Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

Ο Σνόουντεν εγκατέλειψε το αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο


Эдвард Сноуден русский паспорт 1 августа

Ο πρώην υπάλληλος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Έντουαρντ Σνόουντεν σήμερα Πέμπτη εγκατέλειψε το αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο της Μόσχας, στη ζώνη διέλευσης του οποίου πέρασε πάνω από ένα μήνα, από τις 23 Ιουλίου, και επί του παρόντος βρίσκεται στο
έδαφος της Ρωσίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του αεροδρομίου.

Μερικά λεπτά προηγουμένως ο δικηγόρος του Ανατόλι Κουτσερένα δήλωσε στη «Φωνή της Ρωσίας» ότι ο Σνόουντεν έχει λάβει βεβαίωση από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης Ρωσίας για χορήγηση σ΄ αυτόν προσωρινού ασύλου διάρκειας ενός έτους.

Εκτός αυτού, ο Κουτσερένα δήλωσε ότι ετοιμάζει τα απαραίτητα έγγραφα για τη μετάβαση στη Ρωσική Ομοσπονδία του πατέρα του Σνόουντεν.

Η χορήγηση ασύλου στον Έντουαρντ Σνόουντεν από τη Ρωσία είναι αμφίβολο αν θα επηρεάσει την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να συμμετάσχει ή όχι στη σύνοδο κορυφής της G 20, η οποία θα λάβει χώρα στις 5 και 6 Σεπτεμβρίου στην Αγία Πετρούπολη, είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στη «Φωνή της Ρωσίας» ο γενικός διευθυντής του Κέντρου πολιτικών πληροφοριών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Αλεξέι Μούχιν.

Σύμφωνα με τον ίδιο «σοβαρές αιτίες που θα υποχρέωναν τις ΗΠΑ να αυτοεξαιρεθούν από τις γεωπολιτικές διαδικασίες, δεν υπάρχουν».

Την ίδια στιγμή, ο αμερικανός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντες θεωρεί πως η κατάσταση με τον πρώην πράκτορα της CIA θα βλάψει τις σχέσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας με τις ΗΠΑ. «Ο Έντουάρντ Σνόουντεν είναι φυγάς, ο οποίος θα πρέπει να βρίσκεται σε αίθουσα δικαστηρίου στις ΗΠΑ. Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι η Ρωσία του χορήγησε άσυλο για ένα χρόνο, οι πράξεις αυτές είναι μια αποτυχία για τις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Ρωσία», - είπε ο Μενέντες.

Ο πατέρας του πρώην συνεργάτη της CIA, Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος έλαβε προσωρινό άσυλο στη Ρωσική Ομοσπονδία, ευχαρίστησε τη Ρωσία και τον Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για τη βοήθεια προς τον γιο του.
«Είμαι πολύ ευγνώμων στη ρωσική κυβέρνηση και τον Βλαντίμιρ Πούτιν» - είπε Λον Σνόουντεν σε συνέντευξη σε δημοσιογράφους.
Ο ίδιος ο Σνόουντεν -πρεσβύτερος, δεν έχει ακόμα ζητήσει ρωσική θεώρηση εισόδου - δήλωσε η ρωσική Πρεσβεία στην Ουάσιγκτον.
 
Οι ΗΠΑ επιδιώκουν την έκδοση του πρώην πράκτορα των μυστικών υπηρεσιών, Έντουαρντ Σνόουντεν, για να του απαγγείλουν κατηγορίες για αποκάλυψη διαβαθμισμένων πληροφοριών.

Ο πρώην πράκτορας των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Έντουαρντ Σνόουντεν αποκάλεσε «θρίαμβο της δικαιοσύνης» την απόφαση των ρωσικών αρχών να τους χορηγήσουν πολιτικό άσυλο.

Στο μεταξύ, στις ΗΠΑ, ο γερουσιαστής του Ρεπουμπλικανικού κόμματος Τζον Μακέιν δήλωσε ότι η χορήγηση ασύλου στο Σνόουντεν είναι ένα «χαστούκι σε όλους τους αμερικανούς» και κάλεσε τη κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα «να εξετάσει θεμελιωδώς» τις σχέσεις του με τη Ρωσική Ομοσπονδία. Την άποψη του συμμερίστηκε ο Ρεπουμπλικάνος Λίντσει Γκρεμ, ο οποίος απαιτεί «να ληφθούν σκληρά απαντητικά μέτρα κατά της Ρωσίας» .

Στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικών Σχέσεων δεν σχολιάζουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί γύρω από τον πρώην πράκτορα της CIA, λέγοντας πως «πρόκειται για διμερές πρόβλημα ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ».

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανρί Μαλός χαρακτήρισε ως νομότυπη τη χορήγηση προσωρινού πολιτικού ασύλου στον Σνόουντεν από τη Ρωσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου