Το πρώτο οικονομικό blog στη Βόρεια Ελλάδα // oikonomia24.blogspot.com // i.faitatzoglou@yahoo.gr
Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011
ΣΕ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γράφει ο Επιμηθέας
Η έκρηξη των ποσοστών ανεργίας στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών δεν πρέπει να μας προκαλούν έκπληξη. Είναι αποτέλεσμα κατά κύριο λόγο της πολιτικής που ακολουθείτε από την κυβέρνηση και που οφείλεται στις προσταγές του μνημονίου. Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη βδομάδα για την ανεργία και την ύφεση, δείχνουν πως η οικονομική δραστηριότητα στη χώρα κινείται πλέον σε επικίνδυνους δρόμους και δυστυχώς η κυβέρνηση πελαγοδρομεί με αντιφατικές αποφάσεις, χωρίς σχέδιο και στόχους.
Τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή προκαλούν σοκ. Χάθηκαν σε ένα χρόνο 299.798 θέσεις μισθωτής εργασίας. Συγκεκριμένα η ανεργία στην Ελλάδα τον μήνα Μάιο έφτασε το 16,6%, έναντι 15,8% τον Απρίλιο και 12% τον Μάιο του 2010, ενώ το ποσοστό ανεργίας στους νέους έως 24 ετών, ξεπέρασε το 40,1% - αυτό εξηγεί για ποιο λόγο το πιο δυναμικό τμήμα της κοινωνίας αναζητεί την τύχη του εκτός συνόρων - στο 20% των γυναικών και στο 24,9% στη Δυτική Μακεδονία.
Δυστυχώς οι προοπτικές είναι ακόμη χειρότερες. Το παραδέχθηκε και ο αρμόδιος υπουργός που κάνει λόγο για δύσκολο χειμώνα και το πιστοποιούν οι διεθνείς οργανισμοί που εκτιμούν ότι το 2012 θα είναι χειρότερο σε ότι αφορά το μέτωπο της απασχόλησης. ...................
Συνολικά οι άνεργοι ανήλθαν στην χώρα σε 822.719 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 4.383.374 άτομα (όσοι δήλωσαν ότι δεν αναζητούν εργασία τον τελευταίο μήνα, δηλαδή πολλοί απελπισμένοι πλέον άνεργοι, αλλά βεβαίως και παιδιά, υπερήλικοι, νοικοκυρές και όσοι δεν θέλουν να βρουν δουλειά). Στην πράξη τα ποσοστά των ανέργων είναι πολύ μεγαλύτερα, αφού η στατιστική υπηρεσία βασίζεται στις «εντολές» της Eurostat, που δεν θεωρούν άνεργους όσους δεν αναζήτησαν εργασία τον τελευταίο μήνα, δούλεψαν έστω και 1 ώρα την προηγούμενη εβδομάδα, εργάζονται αμισθί σε οικογενειακή επιχείρηση, εκπαιδεύονται ….
Τα παραπάνω στοιχεία οδηγούν με βεβαιότητα σε νέο εκτροχιασμό του προϋπολογισμού, αλλά και σε βαθύτερη ύφεση, καθώς το κράτος θα κληθεί να αυξήσει τις δαπάνες για επιδόματα μέσω του ΟΑΕΔ, ενώ αναμένεται μείωση εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές, από φόρους και βέβαια από την κατανάλωση που αναμένεται να προκαλέσει νέο γύρο κρίσης στην αγορά.
Τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, επιβεβαιώνουν την κρίση που μαίνεται στην αγορά. Συγκεκριμένα μείωση της τάξης του 6,9% παρουσίασε το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2011, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010, όπως προκύπτει από τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία. Σε απόλυτα νούμερα, το ΑΕΠ β’ τριμήνου 2011 μειώθηκε κατά 3,05 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκε στα 40,9 δισ. ευρώ, έναντι 43,96 δισ. ευρώ στο β’ τρίμηνο 2010. Τα στοιχεία αυτά καθιστούν ουτοπική την πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών για ύφεση μόνο 3,5% το 2011.
Η μείωση στην εγχώρια ζήτηση (τελική καταναλωτική δαπάνη και ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου) συμβάλλει στη μείωση του ΑΕΠ, η οποία αντισταθμίζεται εν μέρει από τη βελτίωση που σημειώθηκε στο εμπορικό ισοζύγιο.
Όπως γίνεται αντιληπτό η αλόγιστη αύξηση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων, των μισθωτών και ειδικότερα η άνοδος του ΦΠΑ θα οδηγήσει την οικονομία στην πιο βαθιά ύφεση που έχει γνωρίσει μεταπολεμικά η χώρα.
Η εφαρμογή του Μνημονίου όχι μόνο δεν περιόρισε τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας, καθώς το έλλειμμα του Δημοσίου εξακολουθεί να κινείται με διψήφια ποσοστά, αλλά παρέλυσε κλάδους της οικονομίας όπως ο τουρισμός και το εμπόριο.
Μια ύφεση που από τη μία μεριά απορροφά την αποτελεσματικότητα των μέτρων λιτότητας και από την άλλη οδηγεί την οικονομία στην παγίδα ενός τεράστιου χρέους και κάνει τους Έλληνες φτωχότερους.
πηγη: EXPRESSION-GR
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου