Η ποσόστωση που αφορά το ξένο εργατικό δυναμικό, όπως καθορίστηκε φέτος από το Υπουργείο Εργασίας της Ρωσίας, είναι 1.750.000 άτομα. Στους «ε κτός ανταγωνισμού» συγκαταλέγονται οι εκπρόσωποι 59 ειδικοτήτων.
 Οξεία έλλειψη ειδικευμένου στελεχιακού δυναμικού γίνεται αισθητή κυρίως στην οικονομία, τα καύσιμα, το λιανικό εμπόριο και τον τομέα της πληροφορικής.

Η απλούστευση της διαδικασίας χορήγησης θεωρήσεων εισόδου και αδειών εργασίας δεν είναι μια νέα ιδέα. Παρόμοιες προτάσεις και αιτήματα από μέρους τόσο ξένων, όσο και ρωσικών εταιρειών μελετώνται εδώ και πολύ καιρό - λέει ο ρώσος αναλυτής Νικίτα Μασλένικοφ. Το θέμα είναι η προσαρμογή της αγοράς εργασίας στις απαιτήσεις του ΠΟΕ, του οποίου μέλος έγινε η Ρωσία από το περασμένο έτος:

Ο ΠΟΕ (Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου) αποτελεί για μας μια νέα πρόκληση. Οι επιχειρήσεις μας ανοίγονται πιο εντατικά στην παγκόσμια οικονομία. Και, φυσικά, προκύπτει ανάγκη για επαγγελματίες υψηλής ειδίκευσης, οι οποίοι μπορούν να εξασφαλίσουν τη διασύνδεση με τον ΠΟΕ. Επιπλέον, οι επαγγελματίες αυτοί πρέπει, κατά προτίμηση, να γνωρίζουν τους κανόνες και τα πρότυπα του ΠΟΕ.

Η πέραν της ποσόστωσης απόκτηση άδειας εργασίας θα αφορά διευθυντικά και βασικά στελέχη των αντιπροσωπειών των ξένων εταιρειών με μισθό όχι χαμηλότερο από 2 εκατομμύρια ρούβλια ετησίως. Πάντως, θα πρέπει να εργαστούν για τουλάχιστον ένα χρόνο στην εταιρεία που τους έστειλε στη Ρωσία. Με τον τρόπο αυτό, μπορούν να απασχοληθούν σε ένα υποκατάστημα όχι περισσότερα από πέντε άτομα, ενώ στον τραπεζικό τομέα - όχι περισσότερα από δύο. Η άδεια εργασίας θα εκδοθεί για χρόνο ίσο με τη διάρκεια της σύμβασης εργασίας.

Οι ρώσοι ειδικοί αναλόγων προσόντων δεν πρόκειται να θιγούν, στο μέτρο που κανείς δεν σχεδιάζει να απολύσει αποδοτικά διευθυντικά στελέχη – δήλωσε στη «Φωνή της Ρωσίας» ο αναλυτής Βασίλι Κολτάσεφ:
Σήμερα η Ρωσία έχει ανάγκη καταρτισμένων στελεχών. Ανάλογα στελέχη είναι μόνιμο είδος εν ανεπαρκεία, πότε στον ένα και πότε στον άλλον τομέα. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τον οποίο, στη Μόσχα και σε άλλες μεγάλες πόλεις, η αμοιβές των ειδικών είναι σε επίπεδα συχνά υψηλότερα από τα ευρωπαϊκά. Οι θέσεις αυτές θα μπορούσαν να αποβούν ελκυστικές για ξένους.

Το νομοσχέδιο θέτει περιορισμούς στον αριθμό και το είδος των θέσεων των αλλοδαπών τους οποίους αφορά η απλουστευμένη διαδικασία απόκτησης άδειας εργασίας. Με άλλα λόγια, επιτρέπει στους Ρώσους να διεκδικήσουν, επί ίσοις όροις με τους ξένους ειδικούς οιοδήποτε θέση και αξίωμα.

Ταυτόχρονα, το έγγραφο προσφέρει το δικαίωμα απόκτησης άδειας εργασίας όχι για ένα χρόνο – όπως ίσχυε μέχρι τώρα – αλλά για τρία. Το νομοσχέδιο θα επικυρωθεί – όπως αναμένεται – με την επανέναρξη των συνεδριάσεων της Κρατικής Δούμας, μετά τη λήξη των θερινών διακοπών.