Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Ποια κατηγορία δημόσιων υπαλλήλων θίγεται άμεσα από τις παγίδες του Μεσοπρόθεσμου

undefined

Μια συγκεκριμένη κατηγορία δημοσίων υπαλλήλων θα είναι αυτή που θα νιώσει κυριολεκτικά στο ...πετσί της την κυβερνητική απόφαση για αναδιοργάνωση του δημόσιου τομέα. Ο λόγος αφορά στους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς του ευρύτερου κράτους, που είτε θα συγχωνευθούν είτε θα καταργηθούν.

Το σίγουρο είναι ότι θα βάλουν λουκέτο. Για όλους αυτούς, εξαρχής ήταν γνωστό ότι θα απορροφηθούν από άλλες κρατικές υπηρεσίες, εφόσον πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις, όπως αυτά θα κριθούν μέσω ΑΣΕΠ. Οι υπόλοιποι, οι οποίοι θα απορρηφθούν, ελλείψει προσόντων, θα περάσουν σε ένα ιδιότυπο καθεστώς εργασιακής εφεδρείας (ή ομηρίας, όπως θέλετε πείτε το), για έναν χρόνο, κατά τη διάρκεια του οποίου θα περιμένουν μήπως αξιοποιηθούν κάπου.

Όλα τα παραπάνω, λίγο ως πολύ, ήταν γνωστά και τα είχε περιγράψει το Newscode.gr σε ανύποπτο χρόνο, στο όχι και τόσο απώτερο παρελθόν. Αυτό, όμως, το οποίο δεν ήταν γνωστό και μόλις τώρα αποκαλύπτεται, έχει να κάνει με τον τρόπο αμοιβής των εν εργασιακή εφεδρεία τελούντων.

Συγκεκριμένα, οι μηνιαίες απολαβές τους θα μειωθούν κατά 40% (σσ δηλαδή, αν έπαιρναν 1.000 ευρώ μηνιαίως, θα πέσουν στα 600 ευρώ), ενώ δεν θα δικαιούνται δώρων κι επιδομάτων (σσ δηλαδή θα πληρώνονται 12 μισθούς κι όχι 14). Υπό μια έννοια, το γεγονός ότι όλο αυτό το διάστημα δεν θα εργάζονται, δικαιολογεί το "κούρεμα". Ωστόσο, το ερώτημα παραμένει: Δεν θα έπρεπε να έχει γίνει διάλογος, πριν ψηφισθεί;

Η κυβέρνηση απαντά ότι προβλέπεται στο Μεσοπρόθεσμο κι όντως έτσι είναι (άρθρο 37, παράγραφος 7). Πόσοι όμως από τους βουλευτές - και ήταν πολλοί - που το ψήφισαν, το είχαν πραγματικά διαβάσει και το γνώριζαν; Στην πραγματικότητα, ελάχιστοι, όπως προκύπτει από τις εκ των υστέρων αντιδράσεις τους...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου