Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014

Στη Χάγη προσφεύγει η Αργεντινή κατά των ΗΠΑ

Η Αργεντινή την Πέμπτη προσέφυγε στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης εναντίον των ΗΠΑ με αφορμή το εξωτερικό χρέος της χώρας και τη σχετική απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου για την πληρωμή του.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του διεθνούς δικαστηρίου που αναλαμβάνει την επίλυση διαφορών μεταξύ κρατών, η προσφυγή της Αργεντινής έχει ήδη διαβιβαστεί στην κυβέρνηση των ΗΠΑ. Ωστόσο καμία άλλη ενέργεια δεν έχει λάβει χώρα έως ότου οι
ΗΠΑ αποδεχτούν τη δικαιοδοσία του συγκεκριμένου δικαστηρίου.

Η Αργεντινή αναφέρει στη προσφυγή της ότι οι ΗΠΑ έχουν διαπράξει παραβιάσεις της εθνικής κυριαρχίας της, της ετεροδικίας της Αργεντινής και σε άλλες παραβιάσεις, εξαιτίας της απόφασης του αμερικανικού δικαστηρίου αναφορικά με τον τρόπο πληρωμής του χρέους.

Σημειώνεται ότι hedge funds (οι λεγόμενοι holdout επενδυτές) που είχαν εξαγοράσει ομόλογα της Αργεντινής είχαν προσφύγει στην αμερικανική δικαιοσύνη λόγω της μη πληρωμής τους, με τον Αμερικανό δικαστή Τόμας Γκριέζα να αποφαίνεται ότι το Μπουένος Άιρες δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τους ομολογιούχους που είχαν δεχθεί «κούρεμα» στους τίτλους τους, εάν δεν πληρώσει την ίδια ώρα και τους holdout πιστωτές.

Η μη πληρωμή τοκομεριδίων σε αναδιαρθρωμένα ομόλογα ύψους 539 εκατ. δολαρίων στις 30 Ιουλίου, αποτέλεσε, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Συμβάσεων Ανταλλαγής και Παραγώγων (ISDA), «πιστωτικό γεγονός», κάτι που οδήγησε και τεχνικά σε χρεοκοπία της χώρας.

Σημειώνεται πως οι αξιωματούχοι της Αργεντινής υποστήριζαν πως δεν υπήρξε χρεοκοπία της χώρας, καθώς η κυβέρνηση είχε καταθέσει τα χρήματα για την πληρωμή των τοκομεριδίων σε αμερικάνικη τράπεζα αλλά εμπόδισε την καταβολή τους στους πιστωτές ο αμερικανός δικαστής, θεωρώντας ότι θα έπρεπε να πληρωθούν στο ακέραιο και τα hedge funds.

euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου