Ο μακροχρόνιος στόχος του Donald Trump να διεκδικήσει τη Γροιλανδία για λογαριασμό της Αμερικής έχει μετατοπιστεί από τη ρητορική σε επίσημη πολιτική των ΗΠΑ, καθώς ο Λευκός Οίκος προχωρά σε ένα επίσημο σχέδιο για την απόκτηση του νησιού της Αρκτικής από τη Δανία.
Το σχέδιο κινητοποιεί πολλά υπουργικά τμήματα, από την εποχή ακόμα που ο Trump μιλούσε για την
επιθυμία να αποκτηθεί η Γροιλανδία, της οποίας η οικονομική και στρατηγική αξία έχει αυξηθεί καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες λιώνουν τους πάγους της Αρκτικής.Το μέγεθος της Γροιλανδίας, 836.330 τετραγωνικά μίλια, προσφέρει επίσης στον Trump, πρώην κατασκευαστή του Μανχάταν, την ευκαιρία να επιτύχει αυτό που μπορεί να θεωρηθεί ως μία από τις μεγαλύτερες συμφωνίες ακινήτων στην ιστορία.
Από την άλλη, οι Δανοί αξιωματούχοι επιμένουν με θυμό ότι το αραιοκατοικημένο νησί δεν είναι προς πώληση και ότι δεν μπορεί να προσαρτηθεί. Όμως ο Donald Trump έχει ξεκαθαρίσει την αποφασιστικότητά του να το ελέγξει.
«Χρειαζόμαστε τη Γροιλανδία για την εθνική ασφάλεια, ακόμη και για τη διεθνή ασφάλεια, και εργαζόμαστε με όλους τους εμπλεκόμενους για να προσπαθήσουμε να το πετύχουμε», είπε σε μια ομιλία του στο Κογκρέσο τον περασμένο μήνα. «Με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, θα το πετύχουμε», πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου έχει συνεδριάσει αρκετές φορές για να κάνει πράξη τα λόγια του προέδρου και πρόσφατα έστειλε συγκεκριμένες οδηγίες σε πολλά σκέλη της κυβέρνησης, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο.
Οι πλήρεις λεπτομέρειες του σχεδίου είναι ασαφείς. Ωστόσο, παρά τις υπαινιγμούς του Trump για πιθανή χρήση βίας, οι συζητήσεις που ηγήθηκαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν εξέτασαν ποτέ σοβαρά στρατιωτικές επιλογές, είπε ο αξιωματούχος.
Αντίθετα, η στρατηγική δίνει έμφαση στην πειθώ έναντι του εξαναγκασμού και περιλαμβάνει μια προσπάθεια άσκησης δημοσίων σχέσεων με στόχο να πειστεί ο πληθυσμός των 57.000 κατοίκων της Γροιλανδίας ότι πρέπει να ζητήσει να ενταχθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι σύμβουλοι του Trump έχουν συζητήσει για τη χρήση διαφημιστικών εκστρατειών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκειμένου να επηρεαστεί η κοινή γνώμη στο νησί, σύμφωνα με ένα άλλο άτομο που είναι ενημερωμένο για το θέμα.
Ωστόσο, όλο αυτό θα είναι μια δύσκολη μάχη.
Σε εκλογές τον περασμένο μήνα, ένα πολιτικό κόμμα της αντιπολίτευσης που τάσσεται υπέρ της γρήγορης ανεξαρτησίας και των στενότερων δεσμών με τις Ηνωμένες Πολιτείες κατέληξε στη δεύτερη θέση, αλλά με μόλις το ένα τέταρτο των ψήφων.
Η διαφημιστική εκστρατεία των ΗΠΑ θα περιλαμβάνει μια έκκληση στην κοινή κληρονομιά των Γροιλανδών με τους ιθαγενείς Ινουίτ της Αλάσκας, οι οποίοι βρίσκονται 2.500 μίλια μακριά, είπε ο αξιωματούχος. Ο πληθυσμός των Ινουίτ της Γροιλανδίας προέρχεται από ανθρώπους που μετανάστευσαν από την Αλάσκα πριν από εκατοντάδες χρόνια και η επίσημη γλώσσα του νησιού προέρχεται από τις διαλέκτους των Ινουίτ που με τη σειρά τους είναι από την Αρκτική του Καναδά.
Οι σύμβουλοι του Trump έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν δημόσια δηλώσεις, υποστηρίζοντας για παράδειγμα ότι η Δανία ήταν ένας φτωχός θεματοφύλακας του νησιού, ότι μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να το προστατεύσουν από την καταπάτηση της Ρωσίας και της Κίνας και ότι η Αμερική θα βοηθήσει τους Γροιλανδούς να «πλουτίσουν», όπως ακριβώς το είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Η κυβέρνηση Trump υπενθυμίζει επίσης στη Γροιλανδία ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες την έχουν υπερασπιστεί στο παρελθόν.
Τον περασμένο μήνα, ο Αμερικανός πρόεδρος δημοσίευσε ένα βίντεο 90 δευτερολέπτων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τιμώντας το «αίμα και τη γενναιότητα» των στρατιωτών των ΗΠΑ που πήραν θέσεις στο νησί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου για να αποτρέψουν μια φοβερή ναζιστική εισβολή μετά την κατοχή της Δανίας από τη Γερμανία.
Αν και η Δανία ήλπιζε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα έφευγαν μετά τον πόλεμο, δεν το έκαναν ποτέ και οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να διατηρούν στρατιωτική βάση εκεί.
Η κυβέρνηση Trump μελετά επίσης οικονομικά κίνητρα για τους Γροιλανδούς, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας αντικατάστασης των 600 εκατομμυρίων δολαρίων σε επιδοτήσεις που δίνει η Δανία στο νησί με ετήσια πληρωμή περίπου 10.000 δολαρίων ανά Γροιλανδό.
Ορισμένοι αξιωματούχοι του Trump πιστεύουν ότι αυτό το κόστος θα μπορούσε να αντισταθμιστεί από νέα έσοδα μέσω της εξόρυξης των φυσικών πόρων της Γροιλανδίας, που περιλαμβάνουν ορυκτά σπάνιων γαιών, χαλκό, χρυσό, ουράνιο και πετρέλαιο.
Οι αξιωματούχοι του Trump υποστηρίζουν ότι το αμερικανικό κεφάλαιο και η βιομηχανική ισχύς μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στον σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητο ορυκτό πλούτο του νησιού με τρόπο που δεν μπορεί η Δανία. «Πρόκειται για κρίσιμα ορυκτά», είπε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Trump, Michael Waltz, στο Fox News τον Ιανουάριο. «Αυτό αφορά τους φυσικούς πόρους».
Ωστόσο, οι αναλυτές δεν συμφωνούν γενικά ότι θα είναι απλό να ωφεληθεί κανείς από την εξόρυξη στις ακόμα ψυχρές περιοχές του νησιού. Και η εξήγηση μιας σημαντικής δαπάνης στους Αμερικανούς ψηφοφόρους καθώς ο Trump ανέθεσε στον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου, τον Elon Musk, να περικόψει τις δαπάνες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης κατά 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, μπορεί να είναι δύσκολο.
Το ενδιαφέρον του Trump για τη Γροιλανδία δεν είναι καινούργιο: Κατά την πρώτη του θητεία είχε αναθέσει σε αξιωματούχους εθνικής ασφάλειας να εξερευνήσουν την ιδέα. Όμως, αφού άρχισε να το συζητά δημόσια, οι αξιωματούχοι της Γροιλανδίας απέκρουσαν και ο Αμερικανός πρόεδρος δεν συνέχισε με την ιδέα, η οποία αντιμετωπίστηκε ως τρελή φαντασίωση.
Από τη δεύτερη εκλογή του το περασμένο φθινόπωρο, ο Trump ανανέωσε την επιθυμία του με μεγαλύτερη θέρμη. «Ας το κάνουμε», ζήτησε από τους βοηθούς του.
«Ο πρόεδρος Trump πιστεύει ότι η Γροιλανδία είναι μια στρατηγικής σημασίας τοποθεσία και είναι βέβαιος ότι οι Γροιλανδοί θα εξυπηρετούνταν καλύτερα προστατευμένοι από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε σχέση με τις σύγχρονες απειλές στην περιοχή της Αρκτικής», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Brian Hughes.
Ο ίδιος σημείωσε ότι ο Waltz και ο αντιπρόεδρος JD Vance επισκέφτηκαν πρόσφατα τη Γροιλανδία και «εξέτασαν το σημαντικό ζήτημα μιας εταιρικής σχέσης μεταξύ της Γροιλανδίας και των Ηνωμένων Πολιτειών για την εδραίωση μακροπρόθεσμης ειρήνης στο εσωτερικό και κοινής ευημερίας στο εξωτερικό».
Ορισμένοι αναλυτές λένε ότι η ιδέα της ενσωμάτωσης της Γροιλανδίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, ή τουλάχιστον της ανάπτυξης πολύ στενότερων δεσμών με το νησί, είναι λιγότερο παράλογη από όσο μπορεί να ακούγεται.
Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην κλιματική αλλαγή, η οποία ξεπαγώνει περιοχές πλούσιες σε πόρους και τις καθιστά πιο εμπορικά βιώσιμες. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες έχουν επίσης ανοίξει νέους θαλάσσιους δρόμους μέσω της Αρκτικής όσον αφορά την εμπορική ναυτιλία —καθώς και για κινεζικά και ρωσικά στρατιωτικά σκάφη.
Αλλά οι δηλώσεις Trump για τον έλεγχο της Γροιλανδία «με τον έναν ή τον άλλον τρόπο» ακούγονται σε μεγάλο μέρος του κόσμου σαν ακατέργαστος ιμπεριαλισμός, μαζί με την ομιλία του για ανακατάληψη της Διώρυγας του Παναμά και ακόμη και την προσάρτηση του Καναδά. Εάν αποτύχουν οι προσπάθειες πειθούς της κυβέρνησης, φαίνεται πολύ πιθανό ο Trump να κλιμακώσει την τακτική του.
Αρκετοί πρόεδροι των ΗΠΑ έχουν σκεφτεί να προσπαθήσουν να αποκτήσουν τη Γροιλανδία. Η κυβέρνηση Truman, που ήρθε αντιμέτωπη με τις ναζιστικές απειλές στο νησί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, πρόσφερε στη Δανία 1 δισεκατομμύριο δολάρια για αυτήν το 1946.
Από την άλλη, η Δανία έχει ασκήσει διάφορες μορφές ελέγχου στη Γροιλανδία για αιώνες και την αποδέχτηκε ως μέρος του βασιλείου της το 1953. Σήμερα, η Γροιλανδία διαχειρίζεται τις δικές της εσωτερικές υποθέσεις με έναν προϋπολογισμό που επιδοτείται έως και 60 τοις εκατό από τη Δανία, η οποία διαχειρίζεται επίσης την άμυνα και την εξωτερική της πολιτική. Πολλοί από τους ηγέτες της Γροιλανδίας υποστηρίζουν την ανεξαρτησία του νησιού, αλλά οι απόψεις τους διαφέρουν σχετικά με το πόσο σύντομα θα πρέπει να συμβεί αυτό και εάν θα πρέπει να πλησιάσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Από την πλευρά τους, οι ηγέτες της Δανίας είναι σοκαρισμένοι και εξαγριωμένοι με τις δημόσιες αναφορές του Trump για αγορά ή κατάληψη του νησιού και επιμένουν ότι οι Γροιλανδοί πρέπει να καθορίσουν ελεύθερα τη μοίρα τους. Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Γροιλανδία την περασμένη εβδομάδα, η πρωθυπουργός της Δανίας Mette Frederiksen καταδίκασε την «πίεση και τις απειλές» της κυβέρνησης Trump, λέγοντας ότι «δεν μπορείτε να προσαρτήσετε άλλη χώρα».
Εν μέσω της σκληρής αντίστασης της Δανίας, η κυβέρνηση Trump στρέφεται τώρα στην αποστολή πιο άμεσων μηνυμάτων προς τους Γροιλανδούς.
Απευθυνόμενος στον λαό του νησιού κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Κογκρέσο, ο Trump είπε: «Υποστηρίζουμε σθεναρά το δικαίωμά σας να καθορίσετε το μέλλον σας και, εάν το επιλέξετε, σας καλωσορίζουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής». «Θα σας κρατήσουμε ασφαλείς», είπε. «Θα σας κάνουμε πλούσιους».
Ο Vance χρησιμοποίησε την ίδια ρητορική στις 28 Μαρτίου κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στο νησί. Μιλώντας σε δημοσιογράφους εκεί, ο ίδιος προέβλεψε ότι οι Γροιλανδοί «θα επιλέξουν, μέσω της αυτοδιάθεσης, να ανεξαρτητοποιηθούν από τη Δανία και μετά θα έχουμε συνομιλίες με τον λαό της Γροιλανδίας ξεκινώντας από εκεί».
Ο Trump και οι ανώτεροι αξιωματούχοι του δεν έχουν ακόμη δημιουργήσει δημόσια συνδέσεις μεταξύ του πληθυσμού των Ινουίτ της Γροιλανδίας και των Αμερικανών Ινουίτ της Αλάσκας, όπως προβλέπεται στο σχέδιο που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας. Αλλά δείγματα αυτής της στρατηγικής εκδηλώθηκαν τον Δεκέμβριο από τον Robert O’Brien, ο οποίος υπηρέτησε ως ένας από τους συμβούλους εθνικής ασφάλειας του Trump κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Αμερικανού προέδρου.
Η Δανία, είπε ο O’Brien σε συνέντευξή του στο Fox News, «μπορεί να μας αφήσει να αγοράσουμε τη Γροιλανδία από αυτήν και η Γροιλανδία μπορεί να γίνει μέρος της Αλάσκας. Εννοώ ότι οι γηγενείς κάτοικοι της Γροιλανδίας συνδέονται πολύ στενά με τους κατοίκους της Αλάσκας και έτσι θα κάνουμε το νησί μέρος της Αλάσκας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου