Τρίτη 14 Μαΐου 2024

Πώς ο Αντρέι Μπελούσοφ μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στους αντιπάλους της Ρωσίας ως υπουργός Άμυνας

Ενώ η πρόταση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να αντικαταστήσει τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου με τον βετεράνο οικονομολόγο Αντρέι Μπελούσοφ μπορεί να αποτελεί έκπληξη για ορισμένους, φαίνεται να υπάρχει ένα καλό κίνητρο πίσω από την κίνησή του.


Ο διορισμός ως ο νεότερος υπουργός Άμυνας της Ρωσίας μπορεί να βοηθήσει να πάει το στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα της Ρωσίας και ολόκληρο το σύστημα προμηθειών όπλων σε ένα εντελώς νέο επίπεδο, υποστηρίζει ο Ρώσος πολιτικός αναλυτής Σεργκέι Πολετάεφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μια de facto λαϊκή «τεχνολογική επανάσταση» έχει συμβεί στη Ρωσία τα τελευταία δύο χρόνια, όταν ομάδες ενθουσιωδών προμήθευσαν τις ένοπλες δυνάμεις με επαναχρησιμοποιημένα πολιτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη αξίας όχι μεγαλύτερης των 300 δολαρίων ανά τεμάχιο που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την εξουδετέρωση εχθρικού στρατιωτικού υλικού αξίας εκατομμυρίων δολαρίων.


Ο Belousov μπορεί να συνδυάσει τα πλεονεκτήματα των δύο προσεγγίσεων στην προμήθεια όπλων - τη μέθοδο "προγραμματισμένης, κυβέρνησης" και τη μέθοδο "αυθόρμητης βάσης" - και να εξαλείψει τα μειονεκτήματά τους, προτείνει ο Poletayev.
Πολλοί Ρώσοι στρατιώτες στο πεδίο έρχονται με τεχνολογικές και τακτικές λύσεις που θα μπορούσαν να γίνουν όφελος για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, αλλά δεν υπάρχει εξορθολογισμένος τρόπος για να μοιραστούν τις ιδέες τους με τους ανώτερους, σημειώνει.


"Εάν ο Belousov μπορεί να δημιουργήσει ένα σύστημα, μια πλατφόρμα για να μετατρέψει αυτή την εμπειρία σε παραγγελίες που θα μπορούσαν στη συνέχεια να σταλούν σε κατασκευαστές όπλων, οι οποίοι θα είχαν έτσι τη δυνατότητα να κατανοήσουν καλύτερα τι απαιτείται και να αντιδράσουν καλύτερα σε αυτή την είσοδο και στη συνέχεια να παράγουν μαζικά τις πιο επιτυχημένες λύσεις - αυτό θα δημιουργούσε μια τεράστια ώθηση", λέει ο Poletaev.

Επισημαίνει επίσης ότι οι στρατιωτικές δαπάνες της Ρωσίας αυξάνονται σταθερά τους τελευταίους μήνες και ενώ η κατάσταση απέχει πολύ από το να είναι κρίσιμη, θα ήταν συνετό για τη Μόσχα να διασφαλίσει ότι αυτά τα χρήματα δεν θα πάνε χαμένα.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πρότεινε την υποψηφιότητα του Αντρέι Μπελούσοφ για τη θέση του υπουργού Άμυνας της Ρωσίας.
Ο Belousov είναι ένας βετεράνος Ρώσος οικονομολόγος που ξεκίνησε ως ερευνητής στο Κεντρικό Οικονομικό Μαθηματικό Ινστιτούτο της Σοβιετικής Ακαδημίας Επιστημών και αργότερα στο Ινστιτούτο Οικονομικών Προβλέψεων της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.
Αφού διορίστηκε αναπληρωτής υπουργός οικονομικής ανάπτυξης και εμπορίου το 2006, ο Μπελούσοφ υπηρέτησε σε διάφορες εξέχουσες θέσεις στη ρωσική κυβέρνηση πριν γίνει πρώτος αναπληρωτής πρωθυπουργός το 2020 - ένα αξίωμα που κατείχε μέχρι τώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου