Δευτέρα 19 Μαΐου 2014

Για ποιες κινήσεις προετοιμάζονται οι ξένοι επενδυτές, ανάλογα με τα αποτελέσματα των εκλογών


Τα βλέμματα πλέον είναι στραμμένα στα αποτελέσματα των δεκατριών περιφερειών της χώρας, καθώς εκτιμάται ότι οι επιδόσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελέσουν δείγμα για τα αποτελέσματα των
ευρωεκλογών της 25ης Μαΐου δεδομένου ότι η άθροιση των ψήφων των υποψηφίων θα οδηγήσει σε σημαντικά συμπεράσματα.

Ωστόσο, υπάρχει και μερίδα αναλυτών που αναφέρει ότι ακόμα και αν συμβεί η έκπληξη στην αυτοδιοίκησης, δεν βλέπουν κάποιο κίνδυνο αφού οι υποψήφιοι δεν συνδέονται ως επιλογή με τα κόμματα, αλλά με το πρόσωπο της περιοχής του ψηφοφόρου.
 Αξίζει να σημειωθεί σε αυτό το σημείο, ότι οι περισσότεροι ξένοι επενδυτικοί οίκοι παραμένουν θετικοί και long για την Ελλάδα και τις μετοχές των εισηγμένων, παρά τις όποιες σκέψεις για αστάθεια.

Οι προσδοκίες
Στη Νέα Δημοκρατία υπάρχει η εκτίμηση ότι θα βγει πρώτη ή ο υποψήφιος της θα περάσει στον δεύτερο γύρο σε τουλάχιστον οκτώ περιφέρειες: Ηπειρο, Θεσσαλία, Ανατολική Μακεδονία - Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία, Πελοπόννησο, Ιόνιο, Στερεά Ελλάδα, ενώ “παλεύει” για τη Δυτική Ελλάδα.

Σχετικά με τις μεγάλες πόλεις η κατάσταση δυσκολεύει για την Νέα Δημοκρατία και ειδικά για την Αθήνα θα είναι ντέρμπι.

Επομένως, οι διπλές εκλογές έφτασαν και οι αναλυτές και τα βλέμματα όλων είναι πως τα αποτελέσματα μπορούν να επηρεάσουν την πορεία της οικονομίας ή θα αλλάξει το κλίμα και η εικόνα που έχουν πλέον οι ξένοι για την Ελλάδα.
Η αντίδραση τους θα είναι διαφορετική ανάλογα με τα σενάρια, ενώ ήδη έχουν αρχίσει τα τρομοκρατικά δημοσιεύματα στο ξένο τύπο για πολιτική αστάθεια, τα οποία επηρεάζουν τη ψυχολογία των επενδυτών και κρατούν στάση αναμονής.

Το χρηματιστήριο
Το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται στο “κόκκινο”, ενώ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι ξένοι για πρώτη φορά από το Ιούνιο του 2012 ήταν πωλητές το Μάιο, ύστερα από 21 μήνες δυναμικής παρουσίας. Μέσα σε ένα μήνα έχει καταγράψει απώλειες 12,8%, σε 3 μήνες 14,8%, ενώ σε επίπεδο έτους έχασε όλα τα κέρδη και σημειώνει απώλειες -5%.

Πάντως, πρέπει να επισημάνουμε ότι όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα η πτώση του γενικού δείκτη ξεκίνησε από αρχές Απριλίου.
Επομένως, δεν μπορεί κάποιος να πει βεβαιότητα ότι η πτώση συνδέεται με το πολιτικό ρίσκο.
Εξάλλου, όπως είχε αρκετές φορές γράψει το newmoney.gr, οι επενδυτές προειδοποιούσαν για μία διόρθωση στο Χρηματιστήριο προς τις 1.100 μονάδες και ειδικά πριν τις ευρωεκλογές.
 Αυτό το επίπεδο θα αποτελούσε την αρχή ενός ανοδικού κύκλου, αφού οι ελληνικές εισηγμένες βρίσκονται με καλή φάση, όσον αφορά τις αξίες τους και τις προοπτικές κερδοφορίας. Φυσικά, όλα αυτά σε περίπτωση που δεν υπάρξουν εκπλήξεις.

Επίσης, όπως φαίνεται στο γράφημα το ελληνικό χρηματιστήριο είναι αρκετά χαμηλά σε σχέση με το γερμανικό δείκτη, κάνοντας το πιο ελκυστικό.

Το παραπάνω γράφημα αφορά τις κινήσεις του γενικού δείκτη μέσα σε ένα έτος. Διακρίνεται ότι υπήρξε μεταβλητότητα, αλλά και έφτασε σε σημείο να κάνει τρελές αποδόσεις...

Τι βλέπουν, τα σενάρια και οι αντιδράσεις ανά περίπτωση
Η πλειοψηφία των αναλυτών μπορεί να βλέπουν μία νευρικότητα, αλλά σε μακροχρόνιο ορίζοντα οι προβλέψεις είναι θετικές για την πορεία τόσο της οικονομίας, των επενδύσεων και του χρηματιστηρίου.

 Σύμφωνα με τους ίδιους, τα πολιτικά ρίσκα αν προκύψουν θα είναι το 2015, με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και των προώρων εκλογών, αλλά όχι με τωρινές εκλογές.
Μάλιστα, όπως τονίζουν χρηματιστηριακοί παράγοντες, η αγορά έχει προεξοφλήσει μία διαφορά 2 μονάδων μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, ενώ μέχρι τις εθνικές εκλογές υπάρχει πολύς χρόνος για να “γυρίσει” το κλίμα, όσο η οικονομία βελτιώνεται.

Το βασικό σενάριο που παρουσιάζουν οι αναλυτές είναι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, με μικρή διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία και η Ελιά να παίρνει περίπου 5% και έτσι το ΠΑΣΟΚ δεν θα θέλει να αποχωρήσει από την κυβέρνηση και να προκαλέσει εκλογές, με το επόμενο κρίσιμο τεστ να είναι η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας τέλη του 2014. Οι αναλυτές σχολιάζουν ότι έχει προεξοφληθεί αυτό το σενάριο, το οποίο θεωρείται και το πιο πιθανό.

Το μέτριο σενάριο είναι η νίκη της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, με ελάχιστη διαφορά και το ΠΑΣΟΚ με κακές επιδόσεις και τότε μπορεί ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ να αποχωρήσει, αλλά το κόμμα του να παραμείνει στην κυβέρνηση, να γίνει ανασχηματισμός και να γίνουν εκλογές τέλη του έτους αν δεν “κρατήσει” η κυβέρνηση. Σύμφωνα με τους αναλυτές, τότε θα υπάρξει μία νευρικότητα, παρόλα αυτά είναι προετοιμασμένοι και δεν θα διαμορφώσει αρνητικό κλίμα.
Το αισιόδοξο σενάριο για την κυβέρνηση και το οποίο έχει χαμηλές πιθανότητες πραγματοποίησης είναι η μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας και το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ στο 5%. Αυτό, όπως σχολιάζουν οι αναλυτές, θα προκαλούσε σίγουρα το αίσθημα της ασφάλειας των ξένων για την πολιτική πορεία της χώρας και άνοδο του χρηματιστηρίου.

Το απαισιόδοξο για την κυβέρνηση είναι νίκη του ΣΥΡΙΖΑ με μεγάλη διαφορά έξι μονάδων από τη Νέα Δημοκρατία και κάτω από το 3% για ΠΑΣΟΚ. Τότε, σύμφωνα με τους αναλυτές, η κυβέρνηση θα έπεφτε και θα γίνονταν εκλογές, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Σίγουρα, η επόμενη ημέρα θα ήταν δύσκολη για το χρηματιστήριο της Ελλάδας, καθώς οι επενδυτές θεωρούν ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο η χώρα θα έμπαινε σε νέο κύκλο αβεβαιότητας, διότι δεν υπάρχει σαφής πολιτική από την τωρινή αξιωματική αντιπολίτευση για το αν θα ακολουθήσει ή όχι το πρόγραμμα της τρόικας και για το καθεστώς των τραπεζών.

Οι εκκρεμότητες
Μετά τις ευρωεκλογές η κυβέρνηση έχει πολλές προκλήσεις να αντιμετωπίσει, ενώ πρέπει να θεσμοθετήσει μία λίστα από τα προαπαιτούμενα για τις δύο ισόποσες δόσεις του ενός δισ. Ευρώ, για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο. Μεταξύ άλλων, θα πρέπει να καθοριστούν οι φόροι υπέρ τρίτων και οι κοινωνικοί που θα καταργηθούν από την 1η Ιανουαρίου. Επίσης, θα πρέπει να συγχωνευτούν τα επικουρικά ταμεία, κάτι που σηματοδοτεί και μείωση των συντάξεων, ενώ θα πρέπει να προχωρήσει το “σπάσιμο” της μικρής ΔΕΗ για την ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης.
Επιπλέον, το ελληνικό δημόσιο θέλει να επιστρέψει στις αγορές για την άντληση ποσών έως 6 δισ. Ευρώ, με έκδοση 7ετων ή 10ετων ομολόγων, γεγονός που αν στεφθούν με επιτυχία θα διευκολύνει τις συζητήσεις για το δημοσιονομικό κενό.

Οι οίκοι
Οι οικονομολόγοι της γερμανικής τράπεζας Deutsche Bank αναφέρουν ότι οι επενδυτές έχουν λάβει υπόψιν τους τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο είναι κάτι που έχει απορροφηθεί και αναφέρει ότι οι πολιτικές εξελίξεις δεν θα είναι άμεσες στην Ελλάδα, αλλά θα μετά από πολλούς μήνες.
Η  JP Morgan μείωσε σε 50% τις πιθανότητες να συμβούν εκλογές πρόωρα από 70% προηγουμένως. Εξάλλου, για την JPMorgan φαίνεται πως δεν τίθεται σοβαρός πολιτικός κίνδυνος,  καθώς στην τελευταία της έκθεση προβαίνει στην εκτίμηση ότι η επόμενη κυβέρνηση στην Ελλάδα δεν θα τολμήσει να υπονομεύσει τα μέχρι τώρα κεκτημένα της μεγάλης προσπάθειας, δηλαδή την παραμονή μας στην Ευρωζώνη. Σ' αυτό το πλαίσιο θεωρεί ότι δεν θα υπάρξει περίπτωση να τιναχτούν στον αέρα οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Morgan Stanley, η οποία αναφέρει ότι δεν είναι θετική η ενδεχόμενη πολιτική αστάθεια, ωστόσο, πιστεύει ότι κανέναν ελληνικό κόμμα δεν θα βάλει σε κίνδυνο τη χώρα, ωστόσο ίσως υπάρξει πολιτικό ρίσκο τη περίοδο για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Για εκλογές το  2015 κάνει λόγο και η HSBC, τονίζοντας ότι η Ελλάδα φλερτάρει έντονα με το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εθνικών εκλογών τη διετία 2014 – 2015.
Αν η κυβέρνηση δεν επιβιώσει μιας ήττας στις ευρωεκλογές, τότε είναι πιθανό να προκηρυχθούν βουλευτικές εκλογές ακόμα νωρίτερα, αυτό το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο, αναφέρει η BofA, ωστόσο θεωρεί πιο πιθανό λίγο πριν το 2015.

της Ελένης Στεργίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου