Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Αναθεωρεί επί τα χείρω η Goldman Sachs τις προβλέψεις της για "Grexit" λόγω ΣΥΡΙΖΑ

Με τον ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίζει διαρκώς αυξανόμενη δυναμική και να αναδεικνύεται πρώτο κόμμα στις δημοσκοπήσεις δύο εταιρειών που είχαν προβλέψει με σχετική ακρίβεια και πάντως με σαφώς μεγαλύτερη ακρίβεια από τις άλλες εταιρείες δημοσκοπήσεων, το
εκλογικό αποτέλεσμα της 6ης Μαϊου, την VPRC και την Public Issue, η Goldman Sachs, η "παγκόσμια διακυβέρνηση", όπως αποκλήθηκε από την Μαρί Λεπέν, αναθεωρεί επί τα χείρω τις προβλέψεις της για την Ελλάδα και το μέλλον της στην ευρωζώνη.

 Σε νεότερη έκθεσή της παρουσιάζει τρία σενάρια, από τα οποία τα δύο δίχνουν έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, αντίθετα με προηγούμενη έκθεσή της, αλλά πάντως εξακολουθεί να θεωρεί ως πιθανότερο ότι η ελληνική κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές, όποια και αν είναι αυτή, ακόμα και κυβέρνηση της Αριστεράς "να συμβιβαστεί με την τρόικα και να συνεχίζει ως ο πλέον αδύναμος κρίκος στην ευρωζώνη".

 Σύμφωνα, λοιπόν με το πρώτο σενάριο της Goldman Sachs το πλέον πιθανό είναι η Αθήνα να συμβιβαστεί με την τρόικα και να συνεχίζει ως ο πλέον αδύναμος κρίκος στην ευρωζώνη. Θα εξακολουθήσει να δέχεται πιέσεις αλλά θα εφαρμόσει τα βασικά συμφφωνηθέντα. Δεν κάνει αναφορά για το αν θα μείνει μεσοπρόθεσμα στο ευρώ, αφού βραχυπρόθεσμα θεωρεί δεν υπάρχει κίνδυνος, αλλά πάντως δεν θεωρεί ότι εξέρχεται από την κρίση. 

 Στο δεύτερο σενάριο μια αριστερή κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου αποφασίζει να μην τηρήσει τις δεσμεύσεις του μνημονίου, με αποτέλεσμα η τρόικα να διακόψει κάθε χρηματοδότηση και εν τέλει την τη βίαιη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά και τραγικές συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία.

 Στο τρίτο και τελευταίο σενάριο η τρόϊκα αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις, απορρίπτει την βίαιη έξοδο από το ευρώ, αναθέτει την διαχείριση της κρίσης στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η οποία δρομολογεί μια σταδιακή -και αναίμακτη- σε σχέση με το δεύτερο σενάριο έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Δηλαδή θα εγγυηθεί τα δάνεια των ελληνικών τραπεζών, αλλά θα βγει η χώρα από την ευρωζώνη, υιοθετώντας ένα πιο ευέλικτο νόμισμα, το οποίο μεσοπρόθεσμα, εντός μιας διετίας θα βάλει την Ελλάδα στο δρόμο της ανάπτυξης, αφού μπορέσουν και αποκατασταθούν οι βασικές οικονομικές δομές.

 Βλέπουμε ότι η κατάσταση μόνο ευχάριστη δεν είναι και ουτε πρόκειται να γίνει με πιο "εύπεπτο", ας πούμε το τρίτο σενάριο το οποίο όμως καταλήγει και αυτό σε αναγκαστική έξοδο από το ευρώ...

 defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου