Οι Ρώσοι και οι Τούρκοι tour operators και
ξενοδόχοι, έχουν βάλει στο στόχαστρο 20 ξενοδοχεία στην Κρήτη, κύρια
στην Ανατολική, 4 στη Χαλκιδική και 2 στη Ρόδο για αγορά ή μακροχρόνια
μίσθωση.
Pegas Tour, Millenioum, Coral Travel, Tez Tour είναι μερικά από τα γραφεία κολοσσούς της Ρωσίας που τα τελευταία χρόνια διακινούν χιλιάδες Ρώσους τουρίστες σε
διάφορους προορισμούς συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και «καίγονται» να αποκτήσουν ξενοδοχειακές βάσεις στη χώρα, κύρια στο χώρο των resort hotels.
Το ενδιαφέρον είναι ότι τα γραφεία Pegas Tour, Millenioum, Coral Travel, Tez Tour είναι τουρκικών συμφερόντων, αν και εδραιωμένα στην αγορά της Ρωσίας. Κονταροχτυπιούνται μάλιστα με το Globus, που είναι καθαρά ρωσικών συμφερόντων κι έχει ειδικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα, όπως και για την Τουρκία, αλλά και με την TUI Russia θυγατρική της TUI Γερμανίας κατά 50% μετόχου της Grecotel, αλλά και με τα γραφεία Labirint, Panteon Travel ,Solvex.
Σφήνα σε όλους αυτούς είναι η εταιρία Μουζενίδης που διακινεί το 70% των Ρώσων τουριστών στη Χαλκιδική, η οποία υποδέχεται με έντονα αυξητικούς ρυθμούς, 150.000 ρώσους τουρίστες περίπου σε ετήσια βάση. Η εταιρία με έδρα τη Θεσσαλονίκη έχει στην κατοχή του το ξενοδοχείο Potidaia Palace αλλά και συνεργασία με το Portes Palace αποτελώντας υπολογίσιμο ανταγωνιστή στην περιοχή για Ρώσους και Τούρκους.
Ενδιαφέρον για την Ελλάδα έχει και η τουρκική εταιρία Dedeman, που εστιάζει στα αστικά ξενοδοχεία, όπως το Μακεδονία Palace ή αντίστοιχα της Αθήνας, αλλά και σε Resort της Κρήτης, ακόμη και αδρανή, αλλά που διαθέτουν ελκυστικούς όρους δόμησης. Η εταιρία ωστόσο κρατά στάση αναμονής όπως και οι περισσότερες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη το Pegas Tour, ως πρωτοπόρος, έθεσε στο μικροσκόπιο το Zorbas Aquis στον Ανισσαρά Χερσονήσου Ηρακλείου με προσφερόμενο τίμημα που ξεπερνά το 1,1 εκ το χρόνο ως μίσθωμα.
Ωστόσο οι περισσότεροι κρατούν στάση αναμονής περιμένοντας να ξεκαθαρίσει το μακροοικονομικό περιβάλλον, αλλά και οι τιμές να πέσουν είτε λόγω του υπερδανεισμού των εταιριών είτε λόγω της οικονομικής κρίσης. «Κανείς δεν αγοράζει κάτι που πιστεύει ότι σε ένα μήνα θα κοστίζει φτηνότερα» σημειώνει στέλεχος δυναμικής εταιρείας hoteling στην Κρήτη.
Στρατηγική μέσω τραπεζών
Η στρατηγική των Ρώσων και των Τούρκων για την απόκτηση ελληνικών μονάδων, εστιάζει στις τράπεζες. Αντί δηλαδή να μιλούν απευθείας με τους ιδιοκτήτες των ξενοδοχείων, απευθύνονται στις τράπεζες που έχουν δώσει μεγάλα δάνεια στους ξενοδόχους με ενέχυρο τα ξενοδοχεία, εντοπίζουν τις δυσκολίες και ζητούν απο τους τραπεζίτες να τους πουλήσουν τα ξενοδοχεία έναντι μέρους των επισφαλών δανείων τους.
Γνωρίζουν καλά ότι πολλοί έλληνες ξενοδόχοι έχουν μεγάλη έκθεση σε τραπεζικό δανεισμό, καθώς μετά το 2004 μπήκαν σε διαδικασία ανακαινίσεων. Ούτως ή άλλως ανα δεκαετία είναι απαραίτητη η ανακαίνιση των ξενοδοχειακών μονάδων. Με δεδομένο, δε, ότι η καθαρή κερδοφορία από την δραστηριότητα στον ξενοδοχειακό κλάδο κυμαίνεται από 4 έως 7%, μια μικρή απόκλιση από τις αρχικές προβλέψεις για έσοδα οδηγεί αυτόματα στη λύση του δανεισμού. Επίσης η συνεχής πίεση των tour operators για μειώσεις τιμών με δεδομένα τα οικονομικά προβλήματα της χώρα έχουν οδηγήσει πολλούς αδυναμία αποπληρωμής των υπέρογκων συσσωρευμένων δανείων και έχει βγάλει στην αγορά πολλά ξενοδοχεία, τα οποία πωλούνται σε ελκυστικές τιμές.
Το προφίλ των ξενοδοχείων που ενδιαφέρουν τους Ρώσους και τους Τούρκους είναι δεδομένο. Με δυνατότητα δωματίων από 200 και πάνω, κατηγορίας 4 αστέρων ή περισσοτέρων ή ακόμα και 3 αλλά με δυνατότητα αναβάθμισης, κύρια παραθαλάσσιων.
Τα "λαγωνικά" των ομίλων αυτών αλωνίζουν την ελληνική περιφέρεια ψάχνοντας για την «ευκαιρία». Την στιγμή αυτή, έχουν ήδη ξεκαθαρίσει σε κάθε περιοχή τους στόχους, καραδοκώντας και αναμένοντας τις συνολικές εξελίξεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα υπάρχουν 9.000 μεγάλα ξενοδοχεία εκ των οποίων προς πώληση είναι κοντά στο 10%. Την χώρα επισκέπτονται κάθε χρόνο1 εκατομμύριο Ρώσοι τουρίστες με ημερήσια κατά κεφαλή δαπάνη 90 ευρώ περίπου, και 500.000 Τούρκοι τουρίστες. Η αύξηση αφίξεων τόσο από τη Ρωσία όσο και από την Τουρκία υπερβαίνει το 20% ετησίως.
Σύμφωνα με πρόσφατη τη δήλωση του προέδρου των Toύρκων τουριστικών πρακτόρων (TURSAB) κου Bassaran Ulusoy, 11.000.000 Τούρκοι τουρίστες ταξιδεύουν είτε στο εξωτερικό είτε στο εσωτερικό, ενώ αυτή την περίοδο στην Ελλάδα ταξιδεύουν 500.000 Τούρκοι.
Αυτός είναι και ο κύριος λόγος της επικείμενης αυτή την εβδομάδα επίσκεψης της Υπουργού τουρισμού κυρίας Όλγας Κεφαλογιάννη στην Πόλη, όπου πέρα από τον Πατριάρχη και τον ομόλογό της θα δεί κορυφαίους tour operators, στελέχη της Turkish Airlines, και τον κ. Ulusoy, με στόχο την από κοινού προσέγγιση αγορών, όπως η Κίνα.
Τα νούμερα δεν είναι ευκαταφρόνητα γιαυτό και η συνεργασία απαραίτητη…
απο το reporter.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου