Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Ριζικές αλλαγές στον τραπεζικό χάρτη με την πώληση της Emporiki -Ιστορική διαδρομή των δύο τραπεζών



Ένα σημαντικό βήμα για την αναδιάρθρωση του Ελληνικού τραπεζικού συστήματος, αποτελεί η έναρξη των αποκλειστικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Alpha Bank και του γαλλικού τραπεζικού ομίλου της Credit Agricole, για την εξαγορά της θυγατρικής της στην Ελλάδα Εμπορικής Τράπεζας, εκτιμά η Alpha Bank, με επίσημη ανακοίνωση της.

 Η Alpha Bank, όπως επισημαίνει στην ανακοίνωση της, θα προχωρήσει στην ενοποίηση της Εμπορικής Τράπεζας και θα ολοκληρώσει το σχέδιο αναδιοργανώσεως
που είχε ξεκινήσει η Credit Agricole μετά την εξαγορά της το 2006.
Η ενοποίηση των εργασιών αναμένεται να έχει σημαντικά οικονομικά οφέλη, με το πλήρες όφελος των συνεργειών λειτουργικού κόστους να εκτιμάται σε 150 εκατ. ευρώ ετησίως, λόγω σημαντικών οικονομιών κλίμακας.

Η εξαγορά της Εμπορικής Τραπέζης, τονίζεται από την Alpha Bank, είναι ένα σημαντικό βήμα για την αναδιάρθρωση του Ελληνικού τραπεζικού συστήματος, καθώς το ενιαίο σχήμα θα κατέχει pro forma μερίδιο αγοράς στην Ελλάδα 19% στις καταθέσεις και 25% στις χορηγήσεις, και ηγετική θέση στη στεγαστική πίστη και στα επιχειρηματικά δάνεια. 
Το pro forma συνολικό ενεργητικό θα ανέρχεται σε ευρώ 78 δισ., με βάση την 31 Μαρτίου 2012.
Η εξαγορά αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως την 31 Δεκεμβρίου 2012 μετά τη λήψη των απαιτούμενων εγκρίσεων των αρμόδιων εποπτικών αρχών και την τήρηση της προβλεπόμενης διαδικασίας διαβουλεύσεως με εκπροσώπους των εργαζομένων της Credit Agricole.

Συμμετοχή Γάλλων στο νέο σχήμα

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από το ΤΧΣ θα κρίνει το ύψος της συμμετοχής των Γάλλων στο νέο σχήμα, όπως προκύπτει από τις σχετικές ανακοινώσεις.
Όσον αφορά στο ύψος της συμμετοχής του γαλλικού τραπεζικού κολοσσού στη μετοχική σύνθεση του νέου σχήματος, αυτό εκ των πραγμάτων θα προσδιοριστεί επακριβώς μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από το ΤΧΣ, η οποία παραμένει σε εκκρεμότητα.
Πάντως η δήλωση του γαλλικού ομίλου ότι θα αποκτήσει ομόλογα μετατρέψιμα σε μετοχές του νέου σχήματος, συνολικής αξίας 150 εκ ευρώ, αποτελεί ένδειξη, σύμφωνα με τους αναλυτές, ότι η Credit Agricole εκτιμά θετικά τις αναπτυξιακές προοπτικές του υπό δημιουργία τραπεζικού ομίλου και θα παραμείνει, έστω και με μικρό ποσοστό, ως στρατηγικός επενδυτής.

Ιστορική διαδρομή δύο τραπεζών

H Εμπορική Τράπεζα αποτελεί μια από τις αρχαιότερες σε λειτουργία τράπεζες καθώς ιδρύθηκε το 1907. Τον Ιούνιο του 2000 η Εμπορική Τράπεζα σύναψε συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας με τον διεθνή χρηματοοικονομικό όμιλο της Crédit Agricole, που απέκτησε αρχικά το 6,7% του μετοχικού κεφαλαίου της Εμπορικής, ενώ σήμερα κατέχει το 100%.
Η Crédit Agricole, μητρικός όμιλος της Εμπορικής Τράπεζας, αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη τράπεζα λιανικής στη Γαλλία. Συγκριτικό πλεονέκτημα του ομίλου της Crédit Agricole είναι η διεθνής του παρουσία, καθώς έχει περισσότερους από 160.000 υπαλλήλους σε 74 χώρες, 58 εκατ. πελάτες παγκοσμίως και 11.850 καταστήματα σε περισσότερες από 20 χώρες.

Η ιστορία της Alpha Bank παρουσιάζει μία πλούσια επιχειρηματική δραστηριότητα, η οποία υπερβαίνει τα 130 έτη παρουσίας στην οικονομική ζωή της χώρας. Οι ρίζες της Τραπέζης ευρίσκονται στον Εμπορικό Οίκο Ι.Φ. Κωστοπούλου, ο οποίος, λίγο καιρό μετά την ίδρυσή του το 1879 στην Καλαμάτα, ανέπτυξε και τραπεζικές δραστηριότητες.

Σταθμός αυτής της πορείας υπήρξε το έτος 1916, όταν ο Ιωάννης Φ. Κωστόπουλος, με τη συνεργασία της Λαϊκής Τραπέζης, δημιούργησε, με έδρα πάντοτε την Καλαμάτα, την Τράπεζα Ι.Φ. Κωστοπούλου με τη μορφή της Ετερόρρυθμης Εταιρίας, η οποία δύο έτη αργότερα, το 1918, έδωσε τη θέση της στην Τράπεζα Καλαμών, που λειτουργούσε πλέον ως Ανώνυμη Εταιρία.

Το 1924 η Τράπεζα Καλαμών συγχωνεύθηκε με το τραπεζικό τμήμα του οίκου Ι.Φ. Κωστοπούλου και δημιουργήθηκε η Τράπεζα Ελληνικής Εμπορικής Πίστεως, με έδρα την Αθήνα, που ανέπτυξε ένα περιφερειακό δίκτυο υποκαταστημάτων στην Νότιο Πελοπόννησο. Το 1947 μετονομάσθηκε σε Τράπεζα Εμπορικής Πίστεως και το 1972 σε Τράπεζα Πίστεως

Το 1999 η Alpha Τράπεζα Πίστεως -ονομασία που υιοθετήθηκε το 1994- προέβη σε εξαγορά του 51% των μετοχών της Ιονικής Τραπέζης, πραγματοποιώντας τη μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση που είχε γίνει ποτέ στην Ελλάδα.
 Η συγχώνευση των δύο τραπεζικών ιδρυμάτων ολοκληρώθηκε το αμέσως επόμενο έτος, ενώ η νέα διευρυμένη Τράπεζα που προέκυψε ονομάσθηκε Alpha Bank. Εκτός Ελλάδος η Τράπεζα δραστηριοποιείται στις αγορές της Ρουμανίας, Σερβίας, Βουλγαρίας, ΠΓΔΜ, Αλβανίας, Κύπρου και Ουκρανίας, ενώ έχει παρουσία και στο Λονδίνο.

Επόμενα βήματα αναδιάρθρωσης εγχώριου τραπεζικού συστήματος

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας ενσωμάτωσης της Εμπορικής Τράπεζας, στο νέο της ιδιοκτήτη, που ακολουθεί την ενσωμάτωση τους υγιούς τμήματος της AΤΕbank στην Τράπεζα Πειραιώς, αλλάζει ο σύγχρονος τραπεζικός χάρτης της χώρας.

Η διαδικασία μετασχηματισμού του θα ολοκληρωθεί μετά τις εξελίξεις που συνδέονται με την πορεία του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΤΤ).

Αποτέλεσμα της διαδικασίας αναδιάρθρωσης του εγχώριου τραπεζικού συστήματος θα είναι η δημιουργία τριών- τεσσάρων, το πολύ, ισχυρών τραπεζικών ομίλων που θα αναλάβουν να συμβάλουν στο δύσκολο έργο της επανεκκίνησης της αναπτυξιακής διαδικασίας της εγχώριας οικονομίας με στόχο την οριστική έξοδο από την κρίση.

Ενδιαφέρον αποκτούν πλέον οι επόμενες στρατηγικές κινήσεις των ισχυρών τραπεζικών ομίλων, της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank, που συμμετείχαν ενεργά μέχρι χθες στην διεκδίκηση της Εμπορικής Τράπεζας.
Επίσης με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται και οι τελικές προθέσεις άλλων ξένων τραπεζικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στην χώρα μας, όπως του γαλλικού ομίλου της Societe Generale, μέσω της Geniki Bank και του πορτογαλικού ομίλου της Millennium Bank.
 Κατά καιρούς διάφορα σενάρια εξόδου ή παραμονής στην χώρα μας έχουν δει το φως της δημοσιότητας και για το λόγο αυτό αναμένεται στο προσεχές μέλλον η δημοσιοποίηση των τελικών τους προθέσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την ενσωμάτωση της Εμπορικής Τράπεζας στην Alpha Bank, όταν ολοκληρωθεί με επιτυχία, άλλο ένα ιστορικό όνομα τράπεζας, σβήνεται από τον εγχώριο τραπεζικό χάρτη της χώρας.

Έχουν προηγηθεί τράπεζες όπως η Ιονική, η Εργασίας, η Εθνική Στεγαστική, η Εθνική Κτηματική, η Αθηνών, η Τράπεζα Κεντρικής Ελλάδος αλλά και νεότερες σε ιστορία όπως η ΕΤΒΑ, η Τράπεζα Κρήτης, η Μακεδονίας Θράκης, η Τράπεζα Χίου, η Δωρική, η Aspis, η Τράπεζα Κεντρικής Ελλάδος που στην πορεία των τελευταίων δύο δεκαετιών έχουν εξαγορασθεί ή ενσωματωθεί από άλλους τραπεζικούς ομίλους.

 Πηγή: Express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου