Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Μια ακραία προσέγγιση για την Ελλάδα των επόμενων μηνών – Η επαναδιαπραγμάτευση προσκρούει σε εμπόδια και καταλήγει σε φιάσκο

– Επανέρχεται το σενάριο νέου haircut ή στάσης πληρωμών στους ιδιώτες και στο τέλος κίνητρο αποχώρησης






Συνομιλώντας με εκπροσώπους ξένων επενδυτικών οίκων ή αποτιμώντας τις εκτιμήσεις και εκθέσεις επενδυτικών τραπεζών εξάγεται το συμπέρασμα ότι ενώ προέκυψε νέα κυβέρνηση ο κίνδυνος χρεοκοπίας δεν έχει μετριαστεί για την Ελλάδα.

Είναι εντυπωσιακό ότι μετά τις εκλογές συνολικά 11 ξένοι οίκοι και αναλυτές επαναφέρουν τον κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδος.

Ο κίνδυνος χρεοκοπίας όσο επικρέμεται ως δαμόκλειος σπάθη θα αποτρέπει τον οποιοδήποτε ξένο επενδυτή να εξετάσει την Ελλάδα.
 Θα αποτελεί τον μόνιμο ανασταλτικό παράγοντα, τον μόνιμο μηχανισμό αποσταθεροποίησης Μερίδα ξένων θεωρούν ότι τα επόμενα επεισόδια του δράματος δεν θα εξελιχθούν θετικά για την
Ελλάδα παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της κυβέρνησης.

 Η κυβέρνηση πάσει θυσία πρέπει να επιτύχει στο έργο της.
 Η Ελλάδα δεν θα έχει άλλη ευκαιρία.

 Αν αποτύχει και η τελευταία προσπάθεια διάσωσης της Ελλάδος από την κυβέρνηση συνεργασίας τότε είναι ξεκάθαρο ότι θα πρέπει να παρθούν ριζικά μέτρα για να μην καταρρεύσει στην κυριολεξία πλέον η οικονομία.

 Τον τελευταίο 1,5 μήνα σε διεθνή φόρα αλλά και παρεμβάσεις νυν και πρώην θεσμικών παραγόντων επανέρχεται η λύση ενός οριζόντιου haircut σε όλο το ελληνικό χρέος. 

Το βασικό επιχείρημα που προβάλλεται – το οποίο είναι και λογικό – είναι ότι αν καταρρεύσει η Ελλάδα δεν θα μπορεί να αποπληρώσει κανένα μέρος του χρέους της. 

Δηλαδή τα 365 δις ευρώ χρέους δεν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν και προφανώς θα χαθούν τα δισεκατομμύρια δανείων που έχει χορηγήσει η Τρόικα στην Ελλάδα, η ΕΚΤ τα ομόλογα που κατέχει, αλλά και τα νέα ελληνικά ομόλογα που προέκυψαν από το PSI+.

 H πρόταση που συζητείται είναι τα νέα ελληνικά ομόλογα, τα ομόλογα της ΕΚΤ και το πρώτο δάνειο προς την Ελλάδα από τον επίσημο τομέα να υποστούν ένα haircut 50%. 

Ένα νέο haircut 50% στο χρέος σημαίνει νέα μείωση χρέους 70-80 δις ευρώ. Το όφελος για την Ελλάδα με το PSI+ παρουσιάστηκε 70-80 δις ευρώ αλλά στην κυριολεξία ήταν 27-28 δις ευρώ αφαιρώντας προκαταβολές και ανακεφαλαιοποίηση.
 Ένα νέο haircut με γρήγορες διαδικασίες και στοχοποιημένες δεν θα προκαλέσουν τις αναταράξεις του παρελθόντος.

 Όμως αν υλοποιηθεί το haircut 50% η Ελλάδα θα κερδίζει καθώς μειώνεται το χρέος της κατά 70-80 δις ευρώ.

 Όμως ποιοι θα χάσουν; Θα χάσει ο επίσημος τομέας τουλάχιστον 50 δις ευρώ.

 Δηλαδή η Τρόικα θα αποδεχθεί να χάσει 50 δις ευρώ; Θα χάσει ο ιδιωτικός τομέας οι κάτοχοι νέων ελληνικών ομολόγων αγγλικού δικαίου αν συμπεριληφθούν καθώς το αγγλικό δίκαιο προσφέρει πολλές δικλείδες ασφαλείας; 

Να σημειωθεί ότι τα νέα ομόλογα εμφανίζουν μέση τιμή 14 μονάδες βάσης άρα δεν θα έχει επίδραση το haircut στην τρέχουσα αποτίμηση.
 Θα χάσει και η ΕΚΤ η οποία διαθέτει μαζί με τις άλλες εθνικές τράπεζες περίπου 45 δις ευρώ.

 Άρα θα χάσουν 22,5 δις ευρώ περίπου. 

 Αν μετά το haircut πάλι η Ελλάδα παραμένει σε αδιέξοδο έρχεται το κίνητρο αποχώρησης

 Η Γερμανία μαζί με την ΕΕ σχεδιάζουν να δώσουν ένα μεγάλο ποσό περίπου 60 με 80 δις ευρώ στην Ελλάδα για να αποχωρήσει από το ευρώ.

 Σύμφωνα με πηγές σε επενδυτικές τράπεζες (BofA και Barclays) υπάρχουν διαρροές και αναφορές ότι ένα από τα σχέδια που έχουν εξεταστεί για την Ελλάδα είναι η αποχώρηση της από το ευρώ εφόσον όμως της δώσουν ένα μεγάλο ποσό κοντά στα 80 δις ως κίνητρο αποχώρησης ενώ θα υπάρχει και option επιστροφής ως ισότιμο μέλος αν πιάσει τους στόχους και αποκτήσει αξιοπιστία η οικονομία ενώ το νόμισμα θα είναι διπλό. 

Προφανώς δεν είναι αυτή η πρώτιστη προτεραιότητα.....αλλά σε κάθε περίπτωση έχουν εξεταστεί εναλλακτικά σενάρια.

 Είναι προφανές, είναι ξεκάθαρο ότι οι επιλογές είναι 3 

1)Να δοθεί παράταση 2 ετών στο πρόγραμμα προσαρμογής καθώς διαπιστώνεται ότι έχει τιναχθεί στον αέρα.
 Το μνημόνιο που υπέγραψε η Αθήνα το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ όχι μόνο δεν τηρείται, όχι μόνο έχει εξοκείλει αλλά έχει πλήρως καταρρεύσει. 
Παραδόξως ενώ στο μνημόνιο έχει υπογραφεί η δραστική μείωση των δημοσίων υπαλλήλων, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ συμφώνησαν ως προγραμματική συμφωνία να παγώσουν τις απολύσεις. 
Συμφώνησαν να παραβιάζουν ένα από τους όρους του μνημονίου που υπέγραψαν. 

2)Η Γερμανία ή ένα κομμάτι του πολιτικού συστήματος της Γερμανίας δεν διάκειται θετικά στην 2ετή χρονική παράταση του μνημονίου ώστε η Ελλάδα να έχει μεγαλύτερη ευελιξία.
 Αν δεν περάσει η 2ετία είναι προφανές ότι η αντίστροφη μέτρηση κατάρρευσης της Ελλάδος θα έχει ξεκινήσει.

 3)Η προσπάθεια που καταβάλλει η Ελλάδα ώστε τα έως 50 δις που θα απαιτηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να μην περάσουν στο χρέος αλλά ο ESM ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης να αναλάβει το έργο της κεφαλαιακής στήριξης των τραπεζών προσκρούει σε εμπόδια.
 To κεφάλαιο αυτό αποτελεί μέρος της επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου και χρήζει μεγάλης προσοχής καθώς η αξία της λύσης αυτής είναι μεγαλύτερη σε σχέση με την χρονική επιμήκυνση του μνημονίου.

 Οι προειδοποιήσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ του Μ. Draghi ότι ο ESM δεν θα είναι έτοιμος για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έως τα τέλη του έτους αλλά και οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Schaeuble ότι ο ESM δεν θα ενεργοποιηθεί ανακεφαλαιοποιώντας τράπεζες πριν να είναι έτοιμος ο μηχανισμός συλλογικής και καθολικής εποπτείας των τραπεζών, ετεροχρονίζουν τους σχεδιασμούς και μετριάζουν τις προσδοκίες για την Ελλάδα.


 www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου