"Είναι γεννημένος διαπραγματευτής" λένε αυτοί που τον ξέρουν- Άνθρωπος του Σημίτη , υποστηρίζουν οι επικριτές του
Ο νέος υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας είναι γεννημένος διαπραγματευτής. Εχει υπάρξει σύμβουλος πρωθυπουργών, προνομιακός συνομιλητής ηγετών όπως ο Φρανσουά Ολάντ, αλλά και φίλος και συνεργάτης οικονομολόγων που έχουν βραβευτεί με Νομπέλ όπως ο Τζόζεφ Στίγκλιτς.
Παρότι τεχνοκράτης, ποτέ δεν αποδέχθηκε τον χαρακτηρισμό αυτό με ιδιαίτερο ενθουσιασμό, διεκδικώντας να τον αναγνωρίζουν (και
να τον παραδέχονται) για το πολιτικό του μυαλό.
Ο κ. Στουρνάρας, 56 ετών, θεωρείται ιδιαιτέρα ικανός μακροοικονομολόγος. Ισως μάλιστα αυτό τον αδικεί μερικώς καθώς η οικονομική κατάρτισή του είναι πολύ μεγάλη και εκτείνεται από τα δημόσια οικονομικά έως και τα χρηματιστηριακά.
Σύμφωνα με το βιογραφικό του ο νέος «τσάρος» τελείωσε το Δημόσιο Γυμνάσιο Φιλοθέης το 1974 και αποφοίτησε από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1978. Απέκτησε Master και Διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, στο οποίο και εργάστηκε από το 1981 έως το 1985.
Από το 1989 έως σήμερα είναι καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Την περίοδο 1986-1989 εργάστηκε ως ειδικός σύμβουλος του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών σε θέματα Δημοσίων Επιχειρήσεων και Εισοδηματικής Πολιτικής και στη συνέχεια ως σύμβουλος της Τραπέζης της Ελλάδος (1989-1994) σε θέματα Νομισματικής Πολιτικής.
Ως πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και ως εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Νομισματική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης (1994 έως τον Ιούλιο του 2000), το 1998 διαπραγματεύτηκε την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, με φυσικό προϊστάμενο τον τότε υπουργό Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου.
Μάλιστα είχε ιδιαιτέρα αυξημένο ρόλο στον καθορισμό του ποσοστού της υποτίμησης της δραχμής τον Μάρτιο του ίδιους έτους, αλλά και στον καθορισμό της τελικής κεντρικής ισοτιμίας ένταξης στο ευρώ (340,75 δρχ.) η οποία κλείδωσε τον Ιανουάριο 2000.
Είχε χαρακτηριστεί τότε «φρουρός της ένταξης» στην ΟΝΕ καθώς για όσο διάστημα ήταν επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων είχε δείξει μεγάλη προσήλωση στην ικανοποίηση των κριτηρίων που προέβλεπε η Συνθήκη του Μάαστριχτ, επικεντρώνοντας ειδικά στον πληθωρισμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Στουρνάρας ήδη από τον Ιούνιο του 2000, όταν σχεδόν είχε ολοκληρωθεί η ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, είχε προειδοποιήσει πως η ελληνική οικονομία στην εποχή του ευρώ θα έπρεπε να εκσυγχρονιστεί, να αναζητηθούν εργαλεία για το μείζον πρόβλημα της ανεργίας, τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής, την τεχνολογική αναβάθμιση της βιομηχανίας, τη βελτίωση των υπηρεσιών των δημοσίων επιχειρήσεων, την ανάπτυξη της κερδοφορίας τους και την καθιέρωση κανόνων ανταγωνισμού σε όλες τις αγορές.
Μάλιστα συμμετείχε στην Επιτροπή Σπράου, που το 1997 είχε συντάξει τις εκθέσεις για την αναμόρφωση του κράτους. Από το 2000 μέχρι το 2004 διετέλεσε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εμπορικής Τράπεζας.
Ηταν μάλιστα εκείνος που συνήψε τη στρατηγική συμμαχία με τη γαλλική Credit Agricole, που οδήγησε αργότερα στην απόκτηση της Εμπορικής από τον γαλλικό τραπεζικό κολοσσό.
Την περίοδο 2005-2008 ήταν διευθύνων σύμβουλος στην ΚΑΠΠΑ Χρηματιστηριακή, ενώ από τον Ιανουάριο 2010 έως και χθες ήταν γενικός διευθυντής στο ΙΟΒΕ.
Με με τον Γιώργο Παπανδρέου ο Γιάννης Στουρνάρας ανέπτυξε μια καλή σχέση στα ευρωπαϊκά συμβούλια κορυφής επί εποχής Σημίτη.
Μάλιστα την περίοδο 2009-2011 ήταν άτυπος οικονομικός σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού.
Με πατέρα που έζησε την εξορία στη Μακρόνησο και αριστερές καταβολές, θεωρούσε πάντοτε την πολιτική συστατικό στοιχείο της προσωπικότητάς του.
Το τελευταίο διάστημα είχε ενεργή ανάμειξη στον Κοινωνικό Σύνδεσμο, ιδεολογική πολιτική κίνηση στην οποία μετείχε ο Γ. Φλωρίδης.
Το διάστημα 17 Μαΐου - 20 Ιουνίου 2012 διετέλεσε υπηρεσιακός υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας στην υπηρεσιακή κυβέρνηση Πικραμμένου. Μάλιστα , η αποτελεσματικότητα που επέδειξε στην άσκηση των καθηκόντων του αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι μέσα σε 35 ημέρες υπέγραψε και διευθέτησε 552 αποφάσεις (!).
Θ.Κουκάκης-ΤΑ ΝΕΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου