Το πρώτο οικονομικό blog στη Βόρεια Ελλάδα // oikonomia24.blogspot.com // i.faitatzoglou@yahoo.gr
Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012
Εξασφαλίζουν την ευημερία οι πλούσιες πλουτοπαραγωγικές πηγές μιας χώρας;
Το πετρέλαιο αποτελεί σημαντική φυσική πηγή ενέργειας, ενώ πολλές φορές υπήρξε η πραγματική αιτία για πολεμικές συρράξεις. Αφού δούμε πρώτα ποιες χώρες έχουν τα μεγαλύτερα κοιτάσματα, θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στο ερώτημα, αν τα κοιτάσματα πετρελαίου μιας χώρας εξασφαλίζουν την ευημερία στους κατοίκους της.
_____
1. Που βρίσκονται τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου.
2. Οι χώρες με τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου
Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται οι χώρες με τα μεγαλύτερα κοιτάσματα, καθώς και το απόθεμα που έχουν (σε δισεκατομμύρια βαρέλια).
3. Οι χώρες με την μεγαλύτερη ημερήσια παραγωγή πετρελαίου
Ο παρακάτω πίνακας παρουσιάζει την ημερήσια παραγωγή σε εκατομμύρια βαρέλια.
4. Πρόβλεψη παγκόσμιας ζήτησης
Μέχρι το 2020, προβλέπεται να αυξηθεί η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο κατά 33%.
Επίσης, προβλέπεται αύξηση της ζήτησης για το φυσικό αέριο κατά 62%, και για τον ηλεκτρισμό κατά 45%.
5. Σχέση παραγωγής πετρελαίου με το κατά κεφαλήν εισόδημα
Στο παρακάτω γράφημα μπορούμε να δούμε το κατά κεφαλήν εισόδημα για κάθε μία από τις 15 χώρες με την μεγαλύτερη ημερήσια παραγωγή σε πετρέλαιο.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ δεν είναι απολύτως αξιόπιστος δείκτης για την ευημερία των πολιτών μιας χώρας, αφού θα πρέπει να εξεταστεί και πόσο δίκαια μοιράζεται αυτό.
6. Συμπέρασμα
Από το παραπάνω γράφημα είναι σαφές ότι η ευημερία των πολιτών μιας χώρας, δεν εξαρτάται άμεσα από τις πλουτοπαραγωγικές της πηγές.
Στην Νορβηγία, αν και δεν έχει πολύ μεγάλη παραγωγή πετρελαίου, οι κάτοικοι απολαμβάνουν υψηλό εισόδημα.
Αντίθετα στην Σαουδική Αραβία που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου, οι κάτοικοι δεν έχουν ανάλογα υψηλό εισόδημα. Σε πληθυσμό 20 εκατομμυρίων, υπάρχουν 120,000 εκατομμυριούχοι με συνολική περιουσία 400 δισεκατομμύρια δολάρια. Όμως παράλληλα υπάρχουν 3,000,000 πολίτες που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας. Ο επίσημος δείκτης ανεργίας είναι περίπου στο 10%, όμως οι αναλυτές ανεβάζουν το ποσοστό στο 25%.
Ανάλογη εικόνα υπάρχει και στις περισσότερες χώρες (Ιράκ, Νιγηρία, Ιράν, Ρωσία, Κίνα κλπ). Οι λίγοι ευημερούν, και οι περισσότεροι δυστυχούν.
___
by Αντικλείδι
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου