Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Επιλεκτική χρεοκοπία

Στο twitter κάποιος έγραψε «Επιλεκτική χρεοκοπία σημαίνει να λένε: "θα χρεοκοπήσεις εσύ, εσύ κι εσύ", δείχνοντας τους μισθωτούς, τους άνεργους και τους συνταξιούχους». Μπορεί η ατάκα να έχει μια γερή δόση χιούμορ, αλλά ίσως να μην απέχει πολύ από την αλήθεια.
Όσοι από εσάς δεν είστε χρυσόψαρα ή δε βρισκόσασταν σε άλλο πλανήτη τον Ιούνιο, θα θυμάστε τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών και ΜΜΕ σχετικά με το Μεσοπρόθεσμο:
«Αναγκαίο το Μεσοπρόθεσμο για να μην χρεοκοπήσει η χώρα» (Χ. Πρωτόπαπας, 6/6/2011)
«Ή στηρίζετε το Μεσοπρόθεσμο ή χρεοκοπούμε» (Γ. Παπανδρέου, 8/6/2011)
«Ψηφίστε το Μεσοπρόθεσμο για να μη χρεοκοπήσετε» (Όλι Ρεν, 28/6/2011)
«Η καταψήφιση του μεσοπρόθεσμου θα οδηγήσει την Ελλάδα στη χρεοκοπία. Δεν μπορώ εγώ να πτωχεύσω τη χώρα μου και να διαλύσω την Ε.Ε.» (Α. Αθανασιάδης, 29/6/2011)
«Είναι δύσκολο να αιτιολογήσουν την απόφασή τους οι 155. Πώς να επιχειρηματολογήσεις υπέρ του υπαρκτού δυσάρεστου, όταν ο λαός δεν έχει ζήσει το καταστροφικό, επειδή το τελευταίο αποφεύχθηκε; Πώς να συγκρίνεις τη χρεοκοπία, που δεν έγινε, με τη σημερινή άχαρη κατάσταση;» (Π. Μανδραβέλης, 30/6/2011)
Όλοι προσπαθούσαν να μας πείσουν πως το δίλλημα δεν ήταν «η αξιοπρέπειά μου ή η καρέκλα μου», αλλά «τα άδικα μέτρα του μεσοπρόθεσμου ή η χρεοκοπία». Το παραμύθι κράτησε μόλις δύο εβδομάδες.
Απο χθες, οι ίδιοι ακριβώς άνθρωποι που προσπαθούσαν να μας πείσουν πως το

Μεσοπρόθεσμο είναι μονόδρομος προκειμένου να αποφύγουμε τη χρεοκοπία, μας λένε πως η "επιλεκτική χρεοκοπία" (ή "μερική αδυναμία πληρωμών", αν προτιμάτε), ο νέος όρος που μπήκε στη ζωή μας, δεν είναι χρεοκοπία αλλά κάτι καλό που θα μας σώσει.
Τι είναι η επιλεκτική χρεοκοπία;
Κατ' αρχάς, τι σημαίνει επιλεκτική χρεοκοπία;

Χωρίς να είμαι οικονομολόγος, αυτό που καταλαβαίνω είναι πως η επιλεκτική χρεοκοπία θα έχει παρόμοιο αποτέλεσμα στην οικονομία μας με το περιβόητο "κούρεμα": εμείς θα έχουμε ένα μικρότερο χρέος να εξυπηρετήσουμε, και κάποιοι από τους δανειστές μας θα χάσουν χρήματα. Απλά η χώρα αντί να "κουρέψει" π.χ. το 50% κάθε δανείου, κυρήσσει "επιλεκτικά" στάση πληρωμών σε κάποιες υποχρεώσεις της (ομόλογα, ως επί το πλείστον), κ προσπαθεί να εξυπηρετήσει τις υπόλοιπες.
Φυσικά, το κούρεμα είναι κάτι που υποστήριζαν πολλοί οικονομολόγοι από πέρυσι, πριν ακόμα ψηφιστεί το πρώτο μνημόνιο. Αλλά τότε όλοι αυτοί αντιμετωπίζονταν από την κυβέρνηση ως αριστεριστές, αντιευρωπαϊστές, επικίνδυνοι καιροσκόποι και κινδυνολόγοι που επενδύουν στην αποσταθεροποίηση της χώρας. Τώρα, αφού έκαναν σμπαράλια ό,τι είχε απομείνει από το κοινωνικό κράτος, οι τεχνοκράτες του ΠΑΣΟΚ σκέφτονται να εφαρμόσουν μια παραλλαγή αυτής της λύσης.
Η βασική διαφορά μεταξύ του απλού κουρέματος και της επιλεκτικής χρεοκοπίας φαίνεται να είναι πως στην επιλεκτική χρεοκοπία, για μείωση του χρέους ας πούμε κατά 50%, ο οφειλέτης (η χώρα, εν προκειμένω) αντί να ανακοινώσει πως θα πληρώσει το 50% κάθε ομολόγου, επιλέγει να πληρώσει κάποιους κατόχους ομολόγων στο ακέραιο και κάποιους άλλους όχι.
Για παράδειγμα (λέω εγώ τώρα), μπορεί να επιλέξει να μην πληρώσει ούτε φράγκο για τα ομόλογα που κατέχει το ΙΚΑ (ή να τα ανταλλάξει με άλλα που λήγουν σε μία δεκαετία, στην καλύτερη περίπτωση), αλλά να αποπληρώσει συνεπώς και μέχρι δεκάρας αυτά που κατέχουν οι γερμανικές τράπεζες. Επιλεκτικά...
Με απλά λόγια, μετά την επιλεκτική χρεοκοπία θα είμαστε "ολίγον έγκυος". Ίσως ακούγεται κάπως καλύτερο από το σκέτο "έγκυος", αλλά το αποτέλεσμα θα είναι μάλλον το ίδιο...
Δεν είναι Γιάννης, είναι Γιαννάκης
«Η λέξη επιλεκτική χρεοκοπία τρομάζει χωρίς λόγο. Δεν είναι πραγματική χρεοκοπία, δεν είναι πραγματικό οικονομικό γεγονός», δήλωσε την Τρίτη ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο όρος μπορεί να είναι τεχνικός, αλλά οι επιπτώσεις του θα είναι μια χαρά πραγματικές, όπως εξηγείται σε άρθρο του news247.gr:

Τεχνικά δεν ξέρω τι είναι, αλλά πρακτικά μια χαρά χρεοκοπία ακούγεται...
Μάλλον μας θεωρούν επιλεκτικά μαλάκες.

,,www.salata.tv



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου