Το πρώτο οικονομικό blog στη Βόρεια Ελλάδα // oikonomia24.blogspot.com // i.faitatzoglou@yahoo.gr
Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011
Το 20% των υπό συγχώνευση «AlphaEurobank» θα αποκτήσει το Qatar, στο 20% ο Λάτσης και στο 4% ο Κωστόπουλος .
Η συγχώνευση της Alpha bank με την Eurobank είναι γεγονός. Καθοδηγήθηκε από το επιχειρηματικό κίνητρο της αυτοσυντήρησης σε μια καταρρέουσα οικονομία.
Στις 9:30 σήμερα το πρωί συνεδριάζουν τα ΔΣ των δύο τραπεζών να επικυρώσουν το deal ενώ στις 14:00 το μεσημέρι στην κοινή συνέντευξη τύπου θα παρουσιάσουν τους βασικούς λόγους της συγχώνευσης, τους όρους της σχέσης ανταλλαγής, την εμπλοκή του Κατάρ και το ποσοστό που θα αποκτήσει αλλά και την νέα διοικητική δομή. Πιθανότατα το νέο όνομα των συγχωνευόμενων τραπεζών θα είναι AlphaEurobank.
Η νέα τράπεζα θα προχωρήσει σε κεφαλαιακή ενίσχυση αύξηση κεφαλαίου και ομολογιακό έως 2 δις ευρώ. Οι βασικοί μέτοχοι Κωστόπουλος και Λάτσης θα καταβάλλουν συνολικά 500-550 εκατ ευρώ και το Κατάρ περίπου 500 εκατ με την προοπτική να καλύψει τυχόν αδιάθετα με προοπτική έως 1 με 1,2 δις ευρώ.
Οι τραπεζίτες και βασικοί μέτοχοι των δύο τραπεζών κατανόησαν ότι αν δεν προχωρούσαν σε μια κίνηση προστασίας των περιουσιών τους θα κατέληγαν στο ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας άρα και σε κρατικοποίηση.
Οι τραπεζίτες και βασικοί μέτοχοι Κωστόπουλος από την Alpha και Λάτσης από την Eurobank έλαβαν μια αδιαμφισβήτητα ιστορική απόφαση να συγχωνεύσουν τις τράπεζες τους με 8 βασικούς στόχους
1)Να αποφύγουν την κρατικοποίηση και την απώλεια του ελέγχου
2)Να στηρίξουν με αυτό τον τρόπο την καταρρέουσα οικονομία
3)Να ανακόψουν την κατάρρευση των τραπεζικών μετοχών και των κεφαλαιοποιήσεων
4)Η εμπλοκή του Κατάρ το οποίο θα καταστεί βασικός μέτοχος στο νέο σχήμα με ποσοστό 18% με 20% εισφέροντας και κεφάλαια στην σχεδιαζόμενη αύξηση κεφαλαίου περνάει ένα μήνυμα ότι οι ξένοι επενδυτές δεν διστάζουν να επενδύσουν στην οικονομία η οποία βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.
5)Να δημιουργήσουν οικονομίες κλίμακας και συνέργειες σε μια περίοδο όπου καταγράφεται μεγάλης κλίμακας μείωση εσόδων και αύξησης των προβληματικών δανείων.
6)Το νέο σχήμα θα επιδιώξει μια σημαντική κεφαλαιακή ενίσχυση που θα φθάσει τα 1,8 με 2 δις ευρώ ως συνδυασμό αύξησης κεφαλαίου και ομολογιακού δανείου μετατρέψιμου σε μετοχές.
7)Δίνει την δυνατότητα στους βασικούς μετόχους να επιμερίσουν το ρίσκο χώρας ενώ με την συμμετοχή του Κατάρ θα συμμετάσχουν στις αυξήσεις κεφαλαίου με μικρότερα ποσά σε σχέση με αυτά που θα δαπανούσαν αν μεμωνομένα υλοποιούσαν αυξήσεις κεφαλαίου οι δύο τράπεζες.
8)Αποτελεί το deal την πρώτη σοβαρή πρωτοβουλία του ιδιωτικού τομέα να βγει η Ελλάδα από το τέλμα. Μπορεί οι πολιτικοί της χώρας να απέτυχαν να βγάλουν την χώρα από το αδιέξοδο και οι ισχυροί ιδιώτες επενδυτές, τραπεζίτες και επιχειρηματίες λαμβάνουν μια μεγάλου ρίσκου αλλά και αποφασιστική πρωτοβουλία να αναστρέψουν τον μονόδρομο αδιεξόδου που ακολουθούσε η οικονομία.
Ωστόσο το deal θα κριθεί σε κομβικά σημεία όπως.....θα συμμετάσχουν οι βασικοί μέτοχοι στις αυξήσεις κεφαλαίου; Το Κατάρ ήρθε στην Ελλάδα γιατί διαπίστωσε ότι υπάρχουν ευκαιρίες στις τράπεζες ή υπάρχει και κάποιο μεγάλο παρασκήνιο; Το νέο σχήμα θα μπορέσει να χρηματοδοτηθεί από τις αγορές. Η συγχώνευση θα οδηγήσει στο 1 +1 ίσον 1,8 ως συνηθίζεται σε επιτυχημένες συγχωνεύσεις ή θα οδηγήσει στο 1,5 με 1,4 λόγω της κρίσης της οικονομίας;
Οι παράγοντες κλειδιά
Το Κατάρ
Το Κατάρ ήδη ελέγχει το 4% του μετοχικού κεφαλαίου της Alpha bank και θα συμμετάσχει και στην επικείμενη αύξηση κεφαλαίου αλλά και στο ομολογιακό ύψους 1,8 με 2 δισ ευρώ.
Η πλέον πιθανή διαδικασία είναι το ομολογιακό μετατρέψιμο σε μετοχές να είναι 500 εκατ ευρώ το οποίο θα καλυφθεί από το Κατάρ.
Η αύξηση μπορεί να φθάσει στο 1,5 δις ευρώ όπως έχει σωστά προβλεφθεί και να καλυφθεί από τους μετόχους των δύο τραπεζών με βάση την σχέση ανταλλαγής που είναι πιθανό να κινηθεί μεταξύ 1 μετοχής Alpha προς 1 μετοχή Eurobank ή κατά το πιθανότερο 1 μετοχή Alpha προς 1,10 ή 1,15 μετοχές της Eurobank.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Alpha bank διαθέτει 131,785 χιλιάδες μετόχους και η Eurobank 210 χιλ μετόχους.
Τα ποσοστά των μετόχων
Στο νέο σχήμα το Κατάρ θα αποκτήσει το 18% με 20% του νέου σχήματος. Η οικογένεια Λάτση θα κατέχει το 20% περίπου από 44,8% που κατέχει στην Eurobank και ο Κωστόπουλος από 9% της τρέχουσας περιόδου θα κατέχει περίπου στο 4,5% ή μεταξύ 4% με 5%.
Η συμμετοχή Λάτση – Κωστόπουλου
Κομβικής σημασίας στο deal είναι η συμμετοχή των βασικών μετόχων της οικογένειας Λάτση και του Γ Κωστόπουλου στις κεφαλαιακές ενισχύσεις.
Αν συμμετάσχουν οι βασικοί μέτοχοι με σημαντικά κεφάλαια θα είναι ένα πολύ καλό βήμα και μια άκρως θετική εξέλιξη.
Καταλυτικής σημασίας η μεγάλη συμμετοχή των μεγαλομετόχων. Με βάση τελευταίες πληροφορίες οι βασικοί μέτοχοι Κωστόπουλος και Λάτσης θα καταβάλλουν 500-550 εκατ ευρώ στην συνολική κεφαλαιακή ενίσχυση.
Το διοικητικό σχήμα
Η νέα διοίκηση θα απαρτίζεται ισομερώς από στελέχη των δύο τραπεζών
Η δομή θα είναι η εξής
Πρόεδρος Γ Κωστόπουλος
Διευθύνοντες Σύμβουλοι Ν. Νανόπουλος και Δ. Μαντζούνης
Έξι αναπληρωτές διευθύνοντες σύμβουλοι και Γενικοί Διευθυντές
Καραμούζης, Μπαλλής, Κολακίδης, Αρώνης, Φιλάρετος και Θεοδωρίδης
Η κεφαλαιακή διάρθρωση
Οι δύο τράπεζες κατέχουν 10,2 δις ευρώ κεφάλαια με το συνολικό core tier 1 να διαμορφώνεται στο 9,15%, και ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας στο 12,85%.
Η νέα τράπεζα που θα ονομάζεται πιθανότατα AlphaEurobank θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου και ομολογιακό μετατρέψιμο σε μετοχές ύψους 1,8 με 2 δις ευρώ.
Το Κατάρ θα επενδύσει περίπου 500 εκατ ευρώ στο νέο σχήμα και θα καλύψει τυχόν αδιάθετα.
Ωστόσο πρέπει να τονιστεί ότι περίπου 2 δις είναι η συμμετοχή του κράτους μέσω των προνομιούχων μετοχών ενώ οι τράπεζες θα υποστούν κεφαλαιακή ζημία από το haircut 21% στα ομόλογα και από την διαγνωστική μελέτη της BlackRock.
Οι ανησυχίες για την Blackrock
Οι κεφαλαιακές ζημίες από το Haircut στα ομόλογα έχουν περίπου γνωστοποιηθεί οπότε οι τράπεζες ξέρουν πόσο θα ζημιωθούν.
Όμως το κυριότερο από όλα είναι ο άγνωστος Χ που ονομάζεται διαγνωστική μελέτη της Blackrock για την πολιτική προβλέψεων των τραπεζών.
Οι διοικήσεις των δύο τραπεζών θα πρέπει να προεξοφλήσουν πόσο θα επιβαρυνθούν από την Blackrock αν και η διαδικασία της αύξησης κεφαλαίου θα ολοκληρωθεί ή μετά τον Νοέμβριο οπότε και θα ανακοινώσει το πόρισμα της η Blackrock.
Οι συνέργειες
Με βάση τα στρατηγικά πλάνα των δύο τραπεζών από την συγχώνευση θα προκύψουν συνέργειες ύψους 200 εκατ ευρώ και αφορούν την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Λειτουργικά κόστη
Οι δύο τράπεζες για να μειώσουν τα λειτουργικά τους κόστη που θα συρρικνωθούν λόγω της συγχώνευσης, θα χρειαστεί να κλείσουν τουλάχιστον 100-120 καταστήματα σε πρώτη φάση και να μειώσουν το προσωπικό κατά 2000-2200 άτομα.
Οι διοικήσεις των δύο τραπεζών υποστηρίζουν ότι το deal θα πραγματοποιηθεί χωρίς μείωση προσωπικού.
Να σημειωθεί ότι στο εσωτερικό οι δύο τράπεζες διαθέτουν 1078 καταστήματα τα οποία υπερβαίνουν κατά 200 καταστήματα το μέγιστο επιτρεπτό που θα μπορούσε να σηκώσει η εσωτερική αγορά.
Συνέργειες στο εξωτερικό
Στο εξωτερικό οι συνέργειες είναι μεγαλύτερες λόγω της δομής και της δικτύωσης των θυγατρικών και των καταστημάτων.
Σε Ρουμανία και Σερβία προκύπτουν σοβαρές συνέργειες, όπως και στην Κύπρο ενώ στην Τουρκία ίσως να μην χρειαστεί να πωλήσει
H αντίδραση των τραπεζιτών
Θα δούμε τους όρους της συμφωνίας και θα αποφασίσουμε ήταν το μήνυμα που στέλνουν οι τραπεζίτες.
Εκτιμούμε ότι μετά τις ανακοινώσεις των όρων της συγχώνευσης κάθε τράπεζα θα αξιολογήσει τα νέα δεδομένα στην πραγματική τους διάσταση αναφέρει κορυφαίος τραπεζίτης.
Εμπρός ορθώνονται τα εμπόδια του haircut 21% στα ομόλογα και η διαγνωστική μελέτη της Blackrock.
Η λογική λέει ότι όταν οι τράπεζες έχουν πλήρη εικόνα από τις κεφαλαικές ζημίες που θα υποστούν θα μελετήσουν το είδος των αυξήσεων ή deals που θα υλοποιήσουν.
πηγη:bankingnews.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου