Τρίτη 4 Απριλίου 2017

Σε ιστορικό χαμηλό η πρόθεση αποταμίευσης- «Βουλιάζει» η καταναλωτική εμπιστοσύνη

Σε χαμηλό 3,5 ετών βρίσκεται η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΟΒΕ, όπως καταγράφονται στο Μηνιαίο Δελτίο Ερευνών Οικονομικής Συγκυρίας για τον Μάρτιο, ενώ τα πορίσματα της
έρευνας αποτυπώνουν και υποχώρηση της πρόθεσης για αποταµίευση σε νέο ιστορικά ελάχιστο επίπεδο.

Παρότι, τα αποτελέσματα καταγράφουν οριακή βελτίωση του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στις προοπτικές της οικονομίας υποχώρησε τον Μάρτιο για τρίτο συνεχόμενο μήνα, παράγοντας πολύ σημαντικός για τη διαμόρφωση του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ, η αβεβαιότητα από την παρατεταµένη διαδικασία αξιολόγησης του προγράµµατος και κυρίως η επερχόµενη οριστικοποίηση των νέων δηµοσιονοµικών µέτρων, τα οποία συνεπάγονται µελλοντικά πρόσθετες περικοπές και φορολογικές επιβαρύνσεις για τα νοικοκυριά, επιδείνωσαν τις προβλέψεις τους για την οικονοµική κατάστασή τους και για την οικονοµική κατάσταση της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο δείκτης καταναλωτικής εµπιστοσύνης υποχώρησε και τον Μάρτιο, για τρίτο κατά σειρά µήνα, µε αποτέλεσµα να διαµορφωθεί στις -74,4 (από -73,3) µονάδες, σε επίπεδο χαµηλότερο έναντι της αντίστοιχης περυσινής του επίδοσης (-71,9 µον.).
Το συγκεκριµένο επίπεδο του δείκτη είναι το χαµηλότερο από τον Σεπτέµβριο του 2013.

ιοβε2
Ιστορικό χαμηλό κατέγραψε η πρόθεση για αποταμίευση, με τον δείκτη της πρόθεσης για αποταµίευση τους προσεχείς 12 µήνες να διαμορφώνεται τον Μάρτιο ακόµα πιο χαµηλά, σε νέα ελάχιστη τιµή, στις –86,1 (από -84,2) µονάδες. Το 93% των νοικοκυριών εκ νέου θεωρεί λίγο έως καθόλου πιθανή την αποταµίευση στο επόµενο 12µηνο, µε το 6% να τη θεωρεί αρκετά ή πολύ πιθανή, ενώ οι σχετικοί δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαµορφώθηκαν στις -0,2 και -4,2 µονάδες αντίστοιχα.
ιοβε1

Αισθητή μείωση κατέγραψε και το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι «αντλούν από τις αποταµιεύσεις τους».
Σχετικά με τις εκτιµήσεις για την τρέχουσα οικονοµική κατάσταση του νοικοκυριού, το ποσοστό των καταναλωτών που δηλώνει ότι «µόλις τα βγάζει πέρα» διευρύνθηκε ελαφρώς τον Μάρτιο, στο 63% (από 61%), ενώ το ποσοστό εκείνων που αναφέρουν ότι αντλούν από τις αποταµιεύσεις τους περιορίστηκε στο 12% (από 17%).
Οι καταναλωτές που δηλώνουν ότι αποταµιεύουν λίγο ή πολύ αντιπροσωπεύουν το 6% (από 5%) του συνόλου των ερωτηθέντων, ενώ όσοι δηλώνουν ότι «έχουν χρεωθεί» αυξήθηκαν στο 19% (από 17%).

Οι προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονοµική κατάσταση του νοικοκυριού τους τους προσεχείς 12 µήνες επιδεινώθηκαν περαιτέρω τον Μάρτιο, µε το σχετικό δείκτη να διαµορφώνεται στις -69,1 (από -67,8) µονάδες.
Όπως τον Φεβρουάριο, το 76% των νοικοκυριών αναµένει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονοµικής του κατάστασης, ενώ µόλις το 2% προβλέπει βελτίωση. Οι αντίστοιχοι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαµορφώθηκαν στις -0,3 και -1,9 µονάδες.

Παράλληλα, οι προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονοµική κατάσταση της χώρας τους το προσεχές 12-µηνο χειροτέρευσαν εκ νέου τον Μάρτιο, µε το σχετικό δείκτη να διαµορφώνεται στις -80,1 (από - 78,3) µονάδες.
Όπως τον Φεβρουάριο, το 67% των καταναλωτών προέβλεψε αισθητή επιδείνωση της οικονοµικής κατάστασης της χώρας, έναντι ενός 3% (από 2%) το οποίο ανέµενε ελαφρά βελτίωση.
Οι αντίστοιχοι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαµορφώθηκαν στις -8,8 και -7.0 µονάδες.


Πηγή: reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου