Όσο για την οδό Εγνατία, τελικά η λειτουργία του μετρό, όπως λένε γνώστες της αγοράς ακινήτων, δεν ενεργοποίησε όσο θα έπρεπε τα αντανακλαστικά των εν δυνάμει ενδιαφερομένων παρά μόνο στα σημεία πλησίον των σταθμών Αγίας Σοφίας και Βενιζέλου, όπου εκεί τα υψηλά αιτούμενα ενοίκια, διώχνουν, συχνά, τους υποψήφιους επενδυτές. Το αποτέλεσμα είναι τα δεκάδες καταστήματα που ήταν ξενοίκιαστα επί της οδού Εγνατία, να παραμένουν στα αζήτητα για χρόνια, κάποια μάλιστα από την εποχή που ήταν …κρυμμένα πίσω από τις λαμαρίνες λόγω της κατασκευής του μετρό.
Αυτό που προξενεί απορία είναι το γεγονός πως ενώ υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για την οδό Τσιμισκή, κατά κύριο λόγο από πολυεθνικές επιχειρήσεις, αλλά και Έλληνες λιανέμπορους που θέλουν να επεκτείνουν το δίκτυο τους, ο αριθμός των ξενοίκιαστων καταστημάτων αυξάνεται.
Μάλιστα δύο από τα αδιάθετα καταστήματα είναι ολόκληρα κτήρια. Ο λόγος για το κτήριο που μέχρι τα τέλη του 2024 φιλοξενούσε το πλέον αγαπητό σήμα της Zara, για το οποίο ακούγεται πως το βασικότερο πρόβλημα που δεν προχωρά η μίσθωσή του, εντοπίζεται στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του, στο οποίο συμμετοχή έχει και τράπεζα, ενώ το έτερο φιλοξένησε, στο παρελθόν μεταξύ άλλων brands, όπως το Bhs ( ο Βρετανικός όμιλος πολυκαταστημάτων διέκοψε, σταδιακά, τη λειτουργία του δικτύου του) το σήμα Bitsiani, και σήμερα παραμένει κλειστό.
Θα πρέπει να επισημανθεί πως αρκετά από τα ξενοίκιαστα καταστήματα εντοπίζονται στο «φιλέτο» του δρόμου, όπως το αποκαλούν μεσίτες και ιδιοκτήτες, δηλαδή μεταξύ Παλαιών Πατρών Γερμανού και Αριστοτέλους.
Η Μητροπόλεως
Την ίδια ώρα προβληματισμό δημιουργεί και η εικόνα της έτερης, δημοφιλούς, εμπορικής οδού της πόλης, της Μητροπόλεως που μετρά περίπου 15 ξενοίκιαστα καταστήματα. Όπως επισημαίνουν εκπρόσωποι της αγοράς ακινήτων, καλοί γνώστες του retail, το ανησυχητικό στην όλη υπόθεση είναι πως κάποια από τα ξενοίκιαστα καταστήματα είναι αδιάθετα για μήνες. Υπάρχει, δε, περίπτωση γωνιακού καταστήματος στο ύψος της οδού Μητροπόλεως λίγο μετά την Αριστοτέλους που παραμένει κλειστό για πάνω από δύο χρόνια. Στο μεταξύ, παρά το όσα ακούγονται περί μίσθωσης του καταστήματος στη συμβολή των οδών Αγίας Σοφίας και Μητροπόλεως, που στέγασε επί σειρά ετών το ζαχαροπλαστείο Τερκενλής, αυτό παραμένει κλειστό.
Και όλα αυτά την ώρα που και σε κάθετους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους, που τέμνονται από τις οδούς Τσιμισκή και Μητροπόλεως αρχίζουν να εμφανίζονται ξενοίκιαστα καταστήματα, γεγονός που δημιουργεί ανησυχία για το λιανεμπόριο στη Θεσσαλονίκη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η οδός Αριστοτέλους, που διαθέτει έξι ξενοίκιαστα καταστήματα, εκ των οποίων τα τέσσερα βρίσκονται το ένα δίπλα στο άλλο και μάλιστα, έκλεισαν σχεδόν ταυτόχρονα.
Τα ξενοίκιαστα καταστήματα που βρίσκονται στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, μοιάζουν με…παρανυχίδα αν λάβει κάνεις υπόψη του πως μόνο στο κεντρικό δήμο της πόλης υπάρχουν 2.200 αδιάθετοι χώροι. Σημειώνεται πως εξ αυτών μεσαίου προς μεγάλου μεγέθους (έως 500 τ.μ.) είναι μόλις τα 400 καταστήματα.

Άνευρη χρονιά για το λιανεμπόριο
Η φετινή χρονιά μοιάζει, άνευρη για το λιανεμπόριο από την αρχή του έτους σε αντίθεση με την περσινή, που είχε χαρακτηριστεί ως η χρονιά του relocation. Για αρκετό διάστημα, μάλιστα, η οδός Τσιμισκή έμοιαζε με εργοτάξιο καθώς καταστήματα για μήνες βρισκόταν σε διαδικασία διαμόρφωσης των χώρων σύμφωνα με τις επιταγές των νέων ενοικιαστών.
Οι τιμές μίσθωσης, πάντως, μοιάζουν με ασανσέρ ακόμη και στις δυο, πιο ελκυστικές οδούς, την Τσιμισκή και τη Μητροπόλεως. Πιο συγκριμένα οι μέσες τιμές μίσθωσης στην Τσιμισκή κυμαίνονται από 50 έως 150 ευρώ το τ.μ. - εναπόκειται σε ποιο σημείο του δρόμου βρίσκεται το κατάστημα - ενώ στην οδό Μητροπόλεως οι τιμές ξεκινούν από 30 έως 80 ευρώ το τ.μ.
Οι λόγοι που αυξάνονται τα ξενοίκιαστα
- Ο πρώτος αφορά στις απαιτήσεις των ιδιοκτητών, οι οποίοι, συχνά, δεν βάζουν... νερό στο κρασί τους ώστε να μειώσουν το αρχικό αιτούμενο ενοίκιο.
- Ο δεύτερος είναι η συνεχής διείσδυση του ηλεκτρονικού εμπορίου. Δεν είναι λίγοι, πλέον, οι επιχειρηματίες που επιλέγουν να δώσουν βαρύτητα στο ηλεκτρονικό τους κατάστημα, μετακομίζοντας σε μικρότερους και λιγότερο κεντρικούς χώρους.
- Ο τρίτος λόγος που τα καταστήματα κλείνουν, σε αυτές τις περιπτώσεις αφορά κυρίως μικρές επιχειρήσεις, είναι το γεγονός πως τα αυξημένα λειτουργικά κόστη σε συνδυασμό με τη καταναλωτική άπνοια, δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ οικονομικής ασφυξίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου