται στην Εισαγγελέα Εφετών Γεωργία Τσατάνη, η οποία έτσι κι αλλιώς δεν είναι ανώτερη του Αγγελή αλλά ομοιόβαθμη.

-Στις 24 Ιουλίου 2015, ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Χαράλαμπος Μαστοραντωνάκης αρχειοθετεί μήνυση Βγενόπουλου κατά του Κύπριου δικηγόρου Γλυκή, ο οποίος είναι μάρτυρας στην υπόθεσή του. Παρά την αρχειοθέτηση 25 σελίδων, η Εισαγγελία Εφετών ασκεί δίωξη κατά του δικηγόρου και φυσικά, υπέρ του Βγενόπουλου.
-Τον Αύγουστο 2015 η προανάκριση για ένα τμήμα των δανείων της Λαϊκής ολοκληρώνεται και καλούνται ο Βγενόπουλος και κάποιοι δανειολήπτες να καταθέσουν. Η υπόθεση δηλαδή είναι στο στάδιο της δίωξης.

-Στις 7 Σεπτεμβρίου 2015, ανακριτές από την Κύπρο φτάνουν στην Αθήνα για να ανακρίνουν τον Βγενόπουλο και συνεργάτες του ως κατηγορούμενους για την υπόθεση χειραγώγησης μετοχών. Οι δικηγόροι του Βγενόπουλου τους ενημερώνουν πως έχουν καταφύγει στο Συμβούλιο Εφετών για να μην δοθεί δικαστική συνδρομή. Αποκαλύπτεται πως η Εισαγγελία Εφετών, ενώ το αίτημα Βγενόπουλου έπρεπε να εξεταστεί από τον Εισαγγελέα Δικαστικής Συνδρομής ως τυπικό αίτημα που αφορά διακοινοτικές σχέσεις, το παραπέμπει πρωτοφανώς σε Συμβούλιο.

-Στις 28 Σεπτεμβρίου 2015, δύο μέρες πριν τις εκλογές, η Εισαγγελέας Τσατάνη ζητά από την Εισαγγελία Διαφθοράς, να της στείλουν τη βασική δικογραφία Βγενόπουλου για να τη συσχετίσει με τη δική της που αφορούσε την αναφορά Αγγελή. Η κίνηση αυτή χαρακτηρίζεται δικαστικό πραξικόπημα, αφού αφαιρείται μια δικογραφία ενώ έχει περαιωθεί. Επιπλέον, η κατοχή της δικογραφίας από την Τσατάνη, όπως και αυτή της αναφοράς Αγγελή είναι παράνομη αφού ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Νίκος Παντελής, ο οποίος προΐσταται των Εισαγγελιών Διαφθοράς και των Οικονομικών Εισαγγελέων, με διάταξή του το 2015 (1360/22-4-2015) είχε αποφανθεί πως μόνο οι Εισαγγελείς Διαφθοράς έχουν αρμοδιότητα ερευνών για τη Διαφθορά. Ακόμη και δίωξη για υπόθεση Διαφθοράς από άλλο Εισαγγελέα, είναι παράνομη.

-Στις 3 Φεβρουαρίου 2016 το Συμβούλιο Εφετών με καθυστέρηση 6 μηνών, απορρίπτει το αίτημα Βγενόπουλου και δίνει την άδεια στους κύπριους ανακριτές να ανακρίνουν το Βγενόπουλο και τους συνεργάτες του.

-Στις 22 Φεβρουαρίου 2016 η Εισαγγελέας Γεωργία Τσατάνη με διάταξή της 800 και πλέον σελίδων, αρχειοθετεί τη δικογραφία για το Βγενόπουλο. Δηλαδή, σε 4 μήνες, διαβάζει δεκάδες χιλιάδες σελίδων δικόγραφα, εκθέσεις, παίρνει καταθέσεις και γράφει 800 σελίδες. Το κυριότερο, παραβλέπει τις υπάρχουσες εκθέσεις της ΤτΕ και της Κύπρου και βάζει γνωστό και αμφιλεγόμενο πραγματογνώμονα να βγάλει πόρισμα.

Την ίδια μέρα, οι Κύπριοι ανακριτές ξαναφτάνουν στην Αθήνα για να ανακρίνουν τον Βγενόπουλο αλλά μαθαίνουν από τον ίδιο πως θα υπάρχει η «αθώωσή» του από Τσατάνη. Ενημερώνουν την Κύπρο και ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Κύπρου αλλά και ο γενικός Εισαγγελέας, στέλνουν επιστολές προς τον Υπουργό Διαφθοράς Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, με τις οποίες διαμαρτύρονται για την εξέλιξη αλλά και το γεγονός πως ο Βγενόπουλος ήξερε για τη διάταξη Τσατάνη πριν βγει. Η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου διατάζει πειθαρχική έρευνα για την Τσατάνη.

-Την ίδια μέρα η Γεωργία Τσατάνη διαβιβάζει στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αναφορά της με την οποία παραδέχεται επαφή της με τον Υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και καταγγέλλει πιέσεις από τον υπουργό «για να επιστρέψει τη δικογραφία στη Διαφθορά». Η αναφορά γίνεται πρωτοσέλιδο στο ΒΗΜΑ ως «εκβιασμός από Υπουργό», αλλά κανένας δεν ψέγει την Τσατάνη η οποία συναντά τον Υπουργό για υπόθεση που χειρίζεται. Κανένας επίσης δεν αναφέρεται στο ψέμα της Τσατάνη ότι συνάντησε τον Υπουργό μέσα Νοεμβρίου για να διαμαρτυρηθεί για τη δήλωσή του «περί δικαστικού πραξικοπήματος», αφού η δήλωση αυτή είχε γίνει  15 μέρες μετά.

-Την 1η Μαρτίου, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Κ. Παρασκευαΐδης, κάνει αίτηση αναίρεσης στην απόφαση του Συμβουλίου Εφετών να ανακριθεί ο Βγενόπουλος από τους Κύπριους. Ένας αντεισαγγελέας του Ανώτατου Δικαστηρίου την ώρα που όλα δείχνουν πως κάτι τρέχει και ο Βγενόπουλος δηλώνει αθώος (άρα γιατί να μην καταθέσει σε Κύπριους) παίρνει μία ακόμη περίεργη πρωτοβουλία.
Σε όλα αυτά να προσθέσουμε τη συμπεριφορά του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Νίκου Παντελή, ο οποίος ενώ έχει χαρακτηρίσει παράνομη κάθε έρευνα για διαφθορά που δεν γίνεται από Εισαγγελέα Διαφθοράς, στη συνέχεια απεφάνθη χωρίς να έχει αρμοδιότητα, πως η Τσατάνη πήρε την υπόθεση Βγενόπουλου ως αρχαιότερη. Όταν ζητήσαμε από τον κύριο Παντελή τη σχετική του γνωμοδότηση, έχοντας έννομο συμφέρον, απάντησε πως ήταν μια άτυπη Διοικητική έρευνα. Τώρα, πώς μια απλή διοικητική έρευνα βγάζει νομικό συμπέρασμα είναι μάλλον θέμα που πρέπει να εξετάσει ο Άρειος Πάγος.
Ο Άρειος Πάγος και τα πειθαρχικά του όργανα πρέπει να εξετάσουν γιατί ενώ υπάρχει και άλλη αναφορά από τον Εισαγγελέα Γιάννη Αγγελή πως δέχθηκε πιέσεις για την υπόθεση Βγενόπουλου, κανένας δεν τον φώναξε να καταθέσει γι’ αυτό και για το ποιοί τον πίεζαν.
Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του για την υπόθεση. Απλώς ρωτάω: Θα υπήρχαν όλα αυτά τα δημοσιεύματα από τη μεριά μας για το Βγενόπουλο εάν η Δικαιοσύνη λειτουργούσε όπως έπρεπε να λειτουργήσει και όχι έτσι όπως λειτούργησε;
Ύποπτα, παράνομα και παραθεσμικά;

Του Κώστα Βαξεβάνη

απο το koutipandoras.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου