Η ελιά είναι πολύτιμο και αγάπημένο δέντρο των Ελλήνων και των άλλων μεσογειακών λαών, συνδεδεμένο με την αναγέννηση και το φως, εξακουλουθεί μέχρι σήμερα να θεωρείται θεϊκό δώρο, σύμβολο ειρήνης, προστασίας και γονιμότητας.
Στα φύλλα της ελιάς περιέχονται αρκετές φαινολικές ενώσεις σημαντικότερες από τις οποίες είναι η ελαιοευρώπαϊνη και η υδροξυτυροσόλη. Οι ιδιότητες των
φύλλων ελιάς έχουν αποδοθεί σε αυτές τις 2 ουσίες.
Τα οφέλη από την κατανάλωση φύλλων ελιάς (χυμού, αφεψήματος, ελαιόλαδου) συνοπτικά αναφέρονται ως εξής:
-Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Αποτελεί το κυρίαρχο όφελος με την κατανάλωση χυμού ή ροφήματος φύλλων ελιάς, λόγω του ενεργού συστατικού τους, την ελαιοευρώπαϊνη. Η αποτελεσματικότητα κατά πολλών παθογόνων μπορεί να ωφελήσει στην αντιμετώπιση των ιών της γρίπης, του έρπητα, μυκήτων (υπερανάπτυξη ζυμομυκήτων, Yeast Sydrome), βακτηριδίων (11 ειδών). Έχουν αναφερθεί θεαματικά αποτελέσματα και στην αντιμετώπιση των έντονων συμπτωμάτων του AIDS με χορήγηση φύλλων ελιάς.
-Αντιοξειδωτική δράση. Η ανατολή της οξείδωσης της LDL χολήστερόλης που προκαλεί η ελαιοευρωπαϊνη των φύλλων ελιάς, μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιοαγγειακών νοσημάτων. Η ταυτόχρονη παρουσία της αντιοξειδωτικής βιταμίνης Ε, που υπάρχει σε αφθονία στα φύλλα ελιάς, ενισχύει ακόμη περισσότερο την εν λόγω δράση.
-Αντιυπερτασική δράση. Από τη δεκαετία του 1950 υπάρχουν δεδομένα για τη χρήση των φύλλων της ελιάς στη θεραπεία της υπέρτασης, μέσω της αγγειοδιασταλτικής τους δράσης.
-Αναστολή συγκόλλησης των αιμοπεταλίων. Αυτή η ιδιότητα μετατρέπει τα φύλλα της ελιάς σε σημαντικό όπλο για την αντιμετώπιση των καρδιοαγγειακών επεισοδίων και την αποφυγή επικίνδυνων θρόμβων.
5. Αύξηση της ενεργητικότητας. Αντιμετώπιση χρόνιας κόπωσης. Η κατανάλωση φύλλων ελιάς έχει αναφερθεί, πολλάκις, τόσο από ασθενείς όσο και από υγιή άτομα ότι προσδίδει μεγάλη ενεργητικότητα. Αυτή η μεγαλύτερη ενεργητικότητα αυξάνει την απόδοση στην εργασία και την επίδοση στον αθλητισμό. Επίσης, έχουν αναφερθεί πολλά περιστατικά ταχείας ανάρρωσης από χρόνια κόπωση μέσω της συχνής και της συστηματικής κατανάλωσης φύλλων ελιάς.
Τα φύλλα ελιάς φαίνεται ότι αποτελούν σημαντικό εργαλείο του σύγχρονου επιβαρυμένου από το στρες και τους ρυθμούς ζωής ανθρώπου, στην ανάγκη για ευεξία, καλή διάθεση, καθώς και μακροζωϊα.
Εύκολα μπορεί κανείς να παρατηρήσει, τον πλούτο των φύλλων ελιάς σε ιχνοστοιχεία, μέταλλα και βιταμίνες, καθιστώντας τα σε πολύτιμο διατροφικό εργαλείο του ανθρώπου. Παράλληλα, η αναλογία τους σε λιπαρά οξέα (κορεσμένα, μονοακόρεστα, πολυακόρεστα), είναι η ιδανική και υποδεικνύει τις καρδιοπροστατευτικές τους ιδιότητες.
Η παρουσία της βιταμίνης Ε, είναι διπλάσια και από αυτή που υπάρχει σε ανάλογη ποσότητα σησαμέλαιου (4,1 mg/100gr), καθιστώντας τα φύλλα ελιάς, σε τρόφιμο πλούσιο στην εν λόγω βιταμίνη.
Όσον αφορά το σίδηρο, η παρουσία του είναι μεγαλύτερη από αντίστοιχη παρουσία δημητριακών πρωινού (8,2mg/100gr), που τόσο διαφημίζονται ως πλήρης και ποιοτική τροφή για το σύγχρονο άνθρωπο.
Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει και στις διαιτητικές ίνες των φύλλων ελιάς. Οι διαιτητικές ίνες, βρίσκονται σε αυτό το τρόφιμο σε αφθονία, καθιστώντας το σε τρόφιμο που βοηθά στην πολυπαραγοντική αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.
Επίσης, στα φύλλα ελιάς επισημάνθηκαν αξιοσημείωτες ποσότητες και άλλων βιταμινών, όπως είναι οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες C & A, βιταμίνες του συμπλέγματος B, νιασίνη.
Ρόφημα από φύλλα ελιάς
Υλικά:
- Φρέσκα φύλλα ελιάς
- νερό
Γίνεται αποξήρανση των φύλλων ελιάς στον ήλιο ή σε θερμοκρασία, όχι μεγαλύτερη των 65 0C. Για ένα ποτήρι τσάι ελιάς απαιτούνται 4-5 αποξηραμένα φύλλα ελιάς που βράζουν για 15-20 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Η κατανάλωση του ροφήματος, 2 φορές την μέρα για 6 μήνες μπορεί να βοηθήσει ασθενείς να ξεπεράσουν αρκετές ασθένειες σε συνδυασμό με διατροφή με αντιοξειδωτικά (όπως τα φρούτα, κόκκινες πιπεριές, σκόρδο, μαϊντανό, κρεμμύδι, ρίγανη, λαχανικά).
Συνταγή Χυμού Φύλλων Ελιάς για τον καρκίνο
1. Διαλέξτε ένα ελαιόδεντρο Μεσογειακού τύπου που δεν έχει ψεκαστεί με χημικά.
2. Κόψτε το ανώτερο 30-40 cm ενός κλαδιού.
3. Διαλέξτε κυρίως τα φύλλα που είναι συνδεδεμένα με τον κύριο μίσχο και τα φρέσκα φύλλα από τα κλωνάρια των μικρότερων κλαδιών, όχι μεγαλύτερο από 3 cm το φύλλο.
4. Ξεπλύνετε τα φύλλα (10 λεπτά μέσα στο νερό) πολύ καλά με αλάτι και λίγο ξύδι άσπρο.
5. Τα λιώνετε στο μπλέντερ και μετά τον πολτό τον σουρώνετε και βγάζετε τον καθαρό χυμό των φύλλων της ελιάς.
Δοσολογία:
Καρκινοπαθείς:
Ανακατέψτε 1ποτήρι με φύλλα ελιάς και 2 ποτήρια νερό σε μίξερ. Πρέπει να παίρνετε 1 ποτήρι κρασίου καθαρού χυμού από φύλλα ελιάς 3 φορές την μέρα (πρωί-μεσημέρι-βράδυ), καθημερινά και χωρίς διακοπή, πριν ή μετά το φαϊ για τέσσερις μήνες το λιγότερο.
Για καλύτερη γεύση
Μπορείτε να πίνετε σκέτο το χυμό ελιάς είτε να τον αναμειγνύετε με άλλα φρέσκα αντιοξειδωτικά, όπως είναι το φρέσκο πορτοκάλι, ακτινίδιο, μάνγκο, αλόη βέρα (ενισχυτική διατροφή με 75 ωφέλιμες ουσίες) ακόμα και μπανάνα, ροδάκίνα, μήλα, λαχανικά, για να είναι πιο εύγεστο και ευεργετικό το ρόφημα.
Μη καρκινοπαθείς:
Ανακατέψτε 1ποτήρι με φύλλα ελιάς και 3 ποτήρια νερό σε μίξερ. Παίρνεται 1/4 ποτήρι καθαρού χυμού από φύλλα ελιάς, 1-3 φορές την εβδομάδα πριν ή μετά το φαί για διάστημα 1-4 μηνών κάθε χρόνο. Το πίνετε είτε σκέτο είτε με άλλα φρέσκα αντιοξειδωτικά, όπως είναι το φρέσκο πορτοκάλι, ακτινίδιο, μάνγκο, αλόη βέρα (ενισχυτική διατροφή με 75 ωφέλιμες ουσίες) ακόμα και μπανάνα, ροδάκίνα, μήλα, λαχανικά για να είναι πιο εύγεστο και ευεργετικό ρόφημα. ή ακόμα και τσάι.
Σε περίπτωση που θα φτιάξετε επιπλέον ποσότητα χυμού:
Α. Τοποθετήστε το στο ψυγείο. Να είστε σίγουροι ότι ο χυμός είναι εντελώς σφραγισμένος και δεν εισέρχεται καθόλου αέρας, διαφορετικά θα γίνει οξείδωση στον χυμό και θα χάσει τις θεραπευτικές του αξίες, όχι περισσότερες από 2-3 ημέρες στο ψυγείο.
Β. Ας μη χρησιμοποιείται αμέσως αφού βγει από το ψυγείο. καλύτερα να το αφήνετε μια ώρα περίπου για να μην είναι πολύ κρύο. Μπορεί να λαμβάνεται μονομιάς ή λίγο - λίγο σε διάστημα μιας ώρας.
Γ. Αναταράσσετε καλά το περιεχόμενο στη μπουκάλα. Ο ασθενής πρέπει να το παίρνει καλύτερα λίγο πριν από το φαγητό (περίπου μισή ώρα) οπότε διεγείρει και την όρεξη. Μπορεί να λαμβάνεται και μετά το φαγητό αν τυχόν προκαλεί στομαχικές ενοχλήσεις.
Σε δύο περίπου μήνες αρχίζουν τα πρώτα αποτελέσματα με σταδιακή αναζωογόνηση του οργανισμού, καταφανή ευεξία, καλή διάθεση, όρεξη κ.λπ.
agrotikabook.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου