Τρίτη 14 Μαΐου 2024

Ν.Καραμούζης: Τα επόμενα βήματα και γιατί έγινε το deal με την Doppler

Του Γιώργου Λαμπίρη

Την είσοδο του SMERemediumCap του Νίκου Καραμούζη σηματοδοτεί και ουσιαστικά η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρείας ανελκυστήρων, Doppler.
 Η τακτική συνέλευση στις 31 Μαΐου θα κληθεί να αποφασίσει για την έκδοση των warrants και του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ με παράλληλη κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων στις εν λόγω εκδόσεις. 
Θυμίζουμε ότι το fund απέκτησε μέρος των μετοχών του βασικού μετόχου και ιδρυτή της Doppler, Σταύρου Σταυρόπουλου, ενώ έχει αναλάβει την υποχρέωση να χρηματοδοτήσει την εταιρεία, μέσω της έκδοσης τίτλων δικαιωμάτων κτήσης κοινών μετοχών (warrants) και του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου, συνολικού ποσού 5,35 εκατ. ευρώ.

Έλλειψη ρευστότητας και πηγών χρηματοδότησης που έφεραν τη συμφωνία

Οι βασικότεροι λόγοι που οδήγησαν στη συγκεκριμένη συμφωνία από την πλευρά της εταιρείας είναι ότι το 2023 βρέθηκε υπό καθεστώς έντονης χρηματοοικονομικής πίεσης. Τα σταθερά υψηλά επιτόκια δανεισμού, οι σωρευμένες υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές και πιστωτές οι οποίες είχαν διογκωθεί και η έλλειψη των διαθέσιμων πηγών χρηματοδότησης υποχρέωσαν την επιχείρηση με έδρα το Κιλκίς να αναζητήσει πηγή χρηματοδότησης.
 Γι’ αυτό και οι μέτοχοι της εταιρείας ήρθαν σε συμφωνία με το fund του Νίκου Καραμούζη, προκειμένου να διασφαλίσουν τη χρηματοδότηση της Doppler με σκοπό να ενισχυθούν τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας μέσω της έκδοσης τίτλων δικαιωμάτων κτήσης κοινών μετοχών (warrants), και να εξασφαλίσουν μέσω της συνολικής χρηματοδότης του SMERemediumCap την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της.

Η χρηματοδότηση της Doppler από τον επενδυτή εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε ενίσχυση της κεφαλαιακής της επάρκειας λόγω της εισροής σημαντικών κεφαλαίων με πολύ χαμηλότερο κόστος σε αντίθεση με την άντληση τραπεζικού δανεισμού και περαιτέρω αναμένει θετική επίπτωση στον κύκλο εργασιών της. Η εταιρεία προσδοκά στην ενίσχυση της αξίας των μετοχών της από το ευρύ επενδυτικό κοινό ως απόρροια της προστιθέμενης αξίας που θα επιφέρει η απρόσκοπτη εκτέλεση του επενδυτικού προγράμματός της λόγω επαρκούς ρευστότητας.

Σκοπός η αναδιάρθρωση του τραπεζικού δανεισμού

Περαιτέρω, η συμμετοχή του fund Καραμούζη αναμένεται να οδηγήσει στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της εταιρείας με αποτέλεσμα να καταστεί εφικτή η αναδιάρθρωση του υφιστάμενου τραπεζικού δανεισμού της. Η εταιρεία επίσης θα προσπαθήσει να επωφεληθεί από τις συνέργειες και τις συνεργασίες που μπορεί να της εξασφαλίσει ο επενδυτής. Αναφέρουμε ότι ο τραπεζικός δανεισμός της στο τέλος του 2023 ήταν 10,65 εκατομμύρια ευρώ. Επομένως, η προσφυγή εκ νέου στη λύση του τραπεζικού δανεισμού, έχοντας ήδη καταβληθεί σχετική προσπάθεια στο άμεσο παρελθόν χωρίς αποτέλεσμα, θεωρήθηκε ότι αυτήν τη φορά δεν θα ήταν πρόσφορη ακόμα και εάν ήταν εφικτή, ενώ δεν θα ήταν συμφέρουσα λόγω του υψηλού κόστους δανεισμού της τρέχουσας χρονικής περιόδου.

Σημειώνεται ότι προς την προσεχή γενική συνέλευση θα προταθεί και αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 495 χιλιάδες ευρώ με σκοπό να ενισχυθούν τα διαθέσιμα κεφάλαια της Doppler για να προχωρήσει στις επόμενες επιχειρηματικές της κινήσεις.
Στόχος ο υπερδιπλασιασμός του τζίρου στην πενταετία

O επιχειρηματικός σχεδιασμός της εταιρείας προβλέπει ότι θα αγγίξει τα 40 εκατομμύρια ευρώ στην πενταετία, υπερδιπλασιάζοντας το τζίρο της που το 2023 ανήλθε σε περίπου 18 εκατομμύρια ευρώ. Η εισηγμένη θα προβεί σε σειρά επενδύσεων για νέες εγκαταστάσεις και μηχανολογικό εξοπλισμό, που εκτιμάται ότι θα ενισχύσουν τη δυναμική της τα επόμενα χρόνια.

Η Doppler έχει λάβει έγκριση για τη συμμετοχή της σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ και εκκρεμεί η έγκριση για δεύτερο, προκειμένου η εταιρεία να προβεί στην υλοποίηση συνολικών επενδύσεων που θα αγγίξουν τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Ο χρονικός ορίζοντας υλοποίησης των συγκεκριμένων έργων είναι για το διάστημα 2024-2027. Στο επίκεντρο βρίσκεται η "πράσινη” ανάπτυξη και μεταποίηση.
Στο κάδρο εξαγορά εκτός Ελλάδας – Εξαγωγές σε 92 χώρες

Στο στόχαστρο της Doppler είναι να προχωρήσει σε εξαγορά εκτός Ελλάδας για να διευρύνει το εκτόπισμά της, γεγονός στο οποίο θα τη βοηθήσει σημαντικά η επένδυση του fund Καραμούζη. Αυτήν τη στιγμή η εξαγωγική της δραστηριότητα εντοπίζεται σε 92 χώρες μεταξύ των οποίων το Περού και το Εκουαδόρ. Η ισχυρή εξαγωγική της δραστηριότητα αποτελεί βασικό κίνητρο για τον επενδυτή στην προκειμένη περίπτωση.

Την τελευταία διετία η εταιρεία κατάφερε να ενισχύσει τις πωλήσεις της στην Ελλάδα, καθώς από 95%-5% που ήταν η αναλογία πωλήσεων εξωτερικού-εσωτερικού, πλέον κινείται στα επίπεδα του 85%-15% με στρατηγική απόφαση των μετόχων της να στραφούν και στην εσωτερική αγορά.

Η εταιρεία διατηρεί ποσοστό συμμετοχής 10% σε κινεζική εταιρεία με την ονομασία Doppler China. Σύμφωνα με την κυρία Σταυροπούλου, η συγκεκριμένη εταιρεία διαθέτει πύργο δοκιμών στην κινεζική αγορά, γεγονός που προσφέρει τη δυνατότητα στην Doppler να εξυπηρετεί πελάτες της στην Ασία, αξιοποιώντας τις οικονομίες κλίμακας που δημιουργούνται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου