Oι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι ήταν -όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας- άριστα οργανωμένες.
Οι οχτώ δράστες έδρασαν μέσα σε μόλις 23 λεπτά, χτύπησαν επτά διαφορετικά σημεία, σκοτώνοντας τουλάχιστον 129 ανθρώπους, ενώ τραυμάτισαν 352 άτομα εκ των οποίων τα 99 να παραμένουν σε κρίσιμη κατάσταση.
Ο πλανήτης από το βράδυ της Παρασκευής βυθίστηκε στο πένθος και πλέον είμαστε αντιμέτωποι με
μια άγνωστη επόμενη μέρα. Το πως θα διαμορφωθεί θα εξαρτηθεί αποκλειστικά και μόνο από την ίδια την Ευρώπη. Τον ίδιο της τον εαυτό. Θα καταφέρει, δηλαδή, να ελέγξει το μίσος της ή θα βρεθεί μέσα σε ένα σπιράλ θανάτου χωρίς τελειωμό.
Το WE του News247 ζήτησε τη γνώμη καθηγητών Πανεπιστημίων και ειδικών σε θέματα Διεθνούς Τρομοκρατίας, οι οποίοι ξεκάθαρα δήλωσαν ότι κανένας Ολάντ και καμία μυστική υπηρεσία δεν θα μπορούσε να αποτρέψει αυτό που έγινε στο Παρίσι.
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο Καθηγητής Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης "η αδύναμη Ευρώπη δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το Ισλαμικό Κράτος. Η μόνη λύση βρίσκεται στην κοινή σύμπραξη ΗΠΑ, Ρωσίας και Κίνας ώστε να βάλουν ένα οριστικό τέλος στη δράση των τζιχαντιστών".
Από την πλευρά του ο Δρ. Διεθνών Σχέσεων Αφεντούλης Λαγγίδης αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά και στις τακτικές των τρομοκρατών οι οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει, υπογραμμίζοντας ότι "το μόνο που μπορούμε να ευχηθούμε αυτή την ώρα είναι να προσαρμοστεί η Ευρώπη στις νέες πραγματικότητες και να ξεφύγει από ιδεολογικές αγκυλώσεις".
Η τακτική των "slippers" αφοπλίζει τις δυνάμεις ασφαλείας
"Οι τζιχαντιστές έχουν μια διαφορετική τακτική από την Αλ Κάιντα, καθώς έχουν καταφέρει να εδραιώσουν μια παρουσία από 'slippers'. Από ανθρώπους, δηλαδή, που δεν εκδηλώνονται παρά μόνο μετά από μια εντολή που θα λάβουν σε όποιο σημείο της Ευρώπης και αν βρίσκονται.Αυτό σημαίνει ότι οι τζιχαντιστές μπορούν να κινηθούν ανά πάσα στιγμή χρησιμοποιώντας νέους ανθρώπους, οι οποίοι είναι στρατευμένοι από το κράτος του Ισλάμ. Αυτή η δυνατότητα που έχουν τους δίνει ένα φοβερό πλεονέκτημα έναντι των δυνάμεων ασφαλείας οποιουδήποτε κράτους.
Οι 'slippers' είναι άγνωστοι στις αρχές άνθρωποι, χωρίς ποινικό μητρώο. Είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας.
Με αυτόν τον τρόπο, λοιπόν, εκδηλώνεται η εκρηκτική δύναμη των τζιχαντιστών με το μοναδικό πλεονέκτημα, αυτό του θανάτου.
Της θυσίας της ζωής τους χωρίς καμία αναστολή και μάλιστα έναντι των δυτικών που ως ύψιστη αξία έχουν τη ζωή.
Άρα, κανένας Ολάντ δεν θα μπορούσε να αποτρέψει αυτό που έγινε" σημειώνει στο WE o Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής, Κοσμήτορας της Σχολής Διεθνών Σπουδών, Επικοινωνίας και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου, Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης.
Τι είναι όμως αυτό που θέλουν να πετύχουν; Σύμφωνα με τον κ. Γιαλλουρίδη "στόχος τους είναι η εδραίωση ενός νέου παγκόσμιου κράτους το οποίο να διέπεται από τις αρχές της Μεσαιωνικής ερμηνείας του Κορανίου.
Της πλέον αυστηρής που υιοθέτησε σήμερα το Ισλαμικό Κράτος και το οποίο δεν έχει καμία σχέση με το σημερινό Ιράν, ως το πρώτο επίσημα Ισλαμικό κράτος στον κόσμο.
Καταλαβαίνουμε δηλαδή -και να το επαναλάβω- πως είναι πολύ δύσκολο να μην επαναληφθεί κάτι ανάλογο. Η Ευρώπη είναι αδύναμη και μπορεί να υποστεί μεγάλα εσωτερικά ρήγματα".
Η επόμενη μέρα στο μέτωπο της Συρίας και την προσφυγική κρίση. Πώς επηρεάζεται η Ελλάδα
Η λύση στο πρόβλημα κατά τον κ. Γιαλλουρίδη είναι μία. Η κοινή σύμπραξη ΗΠΑ, Ρωσίας και Κίνας. "Οι ηγεσίες του κόσμου, οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα πρέπει να συμπράξουν σε μια παγκόσμια επέμβαση.Εκεί που παράγεται η ισλαμική τρομοκρατία. Στη Συρία και το Ιράκ. Να τους εξουδετερώσουν" επισημαίνει ο καθηγητής συμπληρώνοντας πως "το πρόβλημα είναι στα πρότυπα των νέων μουσουλμάνων. Νιώθουν ότι αυτοί που πεθαίνουν για το Ισλάμ και επιφέρουν τέτοιες καταστροφές στον πολιτισμό της Δύσης, είναι ήρωες και πως πρέπει να τους ακολουθούν. Τους θαυμάζουν και αυτό γίνεται γιατί στην ουσία ουδέποτε ενσωματώθηκαν στη δυτική φιλοσοφία και κουλτούρα. Εάν, λοιπόν, δεν εξουδετερωθούν, όπως η Αλ Κάιντα, θα συνεχίσουν να δημιουργούν εκτός από εκατόμβες νεκρών και μια τεράστια ανωμαλία σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο των κρατών.
Και μην ξεχνάτε πως εάν χτυπηθεί μια ακόμη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα θα έχουν πιθανόν πετύχει και την κατάρρευση της παγκόσμιας οικονομίας. Θα υπάρξει τέτοιος φόβος που θα μεταφραστεί σε ακαριαία οικονομική συρρίκνωση".
Όσον αφορά την Ελλάδα και το προσφυγικό ζήτημα που απασχολεί τη χώρα μας, ο κ. Γιαλλουρίδης εκτιμά καταρχήν ότι η ξενοφοβία στην Ευρώπη θα ενταθεί και θα ενισχυθεί.
"Η Ευρώπη θα κλεισθεί σε εθνικά κουβούκλια και φοβάμαι ότι εάν δεν συνεργαστούν οι Ευρωπαίοι μεταξύ τους, η Ελλάδα θα μετατραπεί σε δεξαμενή ψυχών χωρίς να μπορεί να το αντιμετωπίσει. Με μια Ευρώπη ανήμπορη να ανταποκριθεί, η Τουρκία θα παίξει το δικό της περίεργο ρόλο και επιβάλλεται η ελληνική κυβέρνηση να εξετάσει μαζί με τους Ευρωπαίους τις επιλογές που έχει. Δεν μπορούμε να μείνουμε μόνοι μας" καταλήγει ο καθηγητής.
"Η τακτική και τα μέσα που χρησιμοποιούν οι τρομοκράτες έχουν αλλάξει. Αυτό που βλέπουμε σήμερα διαθέτει ως ιδεολογικό 'ελατήριο' την θρησκεία, το οποίο έχει καλλιεργηθεί στο μυαλό των δραστών ως μια πλαστή εικόνα του ισλάμ" αναφέρει ο Δρ Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα Διεθνών Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου και συντονιστής του Κέντρου Ανατολικών Σπουδών, Αφεντούλης Λαγγίδης.
Η κρίση του Ισλάμ και ο κίνδυνος για μια κουλτούρα παράνοιας στην Ευρώπη
"Το ίδιο το ισλάμ σαν θρησκεία βρίσκεται αυτή την περίοδο, όπως και άλλες θρησκείες, ενώπιον μιας μεγάλης κρίσης.Και αυτό δεν οφείλεται μόνο στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και στις προκλήσεις αυτής της εποχής, αλλά στο γεγονός ότι το ισλάμ σαν θρησκεία ήδη από το 1924, αντιμετώπισε ένα υπαρξιακό πρόβλημα.
Καταργήθηκε ο θεσμός του χαλιφάτου και έκτοτε βρίσκεται σε ένα κενό ηγεσίας, το οποίο ενίοτε καλύπτουν πάρα πολλοί με ποικίλες κατευθύνσεις και βεβαίως χωρίς καμία νομιμοποίηση από το σύνολο της κοινότητας.
Βρισκόμαστε λοιπόν, ενώπιον του ISIS, παλαιότερα της Αλ Κάιντα και άλλων οργανώσεων που κηρύσσουν τον ιερό πόλεμο, κάτι το οποίο δεν προβλέπεται από την ίδια τη θρησκεία.
Δεν υπάρχουν σήμερα κανόνες όσον αφορά τη διάκριση ενόπλων, αμάχων και γυναικών. Ο καθένας είναι στόχος.
Και αυτό οφείλεται στο ότι άτομα τα οποία εντάσσονται σε αυτές τις ομάδες δίνουν μια δικιά τους ερμηνεία η οποία ίσως είναι και εν απουσία της ηγεσίας" σημειώνει ο κ. Λαγγίδης.
Η Ευρώπη, από την πλευρά της, λέει ο καθηγητής, δεν διαθέτει πλέον εκείνα τα ιδεολογικά όπλα τα οποία θα της επιτρέψουν να αντιμετωπίσει αυτό τον κίνδυνο.
"Αυτός ο κίνδυνος βλέπουμε πολλές φορές ότι προέρχεται από τις ίδιες τις ευρωπαϊκές χώρες. Βρίσκεται μέσα στις ίδιες τις χώρες, με τον 'εσωτερικό εχθρό' να είναι πλέον αόρατος και τόσο επικίνδυνος, κάτι που φάνηκε από το γεγονός ότι ένας από τους δράστες στο Παρίσι ήταν Γάλλος και μάλιστα ανήλικος" τόνισε ο κ. Λαγγίδης και συμπλήρωσε:
"Είναι, λοιπόν, ένα φαινόμενο που είναι δύσκολο να εντοπιστεί ακόμη και από τις πλέον υποψιασμένες υπηρεσίες πληροφοριών και ειδικότερα τις ευρωπαϊκές, οι οποίες έχουν μια άλλη παράδοση και μια διαφορετική πολιτική κουλτούρα να προλαμβάνουν τόσο τραγικά συμβάντα".
Κατά τον κ. Λαγγίδη τα πιθανά χτυπήματα στην Ευρώπη δεν μπορούν να αποκλειστούν και αυτό γιατί όπως εξηγεί "οι δράστες σε πολλές περιπτώσεις είναι πολίτες αυτών των χωρών και σε πολλές περιπτώσεις είναι πέραν κάθε υποψίας, καθώς εμφανίζονται να έχουν ενσωματωθεί στην κοινωνία. Άρα όλα είναι πιθανά.
Χρειάζεται όμως χρόνος και μια προσεκτική προσαρμογή, γιατί φοβάμαι ότι με τέτοια επεισόδια μπορούμε να πάμε από το ένα άκρο στο άλλο.
Να μεταπηδήσουμε σε μια κουλτούρα παράνοιας στην Ευρώπη όπου ο οποιοσδήποτε διπλανός μας μπορεί να είναι τρομοκράτης".
Οι ευρωπαϊκές ηγεσίες έχουν όμως για τον κ. Λαγγίδη τις δικές τους και μάλιστα μεγάλες ευθύνες. "Στην Ευρώπη της δεκαετίας του '70 και του '80 τα δεδομένα όσον αφορά τις ηγεσίες ήταν διαφορετικά.
Δυστυχώς σήμερα όσο και αν αναζητήσουμε έναν ηγέτη μεγάλου διαμετρήματος δεν θα τον βρούμε. Και οι ηγέτες πολλές φορές που ξεχώρισαν πρωτοπόρησαν. Δυστυχώς, όμως, τα άτομα αυτά απουσιάζουν σήμερα.
Οι Ευρωπαίοι έχουν αμελήσει την ιστορία τους, δεν παράγουν διδάγματα γιατί απώλεσαν το παρελθόν τους και τις ευρωπαϊκές αξίες τους.
Αμφιβάλλω, λοιπόν, αν μπορεί η Ευρώπη να αντιμετωπίσει άμεσα και αποτελεσματικά τέτοιου είδους φαινόμενα. Το μόνο που μπορούμε να ευχηθούμε είναι να προσαρμοστεί στις νέες πραγματικότητες και να ξεφύγει από ιδεολογικές αγκυλώσεις" επεσήμανε ο κ. Λαγγίδης.
Όσον αφορά την Ελλάδα, ο Δρ Διεθνών Σχέσεων αξιολογεί πως με τη δεδομένη κοινωνική, οικονομική και πολιτική κρίση είναι δύσκολο να κρατήσει μια αυτόνομη και προσαρμοσμένη στα νέα δεδομένα στάση. "Οι αποφάσεις που θα λάβει η Ευρώπη για το προσφυγικό θα μας επηρεάσουν αρνητικά και αυτό γιατί όποιες τακτικές υιοθετηθούν θα είναι προς όφελος και προσαρμοσμένες στις απαιτήσεις και τα θέλω των Ευρωπαίων. Θα προσπαθήσουν -με άλλα λόγια- να κρατήσουν το κακό μακρυά τους" καταλήγει ο κ. Λαγγίδης.
απο το News247.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου