Σάββατο 8 Ιουλίου 2023

Πύρρειος... η νίκη των πωλητών στο Χρηματιστήριο

Έντονη μεταβλητότητα, αντίρροπες δυνάμεις και χαμηλό τζίρο εμφάνισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και προσπάθησε να κινηθεί πάνω από τις 1.280 μονάδες, τελικά οι πιέσεις ήταν τέτοιες που δεν κατάφερε να τις απορροφήσει, κλείνοντας αρνητικά για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 0,09% στις 1.278,30 μονάδες, ενώ

σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.286,02 μονάδων (+0,52%) και 1.273,15 μονάδων (-0,49%). Ο τζίρος ανήλθε στα 71,15 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 19,32 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 199,17  χιλ. τεμάχια αξίας 2,42 εκατ. ευρώ.

...
...© Παρέχεται από: capital.gr

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,11% στις 3.080,06 μονάδες, ενώ στο -0,025% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 2.058,42 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,37% στις 1.023,28 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας τώρα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες μόλις 0,02%, με τον FTSE 100 να έχει πτώση 0,60%. Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε από την άλλη κατά 1,41%.

Εβδομάδα εξισορρόπησης

Δύο ημέρες ανόδου, δύο ημέρες πτώσης και μία εξισορρόπησης ήταν ο απολογισμός της εβδομάδας, με την αγορά να βρίσκεται σήμερα στη διελκυστίνδα των αντίρροπων δυνάμεων, με πολύ χαμηλό τζίρο. Βέβαια, κατάφερε μετά κόπων να κρατήσει τα επίπεδα στα οποία άρχισε την εβδομάδα, κυρίως λόγω της δεικτοβαρούς Coca Cola, η οποία επιβραβεύτηκε για την αναβάθμιση των προβλέψεών της.

Πάντως, αυτό που απασχόλησε την αγορά ήταν ο χαμηλός της τζίρος, ειδικά μάλιστα όταν οι πρωταγωνιστές ακόμη και με λίγα κομμάτια ανέβαζαν τις συναλλαγές σημαντικά (λόγω τιμής). Και ήταν η έκτη συνεχόμενη συνεδρίαση που ο τζίρος έμεινε κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ, την ώρα που ο μέσος όρος του πρώτου εξαμήνου είχε ξεπεράσει τα 110 εκατ. ευρώ.

Έτσι, αν και η αγορά δεν έδωσε το σήμα ότι έχει ολοκληρωθεί η διορθωτική της πορεία, οι χαμηλές συναλλαγές δεν αποτύπωσαν μεγάλες αλλαγές θέσεων, παρά μόνο κάποια κατοχύρωση κερδών και μικρές αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων. Η παρουσία των αγοραστών επίσης δεν έλειψε, καθώς παρατηρήθηκαν επιλεκτικές κινήσεις που υποδηλώνουν ότι το ενδιαφέρον είναι ισχυρό. Άλλωστε, εάν οι αγοραστές μπορούν να πετύχουν χαμηλότερες τιμές θα είναι το ιδανικό σενάριο για να αφήσουν την αγορά να κάνει τη διόρθωσή της, στη σκιά μάλιστα και των κεφαλαίων που ζήτησαν Μυτιληναίος και Πειραιώς αυτές τις ημέρες.

Τεχνικά τώρα, πολλοί τίτλοι βρίσκονται στα όρια της αντιστροφής της θετικής βραχυπρόθεσμης τάσης, εντούτοις όπως σχολιάζει χρηματιστηριακή πηγή στο Capital.gr, όλα μπορεί να αναιρεθούν εάν υπάρξουν κάποιες εξελίξεις, ή σημάδια που να προμηνύουν επιτάχυνση των εξελίξεων στο μέτωπο της επενδυτικής βαθμίδας. Άλλωστε η ρευστότητα όπως φαίνεται παραμένει στα τερματικά, ενώ κατευθύνεται ένα μικρό μέρος αυτής σε μεγαλύτερο εμβαδόν του ταμπλό.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, ο Μυτιληναίος, η ΕΥΔΑΠ και η Motor Oil ήταν τα μεγάλα βαρίδια της αγοράς, καθώς έκλεισαν με απώλειες που ξεπέρασαν το 2%, ενώ άνω του 1% ήταν η πτώση σε Σαράντη, Ελλάκτωρ, Aegean, Cenergy και ΟΠΑΠ.

Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Jumbo, Titan, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ, Quest, ΔΕΗ, Autohellas, Eurobank και ΓΕΚ Τέρνα, με τη Βιοχάλκο να κλείνει αμετάβλητη, παρά την καλή ενδοσυνεδριακή της εικόνα. Θετικά έκλεισαν οι Εθνική, Λάμδα, Ελληνικά Πετρέλαια και Alpha Bank, με την Πειραιώς και την ΕΛΧΑ να κλείνουν με κέρδη άνω του 1%. Στο +3,63% έκλεισε η Coca Cola. 

capital.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου