Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

Ο Τύπος στην Αγγλία

του Κλέαρχου Τσαουσίδη |
pressinaction.gr | Ιστοσελίδα με άποψη
Μια είδηση -αναμενόμενη εδώ και μήνες- αποτελεί την αφορμή για το σημείωμα που ακολουθεί: μια ιστοριούλα που, αν διαβαστεί προσεχτικά, θα δείξει γιατί εδώ δεν πρόκειται να σηκώσουμε ποτέ κεφάλι.
Εδώ και πολλά χρόνια, όταν ακούω τη λέξη κωλοφυλλάδα, ο νους μου πάει σε μια και μόνη: τη βρετανική News of the World. Από τα τέλη της δεκαετίας του ’60, η εφημερίδα αυτή (κυριακάτικη) ήταν η πηγή πολλών και ποικίλων σχολίων για τις καλλίπυγες (όχι πάντα) νεαρών που συνήθως φωτογραφίζονταν ολόγυμνες (ναι, τότε) και στις λεζάντες που συνόδευαν την κρεατολαγνία πονούσε η ψυχή σου για τα καημένα τα κορίτσια που έχουν περάσει απογοητεύσεις από άκαρδους σκηνοθέτες ή μόδιστρους κ.λπ. κ.λπ. πιπεράτα για εκείνην την εποχή.
Από κοντά η επίσης κυριακάτικη People, αλλά και οι ημερήσιες Sun, DailyMail, DailyExpress, DailyMirror (και πολύ «σοσιαλιστική» η τελευταία), που καθημερινά, συνήθως στην 3η ή την 5η σελίδα είχαν μιαν ξώβυζη τρίστηλη ή δίστηλη, προς τέρψιν των …πολιτικοποιημένων αγοραστών.
Θα μου πείτε «τι μας νοιάζει εμάς;» και θα σας απαντήσω ότι υπάρχει πολύ ζουμί. Και εξηγεί το γιατί οι εφημερίδες που επιμένουν στην είδηση και όχι στο παραμύθι, πολιτικό ή ό,τι άλλο, με το ζόρι πουλούν στη Μεγάλη Βρετανία 300.000 ώς 700.000 φύλλα, όταν η Mirror ή η Sun περνάνε τα 3.000.000!
Ελα όμως που από τους κώλους κάποιοι πέρασαν σε σοβαρά θέματα, εκμεταλλευόμενοι το ολιγοπώλιο που σήμερα ελέγχει το βρετανικό Τύπο. Κυρίαρχος του παιχνιδιού ο Ρούπερτ Μέρντοχ, αυστραλοκαναδοαμερικανός με πλοκάμια σε όλον τον κόσμο (και στα Βαλκάνια).
Αγγλικές και ελληνικές υποκλοπές
Δική του είναι και η News of the World, που κατηγορείται πλέον επίσημα για υποκλοπές πάσης φύσεως σε βάρος πολιτικών και πολιτών.
Στην αγγλική κοινωνία κάποια πράγματα δεν είναι ανεκτά. Θυμίζω, για τη σύγκριση, ότι το σκάνδαλο με τις υποκλοπές στην Ελλάδα, ακόμη και σε βάρος του πρωθυπουργού Καραμανλή, στάλθηκε στα αζήτητα, τα πρόστιμα που επέβαλαν οι δήθεν ανεξάρτητες αρχές φυράνανε καθ’ οδόν και ούτε γάτα ούτε ζημιά.
Στην Αγγλία προκειμένου να γλιτώσουν οι ιδιοκτήτες της εφημερίδας τις αγωγές όλων των θυμάτων τους, τι κάνουν; Κλείνουν την εφημερίδα (εδώ κλείνουν τη Βουλή). Όχι διότι θα γλιτώσουν τις αγωγές, αλλά για να αλλάξει το κλίμα εναντίον όλων των εφημερίδων που ελέγχουν.
Την Κυριακή, λοιπόν, θα κυκλοφορήσει το τελευταίο φύλλο της News of the World. Το δήλωσε στο προσωπικό ο Τζέιμς Μέρντοχ, γιος του ιδιοκτήτη της εφημερίδας, Ρούπερτ Μέρντοχ, ρίχνοντας και την ευθύνη στους εργαζόμενους με το επιχείρημα
«δουλειά της εφημερίδας είναι να κρίνει τους άλλους, αλλά απέτυχε όταν ήρθε η ώρα να κρίνουμε τον εαυτό μας»! Ξέχασε προφανώς ότι είναι αναπληρωτής διευθυντής του φύλλου, δηλαδή πλήρως υπεύθυνος για την ύλη και για τις μεθόδους συλλογής των στοιχείων από τους δημοσιογράφους.
Η εφημερίδα κυκλοφορούσε επί 168 χρόνια.
Η συνέχεια θα έχει πολύ ενδιαφέρον. Πιστεύω ότι η οικογένεια Μέρντοχ θα περάσει δύσκολες ώρες και βρίσκω απίθανο να υιοθετήσουν οι αγγλικές αρχές το παράδειγμα των ελληνικών που παρέχουν συγκλονιστικής έκτασης ασυλία σε «εκδότες» οι οποίοι έχουν παραβιάσει το μισό Ποινικό Κώδικα τουλάχιστον.

πηγη:www.pressinaction.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου