Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

"Μουδιασμένη" η τουριστική αγορά, στο ναδίρ οι προκρατήσεις



Στο ναδίρ εξακολουθούν να βρίσκονται οι κρατήσεις για το 2012 και η τουριστική αγορά παρακολουθεί «μουδιασμένη» τις εξελίξεις.

Η υστέρηση στο κομμάτι των προκρατήσεων είναι μεγάλη και αποδίδεται στην ύφεση που έχει κτυπήσει και στις αγορές οι οποίες παραδοσιακά αποτελούν «δεξαμενές» τουριστών για την Ελλάδα.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού εκτιμά ότι η χρονιά θα σωθεί με τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.

Μάλιστα όπως δήλωσε στο Capital.gr ο υφυπουργός Πολιτισμού- Τουρισμού κ. Γιώργος Νικητιάδης, «η παρατεταμένη οικονομική αβεβαιότητα δημιούργησε ένα μεγάλο ‘μούδιασμα’ στη διεθνή αγορά. Το ‘μούδιασμα’ έχει ως συνέπεια τη μείωση στις κρατήσεις που εμφανίζονται μέχρι σήμερα σε σχέση με την περσινή χρονιά».

«Είμαι βέβαιος», τονίζει ο κ. Νικητιάδης, «ότι τα πράγματα θα αλλάξουν μετά την ιστορική απόφαση του Eurogroup. Θα έχουμε αυξημένο ποσοστό επισκεπτών που κλείνουν πολύ αργά το πακέτο των διακοπών τους, ανεξαρτήτως των παραπάνω».

Και καταλήγει: «Είμαι βέβαιος ότι το 2012 θα είναι εξίσου καλό με το 2011».

Από την πλευρά τους οι ξενοδόχοι είναι αρκετά απαισιόδοξοι για την πορεία της ζήτησης το 2012 και ο ένας στους δύο εκτιμά πως η χρονιά θα κινηθεί πτωτικά σε σχέση με το 2011, ενώ θεωρούν δεδομένο πως η εσωτερική ζήτηση θα υποστεί καθίζηση, λόγω της συνεχιζόμενης μείωσης των εισοδημάτων των νοικοκυριών.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, το ανησυχητικό είναι ότι οι ανταγωνιστές μας «κερδίζουν» έδαφος στο κομμάτι των προκρατήσεων ενώ η Ελλάδα έχει μείνει πίσω, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν σημαντικές μειώσεις στις τιμές των πακέτων.

Μέχρι σήμερα οι κρατήσεις από Γερμανία, Αγγλία, Βέλγιο, Ολλανδία και Αυστρία κινούνται πτωτικά.

Πέρυσι η Ελλάδα -παρά τα προβλήματα- πέτυχε αύξηση 9,5% στον εισερχόμενο τουρισμό με 16,4 εκατομμύρια επισκέπτες (από 15 εκατ. τουρίστες το 2010). Τα 10,7 εκατ. τουρίστες ήρθαν από τις χώρες της Ε.Ε. των 27. Τη μεγαλύτερη αύξηση εμφάνισε η αγορά της Ρωσίας (+63,8% με 740.000 επισκέπτες). Οι παραδοσιακές αγορές της Γερμανίας και του Ην. Βασιλείου αντέδρασαν διαφορετικά. Από την Γερμανία είχαμε αύξηση 10% και από την Αγγλία πτώση 2,4%.

Επίσης τα τουριστικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 9,5% στα 10,5 δισ. ευρώ. Οι εισπράξεις από τη Ρωσία εμφάνισαν αύξηση πάνω από 50% και προσέγγισαν τα 750 εκατ. ευρώ. Επίσης, ανοδικά κινήθηκαν οι εισπράξεις από την Γερμανία κατά 13,4% (1,84 δισ. ευρώ) ενώ πτωτικά κινήθηκε η αγορά της Μεγάλης Βρετανίας, καθώς οι εισπράξεις ήταν μειωμένες κατά 3,2% (στα 1,2 δισ. ευρώ).


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου