Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Τα σενάρια της επόμενης μέρας στα τραπεζικά επιτελεία

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, στο ποδόσφαιρο ίσχυε ο θεσμός του «ξαφνικού θανάτου».
 Τι προέβλεπε; Οτι κατά τη διάρκεια της παράτασης, όποια ομάδα δεχόταν γκολ, αυτομάτως αποκλειόταν από τη συνέχεια του παιχνιδιού, το οποίο σταματούσε εκείνη τη στιγμή.

Αυτό ακριβώς είναι που φοβούνται τώρα οι τραπεζίτες ότι θα συμβεί στη χώρα.
 Η οποία βρίσκεται στη «παράταση», σε ό,τι έχει να κάνει με την προσπάθεια να κρατηθεί στην ενιαία Ευρώπη.
 Στα αρμόδια τραπεζικά επιτελεία μελετούν ήδη τα σενάρια της επόμενης μέρας, υπό το βάρος της πίεσης που ασκεί πάνω τους η εκροή των 600 εκατ. ευρώ, κατά
μέσον όρο, που σημειώνεται ημερησίως από τους καταθετικούς λογαριασμούς, που έχουν «αδυνατίσει» απίστευτα.

 Από την Τετάρτη και μετά, οπότε ανακοινώθηκε η προκήρυξη των νέων εκλογών, η πίεση αυτή έγινε μεγαλύτερη, αλλά η εικόνα εξομαλύνθηκε αργότερα μέσα στην εβδομάδα κι έτσι διαψεύστηκαν οι χειρότερες προβλέψεις. 

 Το πρόβλημα, ωστόσο, δεν λύνεται. Κοινή είναι η αίσθηση μεταξύ των επικεφαλής των χρηματοπιστωτικών ομίλων πως ακόμα και αν μετά τις εκλογές του Ιουνίου προκύψει κυβέρνηση, αυτή θα είναι βραχύβια. Και ότι, αργά ή γρήγορα, η σημερινή εικόνα, κατά πάσα πιθανότητα, θα επαναληφθεί. Εκτός και αν από τις προσεχείς κάλπες προκύψει ένα αρκετά ισχυρό σχήμα, το οποίο δεν θα επιτρέπει περιθώρια αμφισβήτησης ως προς την εντολή άσκησης πολιτικής που θα έχει λάβει. 
Πόσες πιθανότητες έχει, όμως, κάτι τέτοιο για να συμβεί στην πράξη; 

 Γι’ αυτό και η πιθανότητα του «ξαφνικού θανάτου» εξετάζεται πλέον πολύ σοβαρά.
 Οπως και οι βασικές γενεσιουργοί αιτίες της, όπως:
 α) Μια ενδεχόμενη απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να σταματήσει να παρέχει κάλυψη σε ρευστότητα στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, όπως έκανε όλο αυτό το διάστημα ή
 β) μια ενδεχόμενη στάση πληρωμών ανελαστικών υποχρεώσεων του ελληνικού Δημοσίου, λόγω κατάρρευσης, για παράδειγμα, των εσόδων του.

 Κοινή είναι επίσης η εκτίμηση στα τραπεζικά επιτελεία πως, αν το αποτέλεσμα των νέων εκλογών είναι «αντιευρωπαϊκό», υπό την έννοια του αντιμνημονιακού, τότε οι πιθανότητες το... μοιραίο να έλθει ακόμα πιο κοντά, αυξάνονται. 

Ωστόσο, όλοι συστήνουν ψυχραιμία και θυμίζουν ότι «περάσαμε και χειρότερα». «Παραμονές της απόφασης για τη σύσταση της κυβέρνησης Παπαδήμου, πελάτες μας, ομογενείς από τη Γερμανία, είχαν σηκώσει το σύνολο των καταθέσεών τους, κυρίως από το δίκτυο της Βόρειας Ελλάδας, και το μετέφεραν εκτός συνόρων. 

Τέτοιες καταστάσεις δεν έχουμε ζήσει τώρα κι ελπίζουμε να μην ξαναζήσουμε ποτέ», λέει στην «Κ» πρόεδρος μεγάλης ελληνικής τράπεζας, κάνοντας μια αποτίμηση της εβδομάδας που πέρασε. Επίσης, διαψεύδεται η φημολογία των ημερών ότι «κινδυνεύει με κατάρρευση τράπεζα». 
Οσο η ΕΚΤ παρέχει στήριξη –και τίποτα δε δείχνει ότι σκοπεύει να την άρει– τέτοιος κίνδυνος δεν υφίσταται, υποστηρίζεται αρμοδίως. Κατά συνέπεια, «κλειδιά» για να διασφαλισθεί η εξομάλυνση της κατάστασης υπάρχουν. «Το θέμα είναι να επιδειχθεί και ψυχραιμία, απ’ όλους», σημειώνεται.
 Οι επικεφαλής των ελληνικών ομίλων λένε και λένε ξανά ότι όση ζημία μπορεί να προκαλέσει μια αμφισβητούμενη «δήλωση» περί «δέσμευσης» των καταθέσεων, όσο και αν μετά διευκρινισθεί, δεν μπορεί να την καταφέρει καμία επίθεση των αγορών εναντίον της χώρας. 

Και αυτό γιατί το κλίμα είναι πολύ ρευστό και εξαιρετικά ευαίσθητο σε όλες τις προσλαμβάνουσες.

 Γι’ αυτό και συστήνεται συγκράτηση (σ.σ. αλλά και αυτοσυγκράτηση, για τους... ίδιους). Εννοείται πως, αν η προσπάθεια των τελευταίων ημερών, για τη συγκρότηση κυβέρνησης, απέδιδε και δεν χρειαζόταν η χώρα να ξαναπάει σε εκλογές, οι επιπτώσεις θα ήταν άμεσες κι ευεργετικές για το σύστημα. 

«Για παράδειγμα, οι εκροές θα έπεφταν κάτω και από τα 300 εκατ. ευρώ», σημειώνεται. Ωστόσο, το σύστημα γνωρίζει ότι με τα «αν», το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται και γι’ αυτό αναζητούνται στεγανά για να περάσει και αυτή η δύσκολη συγκυρία. Ισως η δυσκολότερη έως τώρα... 

 πηγη:exipno.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου