Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

Πάτωσε η κίνηση παρά τις εκπτώσεις

Τις χειρότερες εκπτώσεις των τελευταίων ετών σε επίπεδο εισπράξεων, παρά την ύπαρξη των δελεαστικότερων τιμών της τελευταίας δεκαετίας, βιώνει ο εμπορικός κόσμος της Θεσσαλονίκης κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο της εκπτωτικής περιόδου. Η αγορά κινήθηκε κατά κύριο λόγο το πρώτο τριήμερο και στη συνέχεια βάλτωσε, όπως επισημαίνει ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης. “Η κατάσταση είναι άθλια και δεν πρόκειται για υπερβολή” σημειώνει μιλώντας στη “Μ”.
Τα εκπτωτικά ποσοστά στην πλειοψηφία των καταστημάτων ξεπερνούν το 50%, ενώ δεν είναι λίγες οι βιτρίνες με εκπτώσεις που φτάνουν και το 80%. “Ακόμα και 90% έκπτωση να κάνεις, όταν ο καταναλωτής δεν έχει χρήματα να δαπανήσει, η τιμή αυτή θα του φαίνεται και πάλι ακριβή” εξηγεί ο κ. Φιλιππίδης, σημειώνοντας πως δεν φταίνε οι καταναλωτές που δεν ψωνίζουν, ούτε η κακή ψυχολογία, αλλά η μείωση του εισοδήματος και η ανασφάλεια για την επόμενη ημέρα.

Η αγορά έχει υπερβεί τα όριά της
Σύμφωνα με τους εμπόρους, η αγορά έχει προ πολλού υπερβεί τα όριά της, με συνέπεια η κατάσταση να είναι σήμερα δυσλειτουργική. Συγκρίσεις δε με προηγούμενες περιόδους εκπτώσεων δεν είναι δυνατό να γίνουν, καθώς η φετινή χρονιά δεν έχει προηγούμενο. “Σε λίγο θα πληρώνουμε το ταξί για να έρθει ο πελάτης να ψωνίσει. Τι άλλο να κάνουμε;” αναρωτιέται ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.
Όσο για τις προσδοκίες για το επόμενο διάστημα έχουν πλέον εξανεμισθεί, καθώς το τελευταίο κύμα των αδειούχων του Αυγούστου έχει αναχωρήσει, οπότε η αγορά αναμένεται να νεκρώσει τις επόμενες ημέρες. Πλέον, αν υπάρξει κίνηση, θα διαπιστωθεί την τελευταία εβδομάδα των εκπτώσεων, όταν ένα μεγάλο μέρος των εκδρομέων θα έχει επιστρέψει στις εστίες του.
“Όλα αυτά είναι απόνερα των αποφάσεων των σοφότερων αυτής της κοινωνίας, που τελικά δεν είναι και πολύ σοφοί, όπως αποδεικνύεται. Είναι καιρός να ανοίξει η στρόφιγγα των τραπεζών, γιατί χωρίς ρευστότητα η αγορά δεν θα αντέξει άλλο”.
Η φετινή περίοδος των θερινών εκπτώσεων ξεκίνησε με πολύ υψηλά εκπτωτικά ποσοστά κι ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα το μπαράζ προσφορών σε όλα τα καταστήματα είχε προλειάνει το έδαφος ακόμα και για τους πιο επιφυλακτικούς καταναλωτές. Η πρώτη ημέρα, αλλά και το πρώτο Σάββατο των εκπτώσεων έδειξαν μια αξιόλογη κινητικότητα, γρήγορα όμως η αρχική ορμή ξεφούσκωσε. Ειδικά στους λιγότερο κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης η εικόνα των ιδιοκτητών ή των υπαλλήλων που περιμένουν κυριολεκτικά στο κατώφλι για πελάτες είναι χαρακτηριστική.


* Οι θερινές εκπτώσεις θα διαρκέσουν έως την 31η Αυγούστου.

ΠΗΓΗ:makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου