Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Οι αιτίες της επιτυχίας και της ήττας


Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής (ΚΕΕ), στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές στη Ρωσία ο Βλαντίμιρ Πούτιν συγκέντρωσε το 63,75% των ψήφων, ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ – το 17,19%, ο Μιχαήλ Πρόχοροφ – το 7,82%, ο Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι – το 6,23% και ο Σεργκέι Μιρόνοφ – το 3,85%.

Σχετικά με το ποια ήταν η αιτία της επιτυχίας κάποιων και της ήττας άλλων, εξέφρασαν τη γνώμη τους στη " Φωνή της Ρωσίας" Ρώσοι αναλυτές και εμπειρογνώμονες.

Οι γηραιοί των προεκλογικών ρωσικών προεδρικών μαχών, όπως φαίνεται, εγκαταλείπουν το πεδίο της μάχης. Η Πέμπτη συμμετοχή στις εκλογές Προέδρου του κράτους του ηγέτη του κόμματος LDPR (φιλελεύθερων δημοκρατών) Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι κατέληξε σε πλήρη αποτυχία. Την αιώνια τρίτη θέση αναγκάστηκε να την αφήσει στο νεοφώτιστο Μιχαήλ Πρόχοροφ. Ούτε η τέταρτη συμμετοχή στις προεδρικές εκλογές του ηγέτη του Κουμμουνιστικού Κόμματος Γκενάντι Ζιουγκάνοφ μπορεί να χαρακτηριστεί επιτυχής. Γι΄αυτό οι φιλελεύθεροι δημοκράτες και οι κομμουνιστές, κατά την άποψη των εμπειρογνωμόνων, πρέπει να αρχίσουν αναδιοργάνωση των κομμάτων τους, να προωθήσουν στην κονίστρα νέους ηγέτες και σε 6 χρόνια να κάνουν νέα προσπάθεια. Πρέπει επίσης να δοθεί προσοχή και στη μορφή των προεκλογικών εκστρατειών των υποψηφίων, θεωρεί ο πολιτολόγος Λεονίντ Πολιακόφ:

«Η εκστρατεία του Βλαντίμιρ Πούτιν αυτή τη φορά ήταν πρωτότυπη. Ο τωρινός πρωθυπουργός, σε αντίθεση από τους άλλους διεκδικητές της προεδρίας, κατόρθωσε να παρουσιάσει το πρόγραμμά του όχι δια μιας, αλλά δημοσιεύοντας με τη μορφή άρθρων στις δημοφιλέστερες εφημερίδες μια φορά τη βδομάδα. Κάθε άρθρο ήταν αφιερωμένο σε κάποια συγκεκριμένη πτυχή του προγράμματός του – στο εθνικό ζήτημα, την οικονομική πολιτική, την κοινωνική πολιτική, στο πολιτικό σύστημα της Ρωσίας, στις διεθνείς σχέσεις. Οι άνθρωποι μπορούσαν να διαβάσουν, να σκεφτούν, να υπολογίσουν, τι τους αρέσει και τι όχι. Και αυτή η μορφή παρουσίασης του προγράμματος αποδείχτηκε καρποφόρα.

Διαμετρικά αντίθετη ήταν η προεκλογική εκστρατεία του Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι. Ο εμπειρογνώμονας Πάβελ Σβιατενκόφ θεωρεί ότι σ΄ αυτήν, δεν υπήρχε ούτε ένα θετικό σημείο:

«Γυρίστηκε αποτυχημένο βιντεοκλίπ, στο οποίο ο Ζιρινόφσκι προσπαθεί να κάνει ένα γάιδαρο να κινηθεί, υπήρχαν και ανεπιτυχή σλόγκαν, π.χ., «Ή Ζιρινόφσκι – ή θα είναι χειρότερα!». Δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι αυτός ο πολιτικός έχει κουραστεί από την πολιτική και ενεργεί σ΄ αυτήν με το ζόρι.

Η κύρια έκπληξη των προεδρικών εκλογών ήταν η 3η θέση του νεοφώτιστου – δισεκατομμυριούχου Μιχαήλ Πρόχοροφ. Μάλιστα στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη συγκέντρωσε αντίστοιχα το 20 και το 15% των ψήφων, λέει ο Λεονίντ Πολιακόφ:

«Στην επιτυχία του συνέβαλε το γεγονός ότι είναι νεοφώτιστος και ότι το περασμένο έτος έπεσε θύμα της εξουσίας σε αποσιωποιητικά, όταν το κόμμα του οποίου ηγήθηκε κατά παράξενο τρόπο του το πήραν. Και νίκησε παρόλο που στη Ρωσία δεν εμπιστεύονται τους δισεκατομμυριούχους. Όμως στον Πρόχοροφ, όπως φαίνεται, έχει ποντάρει η νέα οργισμένη τάξη των μεγάλων πόλεων. Ουσιαστικά ήταν ο μόνος, που μπορούσε να εκφράσει τα συμφέροντά της, γι΄αυτό ο Πρόχοροφ πέτυχε τέτοιο αποτέλεσμα».

Η Μόσχα ήταν η μοναδική περιφέρεια της Ρωσίας, στην οποία στο νικητή της προεκλογικής εκστρατείας Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσαν τις ψήφους τους λιγότεροι από τους μισούς κατοίκους – περίπου το 46%. Τη μεγαλύτερη υποστήριξη ο πρωθυπουργός απ΄όλες τις περιοχές την είχε στον Καύκασο. Στη Τσετσενία, το Νταγκεστάν και την Ιγκουσετία τον ψήφισε πάνω από το 90% των εκλογέων. Μάλιστα στη Τσετσενία ο Πούτιν υποστηρίχτηκε από το 99,8%.

πηγη:greek.ruvr.ru

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου