Παρασκευή 13 Αυγούστου 2021

Η πρόσφατη έξαρση της πανδημίας στο Ισραήλ δείχνει ότι απαιτείται πολύπλευρη στρατηγική αντιμετώπισης

Του William A. Haseltine

Η έξαρση των νέων κρουσμάτων κορονοϊού στα υψηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2021 έχουν αναγκάσει το Ισραήλ να εξετάζει την επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων αλλά και το ενδεχόμενο επέκτασης των ενισχυτικών δόσεων εμβολιασμού σε ανθρώπους άνω των 50 ετών. 

Επιλογή που τέθηκε στο τραπέζι μετά την χορήγηση ενισχυτικής δόσης εμβολίων σε περίπου 2.000 ανθρώπους με ανοσοκατεσταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα πριν από μερικές εβδομάδες, πριν την

διεύρυνση του εμβολισμού με τρίτη δόση σε όλους τους πολίτες της χώρας ηλικίας άνω των 60 ετών, την 1η Αυγούστου.

Κι αυτό γιατί καταγράφονται κρούσματα τόσο ανάμεσα στους εμβολιασμένους όσο και στους μη εμβολιασμένους πολίτες της χώρας, την ώρα μάλιστα που το Ισραήλ έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στον κόσμο. Γεγονός που καταδεικνύει ότι κανένα μέτρο από μόνο του δεν αρκεί για να ελεγχθεί η πανδημία, καθώς ο κορονοϊός συνεχίζει να εξελίσσεται και να μεταλλάσσεται. Αντίθετα, απαιτείται μια πολύπλευρη στρατηγική για τον περιορισμό της νόσου Covid-19.

Έκθεση που δημοσίευσε τον Ιούλιο το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ διαπίστωσε ότι το εμβόλιο κατά του κορονοϊού των Pfizer/BioNTech παρέχει προστασία από τη νόσο Covid-19 μόλις κατά 39%, στη χώρα όπου το μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα έχει κυριαρχήσει, αλλά εξακολουθεί να παρέχει ισχυρή προστασία έναντι της σοβαρής νόσησης και της νοσηλείας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου στην αποτροπή της νοσηλείας ανέρχεται στο 88%, ενώ στην αποτροπή σοβαρής νόσησης φτάνει το 91%.

Ωστόσο, το συνολικό ποσοστό προστασίας (39%) είναι σημαντικά χαμηλότερο από την προηγούμενη εκτίμηση της 5ης Ιουλίου που έκανε λόγο για αποτελεσματικότητα 64% και πολύ περισσότερο από το αρχικό ποσοστό αποτελεσματικότητας 95% που είχε ανακοινώσει το Ισραήλ τον Μάιο, με βάση τα στοιχεία της περιόδου 24 Ιανουαρίου - 3 Απριλίου 2021.

Η έκθεση του Ισραήλ έρχεται σε αντίθεση με τα στοιχεία της βρετανικής κυβέρνησης που διαπιστώνουν ότι το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech είναι κατά 88% αποτελεσματικό έναντι της συμπτωματικής νόσου από την μετάλλαξη Δέλτα δύο εβδομάδες μετά την χορήγηση της δεύτερης δόσης, σε σύγκριση με την προστασία 93% που παρέχει έναντι της μετάλλαξης Άλφα, με βάση στοιχεία της περιόδου 5 Απριλίου έως 16 Μαΐου.

Η αξιολόγηση των δεδομένων για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι ένα πολύπλοκο έργο που απαιτεί να ληφθούν υπόψη πολλές πτυχές, όπως το μέγεθος του πληθυσμού στον οποίο διεξήχθη η μελέτη, οι ημερομηνίες και η διάρκεια παρακολούθησης, οι διάφοροι τύποι των εμβολίων που χορηγούνται, καθώς και πολλές ακόμη μεταβλητές.

Ωστόσο, ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο, καταγράφεται σαφής μείωση της ανοσίας και της προστασίας που παρέχει το εμβόλιο με την πάροδο του χρόνου.

Ως μία από τις χώρες με τις καλύτερες επιδόσεις στο μέτωπο των εμβολιασμών, το Ισραήλ λειτουργεί σαν το "καναρίνι στο ανθρακωρυχείο” για όλους τους άλλους, ειδικά για τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου δεν υπάρχουν πολύ άλλοι τρόπο προστασίας της δημόσιας υγείας. Όσο κουρασμένοι κι αν είμαστε όλοι από τα πρωτόκολλα και τις παρεμβάσεις για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορονοϊού, δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, καθώς ο ιός απέχει ακόμη πολύ από το να ξεμείνει από "κόλπα”.

Το Ισραήλ κάποτε είχε ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό σύστημα ιχνηλάτησης των κρουσμάτων, που διατήρησε υπό έλεγχο τον κορονοϊό ακόμη και πριν την διάθεση εμβολίων. Στα τέλη Μαΐου, ωστόσο, λόγω της υπέρμετρης αισιοδοξίας που στηριζόταν στον χαμηλό αριθμό των ημερήσιων νέων κρουσμάτων και στο ταχύ πρόγραμμα εμβολιασμού, ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Benny Gantz, και ο αρχηγός του στρατού, Aviv Kochavi, έκλεισαν το κέντρο ιχνηλάτησης επαφών του στρατού, γνωστό και ως Alon, μεταφέροντας την ευθύνη στο υπουργείο Υγείας και μειώνοντας το απασχολούμενο προσωπικό.

Στο αποκορύφωμα της λειτουργίας του, το Alon διέθετε περίπου 3.000 ιχνηλάτες επαφών που είχαν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν 6.000 επιδημιολογικούς ελέγχους ημερησίως. Ωστόσο, σήμερα, με 10.000 νέα κρούσματα κορονοϊού να καταγράφονται στο Ισραήλ τις τελευταίες ημέρες, οι ιχνηλάτες μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν επιδημιολογικούς ελέγχους μόνο στο 40% των περιπτώσεων.

Τελευταία, το Ισραήλ και πολλές άλλες χώρες έχουν εστιάσει κυρίως στην χορήγηση ενισχυτικών δόσεων εμβολίων για την αντιμετώπιση της μειούμενης ανοσίας που παρέχουν τα εμβόλια. Αλλά δεν πρέπει να κάνουμε το λάθος να βασιστούμε μόνο σε έναν τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας. 

Τα εμβόλια αποτελούν ένα κρίσιμο "όπλο” στη μάχη κατά του κορονοϊού, αλλά θα πρέπει να συνδυάζονται και με άλλες μεθόδους προστασίας. Για να καλυφθούν τυχόν "κενά” στην προστασία που παρέχουν τα εμβόλια, μπορούμε να υψώσουμε μια δεύτερη γραμμή άμυνας με την προφυλακτική χρήση αντιιικών φαρμάκων.

Η αμερικανική κυβέρνηση δέσμευσε πρόσφατα 3,2 δισ. δολάρια για την ανάπτυξη αντιιικών χαπιών για τη νόσο Covid-19. Παρότι αποτελεί μια πολύτιμη πρωτοβουλία, πρέπει επειγόντως να εστιάσουμε στην ανάπτυξη αντιιικών φαρμάκων, δίνοντας την ίδια προτεραιότητα όπως κάναμε στην περίπτωση των εμβολίων.

Πολλοί έχουν εστιάσει στη χρήση αντιιικών φαρμάκων αποκλειστικά για την θεραπεία της νόσου Covid-19 που προκαλεί ο κορονοϊός, όταν η πραγματική τους "δύναμη” είναι η προληπτική τους χρήση, ώστε όσοι εκτεθούν στον ιό είτε να μην αρρωστήσουν είτε να μην μεταδώσουν τη νόσο. Όπως κάνει το αντιιικό Xolfuza για τη θεραπεία της γρίπης, το οποίο μειώνει τη μετάδοση κατά 80% στο στενό οικογενειακό περιβάλλον.

Επιτιθέμενοι στον ιό πριν να έχει την ευκαιρία να αναπαραχθεί, έχουμε την δυνατότητα να αποτρέψουμε την εξάπλωση των κρουσμάτων και την εμφάνιση μελλοντικών μεταλλάξεων. Φυσικά, για να είναι επιτυχής η προληπτική-προφυλακτική χρήση αντιιικών φαρμάκων πρέπει να συνδυαστεί με ένα μαζικό πρόγραμμα ελέγχων αντιγόνου και ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα ιχνηλάτησης ώστε να εντοπίζονται γρήγορα οι επαφές. 

Με άλλα λόγια, όσο ο ιός συνεχίζει να εξελίσσεται, το ίδιο πρέπει να κάνει και η αμυντική μας στρατηγική. Μια πολύπλευρη στρατηγική που αξιοποιεί αντιιικά φάρμακα διασφαλίζει ότι μπορούμε να προστατεύσουμε τους ανθρώπους και να ξαναχτίσουμε έναν κόσμο που θα είναι προετοιμασμένος για μελλοντικές επιδημίες από κορονοϊούς και άλλες ασθένειες. 

capital.gr/forbes

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου