Κυριακή 7 Αυγούστου 2011

Υποβάθμιση – σοκ των ΗΠΑ από την Standard & Poor’s

Έχασαν την άριστη αξιολόγηση του ΑΑΑ οι ΗΠΑ. Σφοδρή αντίδραση από τον Λευκό Οίκο.

Σε ΑΑ+ από ΑΑΑ προηγουμένως υποβάθμισε την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s, με αρνητικό το outlook αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας υποβάθμισης.

Πρόκειται για μία ιστορική υποβάθμιση καθώς οι ΗΠΑ διατηρούσαν την αξιολόγηση ΑΑΑ από το 1941. Υπενθυμίζεται εδώ πως η Moody's αποφάσισε να διατηρήσει, προς το παρόν, την αξιολόγηση AAA για το κρατικό χρέος των ΗΠΑ, ενώ ο οίκος Fitch Ratings εξετάζει ακόμα το θέμα και θα δημοσιοποιήσει την ανάλυση και την αξιολόγησή του ως το τέλος του μήνα.

Σύμφωνα με τον S&P η υποβάθμιση αντανακλά τη μεσοπρόθεσμη δυναμική του αμερικανικού χρέους, ενώ θεωρεί ότι η συμφωνία του Κογκρέσου με την κυβέρνηση για αύξηση του ορίου του χρέους δεν κρίθηκε επαρκής ώστε να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του αμερικανικού χρέους.

Το σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής το οποίο υπέγραψε ο Μπαράκ Ομπάμα προβλέπει τη μείωση του ελλείμματος στον προϋπολογισμό κατά 2,1 τρισεκατομμύρια δολάρια σε 10 χρόνια. Το ποσό αυτό υπολείπεται αρκετά των 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που ο S&P είχε εκτιμήσει πως θα αποτελούσε μια καλή «προκαταβολή» στο πλαίσιο της προσπάθειας να αντιμετωπιστεί το δημοσιονομικό πρόβλημα των ΗΠΑ.

Σχολιάζοντας την υποβάθμιση, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ κατηγόρησε τον οίκο αξιολόγησης ότι έκανε ένα «χονδροειδές και ερασιτεχνικό» λάθος υπολογισμό, κατά 2 τρισεκατομμύρια δολάρια, στις προβλέψεις του για τον προϋπολογισμό της χώρας στην ανάλυσή του με την οποία αιτιολόγησε την υποβάθμιση του αξιόχρεου της.

Όπως σημειώνουν διεθνείς αναλυτές, πάντως, η υποβάθμιση δεν ήταν εντελώς απροσδόκητη, καθώς είχε ήδη φανεί, μέσω του δολαρίου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, αναμένεται περαιτέρω πίεση στο δολάριο, ωστόσο δεν αναμένεται μαζική πώληση ομολόγων, καθώς υπάρχουν ελάχιστες εναλλακτικές λύσεις σε όρους βάθους και ρευστότητας.

Κίνα: Κινδυνεύουν ασιατικά έθνη από την υποβάθμιση των ΗΠΑ

Η Λαϊκή Ημερησία, όργανο της κεντρικής επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, προειδοποίησε σήμερα ότι οι ασιατικές εξαγωγικές οικονομίες ενδέχεται να αποτελέσουν τα μεγαλύτερα θύματα των εντεινόμενων οικονομικών προβλημάτων των ΗΠΑ, μετά την υποβάθμιση του αξιόχρεου του αμερικανικού ομοσπονδιακού κράτους από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s.

Αν και οι αξιωματούχοι στο Πεκίνο παραμένουν δημοσίως σιωπηλοί σχετικά με το πλήγμα που υπέστησαν οι ΗΠΑ όταν υποβαθμίστηκαν από τη βαθμίδα AAA σε AA+, η εφημερίδα δημοσιεύει ένα άρθρο που περιέχει δυσοίωνες προβλέψεις για τις συνέπειες της εξέλιξης για την Κίνα και άλλες αναδυόμενες οικονομίες.

«Η υποβάθμιση του μακροπρόθεσμου χρέους των ΗΠΑ αποτελεί ένα καμπανάκι κινδύνου για το διεθνές νομισματικό σύστημα, το οποίο κυριαρχείται από το δολάριο των ΗΠΑ», ανέφερε ο οικονομολόγος Σουν Λιτζιάν στο άρθρο αυτό.

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών ενδέχεται να μην καταφέρει να επαναφέρει το χρέος στην κορυφαία βαθμίδα αξιολόγησης εάν το έλλειμμα συνεχίσει να μεγεθύνεται, πρόσθεσε στο άρθρο του ο Σουν.

«Όμως τα μεγαλύτερα θύματα μπορεί να μην είναι οι ίδιες οι Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά ορισμένες άλλες χώρες, οι οποίες εξαρτώνται από την εξωτερική ζήτηση για να συσσωρεύουν εθνικό πλούτο -- είτε ασιατικά έθνη που βασίζονται στην εξαγωγή αγαθών, ή έθνη της Λατινικής Αμερικής και της Μέσης Ανατολής, καθώς και η Ρωσία, που εξαρτώνται από τις εξαγωγές πόρων», τόνισε.

Στις χώρες που κινδυνεύουν περιλαμβάνεται η Κίνα, η μεγαλύτερη κάτοχος αμερικανικών ομολόγων στον κόσμο.

«Όλες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο το ομολογιακό χρέος των ΗΠΑ που διακρατούν να υποστεί ραγδαία μείωση της αξίας του, κάτι που θα οδηγήσει σε μείωση της ρευστότητας», επισήμανε ο Σουν.

Το κείμενο αυτό, όπως και ένα σχόλιο του ειδησεογραφικού πρακτορείου Νέα Κίνα το Σάββατο, δεν αποτελούν την επίσημη κυβερνητική αντίδραση της Κίνας, αλλά απηχούν τις προειδοποιήσεις διαμορφωτών πολιτικής στο Πεκίνο σχετικά με το ότι η κινεζική κυβέρνηση πρέπει να διαφοροποιήσει τους πόρους της.

Πολλές χώρες που βασίζονται στις εξαγωγές εξαρτώνται από τις καταναλωτικές δαπάνες των Αμερικανών. Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ έναντι της Κίνας έφθασε τα 273 δισεκατομμύρια το 2010, ποσό που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ.

Το Πεκίνο έχει καλέσει επανειλημμένα την Ουάσινγκτον να προστατεύσει τις επενδύσεις της Κίνας σε δολάρια, που εκτιμάται ότι συνολικά φθάνουν τα δύο τρίτα των 3,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων των κινεζικών συναλλαγματικών αποθεμάτων, των μεγαλύτερων παγκοσμίως.

Τα προβλήματα του χρέους ενδέχεται να αναγκάσουν την Ουάσιγκτον να χαλαρώσει ακόμα περισσότερο τη νομισματική της πολιτική προχωρώντας σε ένα τρίτο γύρο τυπώματος χρήματος, εκτίμησε ο Σουν. Αυτό θα μπορούσε να σταματήσει την μείωση της αξίας των ομολόγων των ΗΠΑ, αλλά «θα οδηγούσε επίσης σε υποτίμηση του δολαρίου και της απόδοσής τους, πλήττοντας την αξία του μεγάλου όγκου των πόρων σε δολάρια που διακρατούν πιστώτριες χώρες», υπογράμμισε.

Το Σάββατο, το Νέα Κίνα επέκρινε έντονα τις ΗΠΑ για την «εξάρτησή τους από το χρέος» και την «μυωπική» διένεξη ανάμεσα στο Λευκό Οίκο και το Κογκρέσο, κάνοντας την εκτίμηση ότι η διεθνής οικονομία χρειάζεται ένα νέο παγκόσμιο νόμισμα.

Το υπουργείο Εξωτερικών, η κεντρική τράπεζα και άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες πάντως δεν έκαναν κανένα σχόλιο για την υποβάθμιση και πιθανολογείται ότι θα επιδείξουν ιδιαίτερη επιφύλαξη προτού κάνουν οποιαδήποτε εκτίμηση που θα μπορούσε να μειώσει την αξία των πόρων που η Κίνα διακρατεί σε δολάρια.

πηγη:www.reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου