Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024

Τέλος εποχής για πασίγνωστη ελληνική εταιρεία 144 ετών - Ποιος την αγόρασε

Η εταιρεία που ξεκινήσε το 1880 από τη Θεσσαλονίκη και μόλις 6 χρόνια πριν συμπληρώσει τα 150 έτη ζωής περνά σε νέα ιδιοκτησία.

Σε μία μεγάλη εξαγορά κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις μηνών, με την εταιρεία Μπενρουμπή να

περνά στην ιδιοκτησία του ομίλου Quest.

Το τίμημα της εξαγοράς είναι 27,2 εκατ. ευρώ., ενώ η συνολική επένδυση ενδέχεται να ανέλθει έως το ποσό των ευρώ 29,2εκ. εντός του επόμενου έτους, λόγω πρόβλεψης για την απόδοση επιπλέον ποσού προς τις μετόχους μειοψηφίας συνδεόμενη με τα μελλοντικά αποτελέσματα της Μπενρουμπή Α.Ε.

Η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών ανακοινώθηκε χτες, με ανακοίνωση της Μπενρουμπή ΑΕ να αναφέρει:

«Η Μπενρουμπή AE ανακοινώνει σήμερα την υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας με την εταιρία Quest Συμμετοχών A.E., μέλος του Ομίλου Quest, για την εξαγορά του 70% των μετοχών της Εταιρίας, καθώς και τη δυνατότητα απόκτησης μελλοντικά του υπολειπόμενου ποσοστού.

Η Μπενρουμπή, μια αμιγώς ελληνική εταιρία, με ιστορία 140 ετών, κατέχει ηγετική θέση στον τομέα του σχεδιασμού, προμήθειας και διανομής μικρών οικιακών ηλεκτρικών συσκευών (SDA), καθώς και προϊόντων προσωπικής περιποίησης (personal care) και μαγειρικών σκευών(cookware).

H Εταιρία, στηριζόμενη στη γνώση και μακροχρόνια εμπειρία της στον τομέα του οικιακού εξοπλισμού, δημιούργησε το 2002 τη δική της μάρκα, “IΖΖΥ”. Μία μάρκα που χτίστηκε πάνω σε 3 βασικούς πυλώνες: της ποιότητας, της ασφάλειας και της καινοτομίας.

Η μάρκα “ΙΖΖΥ” έχει αποκτήσει μεγάλη αναγνωρισιμότητα στους καταναλωτές και πετύχει πολύ σημαντική διείσδυση στα φυσικά και ηλεκτρονικά δίκτυα διανομής, αποτελώντας σήμερα τη νούμερο 1 επιλογή σε πολλές κατηγορίες προϊόντων μικρών ηλεκτρικών συσκευών στην Ελλάδα, ενώ διαθέτει παρουσία και σε ορισμένες αγορές του εξωτερικού.

Βασικές αρχές της Εταιρίας, από την ίδρυσή της από τον Σαμ Μπενρουμπή και στη συνέχεια υπό την ηγεσία της Αλίκης και της Νόρας Μπενρουμπή, ήταν και παραμένουν ο σεβασμός, η εγγύηση, η συνέπεια και η αξιοπιστία προς τους συνεργάτες και τους πελάτες της.

Ο Όμιλος Quest είναι ένας από τους μεγαλύτερους Ελληνικούς Ομίλους Εταιριών, δυναμικά αναπτυσσόμενος σε στέρεη οικονομική βάση, με κύριες δραστηριότητες στην πληροφορική και προϊόντα τεχνολογίας, ταχυδρομικές υπηρεσίες, κλιματισμό και πράσινη ενέργεια, με παρουσία στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Ο Όμιλος Quest έχει ήδη παρουσία στον κλάδο ηλεκτρικών συσκευών μέσω της διανομής προϊόντων των εταιριών Singer, Izola, Xiaomi, μεταξύ άλλων. Στόχος της Συναλλαγής είναι η Εταιρία να συνεχίσει να αναπτύσσεται, διατηρώντας την ηγετική θέση των προϊόντων που αναπτύσσει και εμπορεύεται στην Ελληνική αγορά, διευρύνοντας έτσι περαιτέρω τη γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών που προωθεί ο Όμιλος Quest.

Βάσει των όρων της συμφωνίας, η κα. Αλίκη Μπενρουμπή θα διατηρήσει τη θέση της Διευθύνουσας Συμβούλου της Εταιρίας, η κα. Αλεξία Μουστρούφη-Μπενρουμπή θα αναλάβει τον ρόλο της Chief Operating Officer.

Η ολοκλήρωση της Συναλλαγής τελεί υπό προϋποθέσεις και όρους, μεταξύ των οποίων και οι απαραίτητες γνωστοποιήσεις ή και εγκρίσεις από τις αρμόδιες Αρχές. Στο πλαίσιο της εν λόγω Συναλλαγής, Χρηματοοικονομικός Σύμβουλος της Quest Holdings για τη συναλλαγή ήταν η Grant Thornton, ενώ Νομικός Σύμβουλος το γραφείο Lambadarios Law Firm. Η Deloitte ενήργησε ως Χρηματοοικονομικός Σύμβουλος της Εταιρίας και η Δικηγορική Εταιρία Ποταμίτης/Βεκρής ως Νομικός Σύμβουλος της Εταιρίας».

Η εξαγορά της Μπενρουμπή αναμένεται να ενισχύσει τα οικονομικά αποτελέσματα της Quest (πωλήσεις 25 εκατ. ευρώ και προ φόρων κέρδη 3,8 εκατ. το 2023, ενώ κατά το 2024 εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί αύξηση των μεγεθών αυτών), όπως επίσης θα αποτελέσει πηγή συνεργειών και οικονομιών κλίμακας.

Η εταιρεία Μπενρουμπή, γνωστή στο κοινό σήμερα με τα brands izzy, Pyrex και Babyliss, κατά το 2023 παρουσίασε πωλήσεις ευρώ 25 εκατ. ευρώ, EBITDA ευρώ 5,2 εκατ. ευρώ και ΕΒΤ ευρώ 3,8 εκατ. ευρώ ενώ κατά το 2024 εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί αύξηση των μεγεθών αυτών. Η Μπενρουμπή Α.Ε. έχει ιστορία 140 χρόνων στον τομέα του οικιακού εξοπλισμού και κατέχει ηγετική θέση στον τομέα της διανομής ηλεκτρικών και οικιακών συσκευών καθώς και σε προϊόντα προσωπικής περιποίησης.

Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες της οικογένειας Μπενρουμπή ξεκίνησαν στη Θεσσαλονίκη, την πατρίδα της ελληνικής εβραϊκής κοινότητας, το 1880 όταν ο Χάιμ, πατέρας του Σαμ Μπενρουμπή μαζί με τον παππού του ανοίγουν ένα κατάστημα με γυαλικά. 

Η Θεσσαλονίκη αποτελούσε έναν από τους σημαντικότερους εμπορικούς κόμβους των Βαλκανίων άνοιξε τον δρόμο για τους διορατικούς και ευφυείς επιχειρηματίες να εισάγουν προϊόντα από την Ευρώπη και να τα πουλούν στην Ελλάδα, την Τουρκία, τη Γιουγκοσλαβία και σε άλλες γειτονικές χώρες.

Ηταν οι μοναδικοί εισαγωγείς τέτοιων ειδών εκείνη την εποχή και έτσι κατάφεραν να κυριαρχήσουν στο χονδρεμπόριο. Ο πόλεμος όμως τους αφανίζει επιχειρηματικά κυριολεκτικά.

Ο Χάιμ Μπενρουμπή, μετά από πολλές δοκιμασίες και αφού ο πόλεμος τελειώνει ξαναδοκιμάζει την τύχη του στο εμπόριο  από την αρχή και με τα λίγα χρήματα που είχε στέλνει τον γιο του Σαμ στην Αγγλία για σπουδές. Οταν ο πατέρας αρρώστησε ο γιος επιστρέφει στην Ελλάδα αναγεννώντας την ετιαρεία

Η εταιρεία πρωτοβάζει στα σπίτια την ηλεκτρική σκούπα και τις χύτρες ταχύτητας, φτάνοντας να πουλάει περισσότερες από 3.000.000 και κάνοντας τις δουλειές να απογειώνονται. Ο εξοπλισμός των ελληνικών νοικοκυριών και των επαγγελματικών μονάδων τουρισμού, φιλοξενίας και εστίασης ήταν πάντα το κύριο αντικείμενο του Μπενρουμπή.

Η πετυχημένη πορεία του Σαμ Μπενρουμπή οδηγεί τον όμιλο το 1990 στο Χρηματιστήριο. Το 2014 ο επιχειρηματίας φεύγει από τη ζωή και αφήνει στο τιμόνι της εταιρείας τις δύο του κόρες, Αλίκη και Νόρα. 

typosthes.gr/oikonomia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου