Δευτέρα 24 Απριλίου 2017

Κρίθηκε η μάχη στη Γαλλία


Μακρόν και Λεπέν
Η μάχη για τη γαλλική προεδρία έχει ουσιαστικά κριθεί. Αυτό που φοβόντουσαν το γαλλικό κατεστημένο, το διευθυντήριο των Βρυξελλών και πολλοί Ευρωπαίοι πολιτικοί ηγέτες, δεν συνέβη. 
 
Ο χωρίς κόμμα «κεντρώος» υποψήφιος Εμανουέλ Μακρόν, εκλεκτός των τραπεζιτών και του συστήματος, θα αντιμετωπίσει στον δεύτερο γύρο την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν του ξενοφοβικού, αντιευρωπαϊκού «Εθνικού Μετώπου», η οποία προηγείται με οριακή διαφορά στην μέχρι τώρα καταμέτρηση ψήφων.

Το αποτέλεσμα μπορεί να θεωρηθεί από τώρα γνωστό:
 Με μεγάλη ή μικρή διαφορά ο Μακρόν θα κερδίσει και θα είναι ο πρώτος πρόεδρος  της Γαλλίας που δεν εκφράζει κάποιο κόμμα και δεν θα έχει την κοινοβουλευτική του στήριξη.
Αυτό σημαίνει «συγκατοίκηση» με έναν πρωθυπουργό που θα προέρχεται από τη ρεπουμπλικανική δεξιά ή από το σοσιαλιστικό κόμμα.
Μεγαλύτερο ενδιαφέρον αποκτούν τώρα οι βουλευτικές εκλογές που θα γίνουν σε δύο μήνες και θα αποτυπώσουν τις διαφοροποιήσεις που έχουν συντελεσθεί στο εκλογικό σώμα, στην κοινωνία και στον πολιτικό χάρτη.

Ο νέος πολιτικός χάρτης

Στις εκλογές αυτές αναμένεται ότι θα επιβεβαιωθεί το τέλος του γαλλικού δικομματισμού, με την «κονιορτοποίηση» του σοσιαλιστικού κόμματος, την πολυδιάσπαση  της συντηρητικής κεντροδεξιάς και την ανάδυση της νεοκομμουνιστικής  αριστεράς σε πρωταγωνιστική πολιτική δύναμη.
Θα επαναβεβαιωθεί επίσης  η εδραίωση του Εθνικού Μετώπου ωε πολιτικής δύναμης αποδεκτής από μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος.

Τα exit poll έδειξαν ότι Μακρόν και Λεπέν προηγούνται με μικρή διαφορά (της τάξης του 3%) των άλλων δύο υποψηφίων που διεκδικούσαν συμμετοχή στον β’ γύρο (Φιγιόν και Μελανσόν). Στα πρώτα επίσημα αποτελέσματα (με καταμετρημένο το 40% των ψήφων) η Λεπέν προηγείται  με 23,8%, ο Μακρόν παίρνει 23,1%, ενώ Φιγιόν και Μελανσόν ακολουθούν με 19,4% και 18,7% αντίστοιχα.

Μπροστά στον - θεωρητικό – κίνδυνο να εκλεγεί στην προεδρία η ακροδεξιά Λεπέν,  ο ρεπουμπλικάνος δεξιός υποψήφιος Φρανσουά Φιγιόν και ο σοσιαλιστής Μπενουά Αμόν έσπευσαν να εκφράσουν την υποστήριξη τους στον Μακρόν, ζητώντας από τους οπαδούς τους – και από «όλους τους Γάλλους» - να τον ψηφίσουν στον δεύτερο γύρο.

Οι επιλογές στον β' γύρο

Ο  σοσιαλιστής υποψήφιος είπε ότι ότι ο Μακρόν είναι πολιτικός αντίπαλος, αλλά η Λεπέν είναι "αντίπαλος της Δημοκρατίας",  γι αυτό επιλέγει τον πρώτο.
Ο Φιγιόν κάλεσε επίσης τους ψηφοφόρους του και "όλους τους Γάλλους δημοκράτες" να υποστηρίξουν τον Μακρόν.
Αντίθετα, ο Μελανσόν δεν "έδωσε γραμμή" στους υποστηρικτές του, λέγοντας ότι ο καθένας "ξέρει τι πρέπει να κάνει, μπορεί να αποφασίσει μός του".
"Δεν έχω εντολή από τους υποστηρικτές μου και τους συνεργάτες μου να εκφράσω υποστήριξη" σε κάποιον από τους υποψηφίους του δεύτερου γύρου, είπε ο Μελανσόν.
 Ομως η ιστορική εφημερίδα της γαλλικής Αριστεράς και του Κομμουνιστικού Κόμματος, η Humanite έσπευσε να δώσει σαφές μήνυμα ότι το σημαντικότερο τώρα είναι να εμποδισθεί η εκλογή της Λεπέν στην προεδρία - άρα οι αριστεροί πρέπει να ψηφίσουν Μακρόν.
Με μια εκφραστική φωτογραφία της Λεπέν και υπό τον τίτλο «Jamais» («Ποτέ») η L’ Humanite απευθύνεται στους δημοκρατικούς ψηφοφόρους και τους καλεί να εμποδίσουν την επικράτηση της υποψήφιας της ακροδεξιάς  στον  β' γύρο.

απο το

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου