Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Εκπτώσεις στη Θεσσαλονίκη με βουτιά 40% στο τζίρο


-Εννέα στις δέκα εμπορικές επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης είδαν μείωση του τζίρου τους στη διάρκεια των εκπτώσεων



Κάθε πέρυσι πολύ καλύτερα λέει ο εμπορικός κόσμος της Θεσσαλονίκης, αφού και φέτος είδαν τον τζίρο τους να κάνει βουτιά 40% κατά μέσο όρο, κατά την περίοδο των φετινών χειμερινών εκπτώσεων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποίησε ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, το 93% του συνόλου των ερωτηθέντων δηλώνει απογοητευμένο, ενώ μόνον το 7% δηλώνει ικανοποιημένο από τον τζίρο την περίοδο των εκπτώσεων.

Επί του συνόλου των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα, το 91% δηλώνει μείωση του τζίρου τους, σε σχέση με πέρυσι, το 6% κυμάνθηκαν στα ίδια περυσινά επίπεδα, και μόνον το 2% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα είδαν αύξηση στον τζίρο τους.

Τα παραπάνω στοιχεία δεν έχουν διαφοροποιήσεις, από περιοχή σε περιοχή, αφού, στην περιοχή του ιστορικού κέντρου μόνον το 9% των επιχειρήσεων δηλώνει ικανοποιημένο από την κίνηση της αγοράς κατά την περίοδο των εκπτώσεων, ενώ, σε άλλη ερώτηση για μεταβολή του τζίρου τους σε σχέση με πέρυσι, το 87,5% των ερωτηθέντων δηλώνει αρνητική μεταβολή στον τζίρο τους σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Βάσει των στοιχείων της έρευνας, όπως προκύπτει από την ειδικότερη ανάλυση:

στην περιοχή της Εγνατίας-Ιων. Δραγούμη και Βενιζέλου οι ικανοποιημένες, από τον τζίρο τους, επιχειρήσεις ανέρχονται στο απογοητευτικό ποσοστό του 6% των ερωτηθέντων, με αύξηση να έχουν μόνον το 2%
στην περιοχή της Τσιμισκή-Αγ.Σοφίας-Μητροπόλεως-Προξ.Κορομηλά το ποσοστό των ικανοποιημένων από τον τζίρο τους επιχειρήσεων ανέρχεται στο 16%, με μόνον, όμως, το 2% να είδε αύξηση στον τζίρο του σε σχέση με πέρυσι
στην περιοχή της Ερμού – Βας.Ηρακλείου- Δημ.Γούναρη, δεν υπάρχει καμία επιχείρηση ικανοποιημένη από την κίνηση της αγοράς κατά την περίοδο των εκπτώσεων, με το 90% να έχουν μείωση στο τζίρο τους και το 10% να παραμένει στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.

Απογοητευτική είναι η εικόνα που παρουσιάζουν επιχειρήσεις εκτός ιστορικού κέντρου, αφού:

στη Δυτική Θεσσαλονίκη το 100% των ερωτηθέντων δηλώνει απογοητευμένο από την κίνηση της αγοράς την περίοδο των εκπτώσεων, με το 98% να δηλώνει μείωση στο τζίρο σε σχέση με πέρυσι και το 2% να είναι στα ίδια επίπεδα
στην Ανατολική Θεσσαλονίκη το 7% δηλώνει ικανοποιημένο από την κίνηση της αγοράς την περίοδο των εκπτώσεων με μόνον, όμως, το 2% να έχει αύξηση στο τζίρο του σε σχέση με πέρυσι.

Από τους ερωτηθέντες, ποσοστό 34% θέτουν ως κύρια αιτία της πτώσης του τζίρου την οικονομική κρίση , ακολουθεί με 27% η αύξηση της ανεργίας και οι μειώσεις μισθών και με 19% η αρνητική ψυχολογία του καταναλωτή.

Η συντριπτική πλειοψηφία των εμπόρων θεωρεί ως καλύτερη περίοδο των εκπτώσεων, από άποψη αγοραστικής κίνησης, την περίοδο του Ιανουαρίου, ενώ το 27,5% δήλωσε ότι καμία εβδομάδα των εκπτώσεων δεν ήταν καλή. Στην ερώτηση ποια μέτρα έλαβε η επιχείρηση για να αντιμετωπίσει τη δύσκολη οικονομική κατάσταση, το 10% δήλωσε ότι προχώρησε σε μειώσεις ενοικίων, το 13% σε μειώσεις μισθών, το 15% σε απολύσεις προσωπικού και το 43% δήλωσε ότι μείωσε τις
τιμές των εμπορευμάτων.

Στην ερώτηση ποιο μέτρο κατά τη γνώμη τους θα βοηθούσε την επιχείρηση υπό το καθεστώς της οικονομικής κρίσης, οι απαντήσεις που δόθηκαν αφορούσαν την αλλαγή ψυχολογίας του καταναλωτή (ποσοστό 24%), την ενίσχυση της ρευστότητας μέσω χρηματοδοτικών προγραμμάτων (ποσοστό 23%),την πάταξη του παρεμπορίου (ποσοστό 21%) , την ελαστικοποίηση τραπεζικών κριτηρίων δανεισμού (ποσοστό 14%), την άμεση ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ (ποσοστό 8%)

«Οι έμποροι και οι εργαζόμενοι στις εμπορικές επιχειρήσεις της πόλης μας στέλνουν κραυγή αγωνίας για την επιβίωση και το μέλλον τους και απαιτούν από την Πολιτεία να αποφασίσει και να εφαρμόσει επιτέλους άμεσα και δραστικά μέτρα σταθερότητας και ανάπτυξης της οικονομίας μας» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

πηγη:voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου