Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2014

Ενέσεις αισιοδοξίας από την κυβέρνηση εν όψει της νέας χρονιάς

Με ενέσεις αισιοδοξίας εν όψει της νέας χρονιάς, Πρωθυπουργός και Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, επιχείρισαν τη Δευτέρα να καταστήσουν το 2014 έτος ανάκαμψης και ανόδου της ελληνικής οικονομίας.

Άντωνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος γνωρίζουν καλά ότι τα
δύσκολα έπονται.

Η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με την έλευση της τρόικας στις 15 Ιανουαρίου, η έκβαση των οποίων θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και την ημερομηνία της διεξαγωγής των εθνικών εκλογών και οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου είναι το δύσκολο στοίχημα στο οποίο καλείται να αντεπεξέλθει η κυβέρνηση.  

Στην παρούσα φάση το Μαξίμου έχει να διαχειριστεί και έναν ακόμη πονοκέφαλο, και μάλιστα από εκεί που δεν το περίμενε, όπως ομολογεί συνεργάτης του Πρωθυπουργού.

Η τρομοκρατική επίθεση στο σπίτι του γερμανού πρέσβη στην Αθήνα, Βόλφγκανγκ Ντολντ, η οποία έγινε την ίδια ημέρα της σύλληψης για δωροδοκία του Δημήτρη Παπαχρήστου, ενός εκ των εκπροσώπων της γερμανικής Wegmann, προβληματίζει το Μαξίμου.
Παρά την άμεση αντίδραση του Πρωθυπουργού και τη στήριξη της γερμανικής ηγεσίας προς την ελληνική κυβέρνηση, είναι βέβαιο ότι οι αποκαλύψεις Κάντα έρχονται σε μία περίοδο κατά την οποία τόσο η γερμανική κυβέρνηση όσο και οι γερμανικές εταιρείες προσπαθούν να αποτινάξουν από πάνω τους τις κατηγορίες της δωροδοκίας αξιωματούχων άλλων κρατών και μάλιστα σε μία περίοδο «ισχνών αγελάδων» παγκοσμίως για τον κλάδο των οπλικών συστημάτων.

Το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε η κ. Μέρκελ, λέει στέλεχος της κυβέρνησης, είναι να ξεκινήσει τη θητεία της με ρεπορτάζ στον γερμανικό τύπο όπως αυτό της Süddeutsche Zeitung, των δημοσιογράφων Κλάους Οττ και Τάσου Τέλλογλου, με τίτλο «Ένα σακ βουαγιάζ γεμάτο χαρτονομίσματα», στο οποίο αναφέρεται ότι «οι κατηγορίες εναντίον γερμανικών εταιρειών εξοπλισμού για μίζες θυμίζουν εν μέρει το σκάνδαλο Siemens» και ότι η Rheinmetall AG και άλλοι κατασκευαστές όπλων «απειλούνται στη Γερμανία με σκληρές ποινές και απαιτήσεις της Αθήνας για καταβολή αποζημιώσεων».

Ειδικά το σημείο εκείνο που αναφέρει ότι οι διωκτικές αρχές του Μονάχου «θα ενδιαφερθούν σίγουρα μετά τις ημέρες των εορτών για τα πρωτόκολλα ανακρίσεων του Κάντα», προκαλεί έντονους πονοκεφάλους στο Μαξίμου.

Θα εγείρει η ελληνική πλευρά αξιώσεις για αποζημιώσεις έναντι του Βερολίνου;
Αν ναι, ποια θα είναι η αντίδραση των Γερμανών, εν μέσω μάλιστα σκληρών διαπραγματεύσεων είτε για μία σειρά από μνημονιακές υποχρεώσεις, είτε για ένα νέο πρόγραμμα για την περίοδο 2014 – 2017, είτε πολύ περισσότερο για την απομείωση του ελληνικού χρέους;   

Αν όχι, η κυβέρνηση θα βρεθεί για μία ακόμη φορά στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης.
Ήδη, ο ΣΥΡΙΖΑ με την επίσκεψη του Μανώλη Γλέζου το απόγευμα της Δευτέρας στο σπίτι του γερμανού πρέσβη ξεκαθάρισε τη θέση του ακόμη και σε επίπεδο εντυπώσεων και ετοιμάζεται από την Πέμπτη να φέρει το θέμα του «μαύρου» χρήματος των εξοπλισμών, στη Βουλή. 
Εκείνο που προέχει στην παρούσα φάση, καταλήγει στέλεχος της κυβέρνησης είναι «εν όψει της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, να σταθμίσουμε με πολύ προσοχή τις διαθέσεις των δανειστών μας και ιδιαίτερα της γερμανικής πλευράς ώστε να κινηθούμε αναλόγως».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

απο τη naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου