Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Στουρνάρας: H Ελλάδα δεν γύρισε απλώς σελίδα, άλλαξε βιβλίο


Η ακριβής ημερομηνία έκδοσης των ομολόγων θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις εκτίμησε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκαν τα αποτελέσματα της συνόδου του Eurogroup και του Ecofin.

Ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι «το θετικό είναι πως η Ελλάδα πια δεν γύρισε απλώς σελίδα ή κεφάλαιο, άλλαξε βιβλίο. Η διεθνής οικονομική κοινότητα περιβάλει την Ελλάδα και την
ελληνική οικονομία με πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη, τα σπρεντς συνεχίζουν και πέφτουν, και αυτό είναι μια πάρα πολύ σημαντική εξέλιξη».

Ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε πολύ θετικές τις εξελίξεις, τονίζοντας πως η προσωπική επαφή του πρωθυπουργού με τον κ., Ντάισελμπλουμ, τον κ. Σόιμπλε και με όλους τους υπουργούς της ευρωζώνης έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο, καθώς όπως είπε, πλέον υπάρχει μια προσωπική επαφή με τους παράγοντες της ευρωζώνης, κάτι που αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο.

Όσον αφορά την πολιτική κόντρα που έχει ξεσπάσει με αφορμή το θέμα Μπαλτάκου, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως δεν τον ανησυχεί καθόλου το ενδεχόμενο να «φρενάρει» αυτή την θετική εικόνα για την οικονομία, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «πρέπει να αφήσουμε τις μεμψιμοιρίες αυτές και να κοιτάξουμε τη μεγάλη εικόνα. Η μεγάλη εικόνα είναι σημαντική για την Ελλάδα σήμερα» κατέληξε.

 

FT-Reuters: Στις 11 Απριλίου επιστρέφει στις αγορές η Ελλάδα με έκδοση ομολόγου


 Στην έκδοση 5ετών κρατικών ομολόγων για την άντληση 2 δισ. ευρώ εντός Απριλίου μέσω των τραπεζών Deutsche Bank, Bank of America Merrill Lynch, JP Morgan και Goldman Sachs, προσανατολίζεται η Ελλάδα, όπως αναφέρει το Reuters.
Εν τωμεταξύ η Financial Times, που επικαλείται πληροφορίες από πρόσωπα που γνωρίζουν την κατάσταση, αναφέρει ότι η έκδοση θα είναι ύψους 2 έως 3 δισ. ευρώ και θα γίνει πριν από το Πάσχα, ενδεχομένως και την επόμενη εβδομάδα, για να αξιοποιήσει η Ελλάδα τη μείωση του κόστους δανεισμού.
Μάλιστα οι πληροφορίες των Financial Times προσδιορίζουν την έκδοση του ομολόγου στις 11 Απριλίου.
Το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, είχε συνάντηση την περασμένη εβδομάδα με τραπεζίτες για να συζητήσει για την επιστροφή στις αγορές. «Πρόκειται για την πιο σημαντική συμφωνία που θα κάνει η Ελλάδα» δηλώνει ένας τραπεζίτης στο ειδησεογραφικό πρακτορείο.
Η ακριβής χρονική στιγμή δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί και είναι πιθανό η τελική λίστα των τραπεζών να αλλάξει, αναφέρουν και οι δύο πηγές του ίδιου ρεπορτάζ.
Όπως δήλωσε χθες στο Reuters, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, η πρώτη επιστροφή στις αγορές μετά τον 4ετή αποκλεισμό θα γίνει σε δοκιμαστική και διερευνητική βάση αλλά η χώρα εκτιμάται ότι θα μπορέσει να χρηματοδοτηθεί πλήρως, χωρίς βοήθεια, το 2016.

«Το κλίμα έχει αλλάξει δραματικά τελευταία. Κοιτάξτε απλώς τι συνέβη στο Eurogroup – όλοι θεωρούν ότι η Ελλάδα “έχει περάσει τώρα τα δύσκολα“» δήλωσε ο κ. Στουρνάρας.
Η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων αναφοράς υποχώρησε χθες σε χαμηλό 4ετίας, μόλις λίγο πάνω από το 6%, λειαίνοντας τις προοπτικές για μία επιτυχή επιστροφή στις αγορές, σημειώνουν οι Financial Times.
Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν μειωθεί δραματικά μετά την αναδιάρθρωση του χρέους τον Φεβρουάριο του 2012. Το ομόλογο με επιτόκιο 2% που λήγει τον Φεβρουάριο του 2023 διαπραγματεύεται τώρα στην τιμή 80,5 έως 81,5, η οποία αντιστοιχεί σε απόδοση 6,08% – 5,90%, αναφέρει το Reuters.

Τον Ιούνιο του 2012, το ίδιο ομόλογο διαπραγματευόταν σε τιμή 14 και η απόδοσή του ήταν 31%.
Μία σειρά ελληνικών εταιρειών έχουν εκδόσει ομόλογα πρόσφατα. Η Τράπεζα Πειραιώς πούλησε με επιτυχία τριετή ομόλογα ύψους 500 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο. Η ΔΕΗ προγραμματίζει να πουλήσει (ομόλογα) 300 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου.
Τα οικονομικά στοιχεία έχουν αρχίσει να δίνουν ενδείξεις ότι η εξαετής ύφεση τελειώνει και ότι η χώρα κατέγραψε ένα πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα πέρυσι, επιτρέποντας την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους από τους εταίρους της. Αυτή μπορεί να έχει τη μορφή της επιμήκυνσης της αποπληρωμής των υφιστάμενων δανείων και της μείωσης των επιτοκίων τους, σημειώνει το Reuters

απο το  http://lykavitos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου