Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2024

«Καίνε» την τσέπη των καταναλωτών τα οπωροκηπευτικά -«Τεφτέρια» ακόμη και στις λαϊκές αγορές

Την ανιούσα έχουν πάρει οι τιμές των προϊόντων και σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα… ξεφεύγουν επικίνδυνα.

Με την ακρίβεια να «καλπάζει», οι καταναλωτές μετρούν ακόμη και το

τελευταίο ευρώ, προκειμένου να ψωνίσουν οπωροκηπευτικά από τις λαϊκές αγορές.

Σε λιγότερο από έναν μήνα οι τιμές στα φρούτα και λαχανικά έχουν αυξηθεί «κατακόρυφα», με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να ψωνίζουν ακόμη και με… το κομμάτι στις λαϊκές αγορές.

Οπωροκηπευτικά που «καίνε»

«Τις τελευταίες δέκα ημέρες καταγράφεται μία αύξηση στα οπωροκηπευτικά που ξεπερνά το 20%. Προσπαθούμε να ανταπεξέλθουμε όσο μπορούμε. Οι καταναλωτές είναι πλέον σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Ψάχνουν να βρουν το πιο φτηνό προϊόν κι αυτό το κάνουν γιατί δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα», αναφέρει μιλώντας στο TheOpinion, Χρήστος Κοξένογλου, μέλος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Λαϊκών Αγορών.

Με το σταγονόμετρο τα ψώνια

Αρκετοί έμποροι λαϊκών αγορών στη Θεσσαλονίκη, όπως λένε, προκειμένου να δουν να γεμίζουν τα ταμεία τους πωλούν τα προϊόντα τουςστην ίδια τιμή με αυτή που αγοράζουν.

«Ο κόσμος δεν ψωνίζει κι είναι θέμα χρημάτων», τονίζει ο Κυριάκος Πατουχιάδης, έμπορος σε λαϊκή αγορά της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τον ίδιο, σε αρκετές περιπτώσεις οι έμποροι στις λαϊκές αγορές πουλάνε τα προϊόντα τους στις τιμές που τα αγοράζουν.

«Οι καταναλωτές δεν μπορούν να πληρώσουν δυστυχώς τα εξόδα τους, τα χρήματα τους επαρκούν μέχρι τις 15 πρώτες δεκαπέντε ημέρες του μήνα, με αποτέλεσμα να αγοράζει μόνο τα απαραίτητα, δηλαδή με το κομμάτι», συμπληρώνει.

Βγαίνουν τα «τεφτέρια»

«Τεφτέρια» ακόμη και στις λαϊκές αγορές βγαίνουν, δείγμα οικονομικής αδυναμίας των καταναλωτών να αγοράσουν τα απαραίτητα για το καθημερινό τραπέζι. Αρκετοί έμποροι και παραγωγοί διαθέτουν τα προϊόντα τους με πίστωση σε πελάτες. «Σε πελάτες που ξέρουμε χρόνια κάνουμε εξυπηρετήσεις γιατί αντιλαμβανόμαστε ότι δυσκολεύονται», σημειώνει ο κ. Πατουχιάδης.

Από την πλευρά τους, οι καταναλωτές τονίζουν ότι όλα έχουν αυξηθεί, ενώ επαναλαμβάνουν ότι αγοράζουν τα απαραίτητα και σε μικρές ποσότητες.

Πώς διαμορφώνονται οι τιμές σε λαϊκή αγορά της Θεσσαλονίκης

Φασολάκια 3 ευρώ/ το κιλό
Μπάμιες 3,5 ευρώ/ το κιλό
Λεμόνια 2 ευρώ/ το κιλό
Ντομάτες 1,69 ευρώ/ το κιλό
Αγγούρια 1,99 ευρώ/ το κιλό
Πιπεριές Φλωρίνης 1,99 ευρώ/ το κιλό
Πράσινες πιπεριές στα 2,49 ευρώ/ το κιλό


theopinion.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου