Κυριακή 21 Ιουλίου 2019

Τα καίρια σημεία των προγραμματικών δηλώσεων Μητσοτάκη

Του Δημήτρη Γκάτσιου 

Η ώρα των προγραμματικών δηλώσεων για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έφτασε. Στις επτά το απόγευμα, από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μία ομιλία-σταθμό για τη στρατηγική της επόμενης τετραετίας, να αναλύσει τους
βασικούς άξονες του κυβερνητικού του σχεδίου.
 Αιχμές οι μειώσεις φόρων σε βάθος τετραετίας, η άρση όλων των εμποδίων για την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων, η δημιουργία νέων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας, η ασφάλεια των πολιτών, η προστασία των αδύναμων συμπολιτών μας, αλλά και το "κοινωνικό συμβόλαιο" ανάμεσα στο Κράτος, τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους.
 Όλα αυτά, μέσα από την υλοποίηση ενός προγράμματος "ελληνικής ιδιοκτησίας", το οποίο θα απαντάει στις προκλήσεις των καιρών και θα προτάσσει την επιστροφή στην κανονικότητα.
 Ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του… τρέχουν σπριντ. 
 Στόχος μέχρι το τέλος της χρονιάς και μέσα από έναν κύκλο παρεμβάσεων και νομοσχεδίων να δοθεί ισχυρό σήμα στους εταίρους ότι η Ελλάδα αλλάζει ταχύτητα και δομεί ισχυρό προφίλ αξιοπιστίας. Μία αξιοπιστία εντός και εκτός συνόρων, που μετατρέπεται σε μεγάλο στοίχημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να ανοίξει διάπλατα ο δρόμος για τη διαπραγμάτευση γύρω από τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Οδηγός στην πορεία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, που έχει ως τελικό προορισμό την έξοδο της χώρας από την κρίση, είναι η χαρακτηριστική φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι "δε υπάρχει ούτε ώρα για χάσιμο". Με ταχύτατες κινήσεις από την πρώτη στιγμή, το πλαίσιο των παρεμβάσεων έχει ήδη οριστεί σε όλα τα μεγάλα ζητήματα της οικονομικής και καθημερινής ατζέντας. Το πρόγραμμα που θα φέρει σήμερα το απόγευμα στο προσκήνιο ο πρωθυπουργός θα είναι απόλυτα δομημένο, κοστολογημένο και εφαρμόσιμο. 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει επί τάπητος τις δώδεκα κεντρικές στρατηγικές επιλογές της κυβέρνησής του και, μέσα από αυτές, να δώσει σάρκα και οστά στο νέο πολιτικό αφήγημα. 
Το αφήγημα της Ελλάδας του 2021. 
Της Ελλάδας που, όταν θα συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, θα έχει χαράξει το μονοπάτι της επανόδου στην ευρωπαϊκή κανονικότητα και την ανάπτυξη και θα έχει επιτύχει το στόχο  της μείωσης των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων. 

Ποιες είναι αυτές οι δώδεκα προτεραιότητες;
-Η ανάπτυξη.
-Η αξία στην ακίνητη περιουσία.
-Η ασφάλεια στο σπίτι και τη χώρα.
-Η κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη στον αδύναμο.
-Η εκπαίδευση.
-Η ποιοτική δημόσια υγεία για όλους τους Έλληνες.
-Το νέο κοινωνικό συμβόλαιο κράτους-εργαζόμενων-επιχειρήσεων.
-Η αναγέννηση της μεσαίας τάξης και ενίσχυση του εισοδήματος.
-Η προστασία του περιβάλλοντος.
-Το σύγχρονο ψηφιακό κράτος.
-Το νέο μοντέλο πολιτισμού.
-Η ισχυρή Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός, από το βήμα της Ολομέλειας και στην πρώτη του ομιλία από την ανάληψη των νέων καθηκόντων του, θα κρατήσει στην προμετωπίδα τη μείωση των φόρων, που θα εξελιχθεί σταδιακά μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια. 

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει δεσμευτεί, μεταξύ άλλων, για:
-Μείωση του φόρου επιχειρήσεων από 28% σε 20%, μέσα σε δύο χρόνια και τον φόρο μερισμάτων από 10% σε 5%.
-Καθιέρωση κινήτρων για την προσέλκυση επενδύσεων με διπλασιασμό του χρόνου συμψηφισμού ζημιών με κέρδη και υπεραποσβέσεις για νέες επενδύσεις σε ποσοστό 200%.
-Μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή για μισθωτούς, επαγγελματίες και αγρότες από 22% σε 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ.
-Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
-Μείωση των εισφορών για κύρια σύνταξη από 20% σε 15% εντός της τετραετίας.
-Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός διετίας για όλους τους ιδιοκτήτες.
-Απλοποίηση της μεταβίβασης ακινήτων.
Ξεχωριστό κομμάτι, στο οποίο αναμένεται να αναφερθεί στην Ολομέλεια της Βουλής ο κ. Μητσοτάκης είναι η στήριξη της οικογένειας και των πλέον αδύναμων συμπολιτών μας. Προς αυτήν την κατεύθυνση, το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας προβλέπει :
-Επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα.
-Αύξηση του ορίου στο αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.
-Αύξηση στο ένα δισεκατομμύριο του προϋπολογισμού για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, ώστε να χορηγείται σε 800.000 πολίτες.
Στην παρέμβασή του, ο πρωθυπουργός αναμένεται πως θα εστιάσει και στις 120 δόσεις, καθώς πρόθεση της κυβέρνησης είναι ο δρόμος της ένταξης σε αυτές να γίνει πιο εύκολος για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Παράλληλα, ειδική μνεία αναμένεται να υπάρξει και για το μέτωπο της ΔΕΗ, καθώς και για τις προσλήψεις που έρχονται μέχρι το τέλος του 2019. Άλλωστε, ο κ. Μητσοτάκης έχει ζητήσει ήδη από τους υπουργούς του:
-Να… τρέξουν οι προγραμματισμένες από το ΑΣΕΠ προσλήψεις εντός του 2019 με προτεραιότητα τις 2.450 θέσεις που αφορούν στο υπουργείο Υγείας.
-Επιπλέον των παραπάνω προγραμματισμένων προσλήψεων, να δρομολογηθούν άμεσα και να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους 1.500 προσλήψεις αστυνομικών για την ενίσχυση της ομάδας ΔΙΑΣ και την ανασύσταση της ομάδας ΔΕΛΤΑ.
Αυτές είναι οι αιχμές του πρώτου "γαλάζιου" νομοσχεδίου
Με την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, η κυβέρνηση θα ξεκινήσει αγώνα δρόμου, με στόχο να έρθουν στη Βουλή τα πρώτα σημαντικά νομοσχέδια.
Το πρώτο σχέδιο νόμου θα αφορά στην αναδιάρθρωση και την αναδιοργάνωση βασικών δομών του κράτους. 
"Πρόκειται για ένα βήμα ουσιαστικό, αλλά και συμβολικό. 
Στο σύγχρονο ελληνικό κράτος δεν υπήρξε ποτέ ένας ενιαίος νόμος, ο οποίος να κωδικοποιεί όλες τις διατάξεις που αφορούν στη συγκρότηση και τη λειτουργία των βασικών κυβερνητικών δομών.
 Αυτό θα γίνει, για πρώτη φορά, τώρα. Το πρώτο από τα κεφάλαια που θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο αυτό, θα αφορά στη λειτουργία του υπουργικού συμβουλίου.  
Αποτελεί, άλλωστε, κοινή πεποίθηση ότι το υπουργικό συμβούλιο στην Μεταπολίτευση, το κορυφαίο συλλογικό όργανο της Πολιτείας, είναι απολύτως υποβαθμισμένο. Θα αναβαθμιστεί, λοιπόν, και θα καταστεί το κύριο όργανο μέσα από το οποίο θα παράγονται δημόσιες πολιτικές", σχολιάζουν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. "Θέλω", λοιπόν, της κυβέρνησης Μητσοτάκη, μέσα από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι να αλλάξει η μέχρι τώρα εικόνα. Η βασική κυβερνητική στρατηγική να παράγεται στο υπουργικό συμβούλιο και, στη συνέχεια, να επιμερίζεται στα υπουργεία.
Πέρα από τα ζητήματα του υπουργικού συμβουλίου, στο πρώτο νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος θα περιλαμβάνονται διατάξεις οι οποίες θα εξασφαλίζουν τη λογοδοσία και τη διαφάνεια. "Θα εισαχθούν ασυμβίβαστα για όλη την πολιτική ιεραρχία, από τον πρωθυπουργό μέχρι τον ειδικό γραμματέα. Επιπλέον για πρώτη φορά. μεταφέρεται μεγάλος αριθμός αρμοδιοτήτων από την πολιτική ηγεσία στην δημόσια διοίκηση. 
Η φιλοσοφία της νέας διακυβέρνησης είναι "εμπιστευόμαστε την δημόσια διοίκηση". 
Ουσιαστικά θα υπάρχει ένας κόφτης, έτσι ώστε οι αρμοδιότητες που αφορούν μεμονωμένες, ειδικές και συγκεκριμένες λειτουργίες, να μην φτάνουν πλέον στο  επίπεδο του υπουργού, του υφυπουργού, ή του γενικού γραμματέα, αλλά να διεκπεραιώνονται στο επίπεδο των γενικών διευθυντών. 
Και αυτό σημαίνει τεράστια εξοικονόμηση χρόνου, περιορισμό της γραφειοκρατίας και περιορισμό της διαφθοράς", επισημαίνουν στελέχη της κυβερνητικής παράταξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου