Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

Στη δεύτερη θέση στον κόσμο η κινεζική οικονομία

ΣΤΟ... ΒΑΘΡΟ της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο ετοιμάζεται να ανέβει η Κίνα, θέση την οποία κατέχει η Ιαπωνία τα τελευταία σαράντα χρόνια! Οπως όλα δείχνουν, μετά την καταιγιστική ανάπτυξη των τελευταίων χρόνων και την έκρηξη των εξαγωγών η κινεζική οικονομία θα ξεπεράσει φέτος τα 5 τρισ. δολάρια.

Στην Κίνα ο ρυθμός ανάπτυξης είναι εντατικός σε σύγκριση με την Ιαπωνία αλλά και άλλες χώρες. Το 2009 το ΑΕΠ της χώρας διαμορφωνόταν σε 4,97 τρισ. δολάρια και της Ιαπωνίας σε 5,08 τρισ. δολάρια. Είναι ενδεικτικό ότι η μέση ετήσια αύξηση στην κινεζική οικονομική δραστηριότητα τα προηγούμενα χρόνια ξεπερνούσε το 10%.

«Στην πραγματικότητα η Κίνα είναι ήδη η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον πλανήτη», σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας και επικεφαλής της κρατικής διεύθυνσης συναλλάγματος Γι Γκανκ, ο οποίος μίλησε στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς».

Το δεύτερο φετινό τρίμηνο ο ρυθμός ανάπτυξης της Κίνας ήταν 10,3% σε ετήσια βάση, ποσοστό χαμηλότερο από τους στόχους που έχει θέσει το Πεκίνο. Το πρώτο τρίμηνο η ανάπτυξη στην Κίνα σε ετήσια βάση είχε ανέλθει σε 11,9%.

Οι ΗΠΑ πάντως που κατέχουν τα σκήπτρα της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου δεν φαίνεται ακόμη να απειλούνται. Το ΑΕΠ των ΗΠΑ με βάση τα στοιχεία του 2009 ξεπερνά τα 14 τρισ. δολάρια και είναι περίπου ίσο με το ΑΕΠ όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το οποίο πέρσι ανήλθε σε 15 τρισ. δολάρια (ή 11,8 τρισ. ευρώ).
ΠΗΓΗ:tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου