Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Τον τεχνοκράτη πρώην τραπεζίτη και συνεργάτη του Σημίτη Γιάννη Στουρνάρα επέλεξε η κυβέρνηση για υπουργό Οικονομικών

Ο τεχνοκράτης, πρώην τραπεζίτης και συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, Γιάννης Στουρνάρας, αναλαμβάνει τα ηνία του νευραλγικού υπουργείου Οικονομικών, μετά από απόφαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Ο κ. Στουρνάρας μπορεί να αποτελεί τη
δεύτερη επιλογή για τη θέση του υπουργού Οικονομικών, μετά τον Β. Ράπανο, αλλά δεν μπορεί να αμφισβητηθεί πως πρόκειται για μια προσωπικότητα με καλές περγαμηνές.

 Ο Γ. Στουρνάρας είναι ένας άνθρωπος με σφαιρική γνώση των οικονομικών, τραπεζικών και χρηματιστηριακών θεμάτων, καθώς έχει αφήσει καλά δείγματα γραφής από όποιο πόστο και αν πέρασε. 

Υπενθυμίζεται ότι κατά το παρελθόν έχει αναλάβει επιτελικές θέσεις στην Emporiki Bank, το Σώμα Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ), ενώ έχει περάσει και από την ΚΑΠΠΑ Χρηματιστηριακή.

 Εξαιρετικά σημαντικές ήταν και οι παρεμβάσεις του για την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας από τη θέση του Γενικού Διευθυντή του ΙΟΒΕ. 
Ο Γ. Στουρνάρας θεωρείται εκσυγχρονιστής, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως ως στενός συνεργάτης του Κ. Σημίτη, είχε μεσολαβήσει για την είσοδο της Ελλάδας στην ΟΝΕ. 

Ο Γ. Στουρνάρας ήταν εκδιωγμένος από το "παπανδρεϊκό" ΠΑΣΟΚ, όπως άλλωστε και όλη η "σημιτική" πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ.

                                               Το παρασκήνιο

 Ο Γ. Στουρνάρας όπως και ο Γ. Ζανιάς ήταν από την αρχή οι επικρατέστεροι υποψήφιοι για τη θέση του υπουργού Οικονομικών, μετά την παραίτηση του Β. Ράπανου.

  Για τη θέση του υπουργού Οικονομικών ακουγόταν έντονα και το όνομα του υπουργού Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη, ωστόσο το σενάριο αυτό έπασχε από την αρχή. Επίσης οι αναφορές ότι ο Τ. Αράπογλου θα μπορούσε να αναλάβει νέος υπουργός Οικονομικών προκαλούσαν ερωτηματικά καθώς δεν έχει κανένα κοινωνικό έρεισμα και πλέον δεν έχει και πολλές συμπάθειες στην ΝΔ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης ήθελαν να περάσουν το μήνυμα ότι δεν έγινε κάποιο λάθος στην προηγούμενη τοποθέτηση του κ. Β. Ράπανου, γι’ αυτό το λόγο εξέταζας κι άλλα ονόματα, όπως αυτό του Τάκη Αράπογλου, γενικού διευθυντή και πρώην διοικητή της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, του υφυπουργού Οικονομικών, Χ. Σταϊκούρα και του καθηγητή Γ. Μουρμούρα. 

Για το υπουργείο Οικονομικών ακουγόταν και το όνομα του Αλ. Τουρκολιά, ωστόσο στην πραγματικότητα το σενάριο αυτό δεν μπορούσε να επιβεβαιωθεί, αφού είναι γνωστό πως ο κ. Τουρκολιάς προορίζεται για επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας. 

Μέχρι πάντως αργά χθες το βράδυ δεν είχε ξεκαθαρίσει εάν ο νέος «τσάρος» θα προέρχεται από το χώρο της πολιτικής ή θα είναι μία επιλογή από την αγορά ή τον τραπεζικό χώρο, όπως ο κ. Ράπανος, ενώ χτες ο κ. Σαμαράς είχε ευρεία σύσκεψη έως αργά το βράδυ με τους στενούς του συνεργάτες: 
 Κ. Μπούρα, Χρ. Σταϊκούρα, Ε. Μεϊμαράκη, Δ. Σταμάτη και Χρ. Λαζαρίδη, με τους οποίους συζήτησε όλες τις εξελίξεις και τις εναλλακτικές που υπάρχουν για τη θέση του υπουργού.

 Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Βρυξέλλες έχουν δώσει το μήνυμα πως επιθυμούν άμεσα αξιόπιστο συνομιλητή και μάλιστα με το προφίλ του κ. Ράπανου, δηλαδή με τεχνοκρατική επάρκεια, πλήρη γνώση των δημοσιονομικών και ουσιαστικό έλεγχο της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.

 Ετσι, είναι πιθανόν, το όνομα του νέου υπουργού Οικονομικών να αποφασιστεί με μεγάλη δυσκολία.
 Πάντως, αν και επικαλέσθηκε λόγους υγείας, ο κ. Ράπανος φερόταν προβληματισμένος από την απουσία άλλων τεχνοκρατών σε κομβικά υπουργεία, αλλά και από το πλαίσιο της επαναδιαπραγμάτευσης που είχαν διαμορφώσει τα τρία κόμματα τα οποία στηρίζουν την κυβέρνηση.

 Το βέβαιο είναι πως το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να κλείσει το θέμα το γρηγορότερο δυνατόν αφού ήδη υπάρχει σημαντικός αρνητικός αντίκτυπος στα δημοσιεύματα ξένων μέσων ενημέρωσης, πολλά από τα οποία συνδέουν την περίπτωση του κ. Ράπανου με την αναβολή της επίσκεψης της τρόικας στην Ελλάδα.

 www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου