Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

Τι σημαίνει για τις αγορές η νίκη-έκπληξη του Ερντογάν


Ο λαός της Τουρκίας χάρισε μία απροσδόκητη πλειοψηφία στο κόμμα για την Δικαιοσύνη και την Ανάπτυξη (AKR) του Recep Tayyip Erdogan στις βουλευτικές εκλογές της χώρας την Κυριακή -αλλά αυτό δεν σημαίνει ένα ομαλό "ταξίδι" για την τουρκική οικονομία, που ήδη αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα.
Το αμερικανικό δίκτυο CNBC επισημαίνει πως η φαινομενική αποκατάσταση της σταθερότητας, η
οποία αψήφησε τις δημοσκοπήσεις που προέβλεπαν κυβέρνηση συνασπισμού, βοήθησε την τουρκική λίρα να καταγράψει μεγάλη άνοδο στο τουρκικό χρηματιστήριο το πρωί της Δευτέρας.  

Από την άλλη, πολλά από τα προβλήματα που ανάγκασαν τους ψηφοφόρους να στηρίξουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στις εκλογές του Ιουνίου, παραμένουν στο προσκήνιο, με τους επενδυτές να παραμένουν προβληματισμένοι. Το αποτέλεσμα των εκλογών στην Τουρκία, δίνει λίγες ελπίδες για ανάπτυξη της οικονομίας.
Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Erdogan, η τουρκική οικονομία κατέληξε από ανερχόμενο αστέρι σε έναν μετεωρίτη που έπεφτε με μεγάλη ταχύτητα. Καθώς οι μεταρρυθμίσεις καθυστερούσαν, η  ανάπτυξη μειώθηκε από το 9% στην αρχή της δεκαετίας, σε μία πρόβλεψη της τάξεως του 3,5% φέτος. 
Οι αγορές τιμώρησαν τη χώρα για μία φτωχή οικονομική πολιτική, με την τουρκική λίρα να σημειώνει νέα χαμηλά ενάντια στο δολάριο φέτος, με τους μεγάλους παίκτες της αγοράς παγκοσμίως, όπως η HSBC, να προσπαθούν να φύγουν από τη χώρα.
"Η μεγαλύτερη αδυναμία της τουρκικής οικονομίας είναι το χρόνιο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Η επιδιόρθωσή του απαιτεί μερικές σοβαρές προσπάθειες διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων", αναφέρει ο Mahmut Kaya, γενικός διευθυντής της Garanti Asset Management στο CNBC.
"Η αγορά θα θέλει διασφαλίσεις από τη νέα ομάδα οικονομικής πολιτικής" τονίζει ο  Timothy Ash, επικεφαλής οικονομικής στρατηγικής της Nomura για την Κεντρο-Ανατολική Ευρώπη, την Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης Moody's, η νίκη του Erdogan στις εκλογές μειώνει τον κίνδυνο της πολιτικής αβεβαιότητας, αλλά η τουρκική κυβέρνηση έχει ακόμα να λύσει τα προβλήματα της χαμηλής ανάπτυξης, του υψηλού πληθωρισμού και της έντονης μεταβλητότητας των κεφαλαιακών ροών. 
Ο οίκος προσθέτει πως οι τουρκικές τράπεζες εξακολουθούν να βρίσκονται αντιμέτωπες με την αυξημένη αποστροφή ρίσκου.
Με μερικά ακόμα χρόνια, όμως, στην εξουσία, ο Erdogan ίσως να αισθάνεται πως δεν χρειάζεται να κάθεται να ακούει συμβουλές, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για την αμφιλεγόμενη παρέμβαση του στις υποθέσεις της κεντρικής τράπεζας.

απο το capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου