Το πρώτο οικονομικό blog στη Βόρεια Ελλάδα // oikonomia24.blogspot.com // i.faitatzoglou@yahoo.gr
Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011
Η Βρετανία και η μετά – Καντάφι εποχή
Εσπευσμένα επέστρεψε και πάλι από τις διακοπές του στην Κορνουάλη ο Bρετανός πρωθυπουργός . Τη φορά αυτή εξ αιτίας των ραγδαίων εξελίξεων στη Λιβύη. Σε δηλώσεις του ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι το τέλος του καθεστώτος είναι πια κοντά και κάλεσε τον Καντάφι να αποχωρήσει για να μην χυθεί άλλο αίμα.
Ο Ντέιβιντ Κάμερον συγκαλεί εκτάκτως το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας προκειμένου να ενημερωθεί τόσο για τις τρέχουσες εξελίξεις αλλά και τις προοπτικές που διαφαίνονται για την μετά-Γκαντάφι εποχή. Το σίγουρο είναι ότι η Βρετανία θα συμπαρασταθεί στη Λιβύη κατά τη δύσκολη μετάβαση από το αυταρχικό καθεστώς Καντάφι στη δημοκρατία.
Είναι όμως αλήθεια πως παρά την εμφανή ικανοποίηση της βρετανικής κυβέρνησης όσον αφορά την επιλογή της να ηγηθεί της επιχείρησης κατά του Λίβυου δικτάτορα, δεν λείπουν οι ανησυχίες για το τι μέλει γενέσθαι από δω και πέρα.Η συνοχή των επαναστατικών ομάδων, οι οποίες θα κληρονομήσουν την εξουσία δεν είναι καθόλου δεδομένη, επισημαίνουν αναλυτές του έγκριτου ινστιτούτου διεθνών μελετών Chatham House.
Ο φυλετισμός στη Λιβύη προηγείται της εθνικής συνείδησης κι αυτό έχει φανεί και κατά τη διάρκεια του εξάμηνου αντάρτικου αγώνα. Οι ιδιαιτερότητες αυτής της πολυφυλετικής χώρας είναι ο παράγοντας που προκαλεί έντονη ανησυχία σε Βρετανούς διπλωμάτες δεν είναι δε λίγοι αυτοί που προειδοποιούν την κυβέρνηση για τον κίνδυνο μετατροπής της Λιβύης σε μια νέα Σομαλία.
Για την μετά-Καντάφι εποχή προετοιμάζεται επίσης η ΕΕ, η οποία διαβεβαίωσε ότι θα στηρίξει τη χώρα και κάλεσε τον Καντάφι να παραιτηθεί για αποτραπεί περαιτέρω αιματοχυσία.
πηγη:dw-world.de
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου